14/12/2019 07:10:51

Γερμανικές πιέσεις στο Παρίσι

Γερμανικές πιέσεις στο Παρίσι - Media

(Αναδημοσίευση από dw.de)
 
Στη γερμανική πρωτεύουσα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα έχει συναντήσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως σχολιάζει το περιοδικό Spiegel, «η επίσκεψη Βαλς πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη γερμανική οικονομία συγκυρία, την ώρα που στην ίδια τη Γαλλία αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων και η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι και φέτος δεν θα μπορέσει να τηρήσει το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το έλλειμμα».
 
Με αφορμή την επίσκεψη Βαλς κορυφαία πολιτικά στελέχη, κυρίως από το συντηρητικό στρατόπεδο της καγκελαρίου Μέρκελ, ζητούν από τη Γαλλία να προχωρήσει επιτέλους στην υλοποίηση ριζικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναβολές. Σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν κυρίως την αγορά εργασίας και συγκεκριμένα τον κατώτατο μισθό, το καθεστώς των απολύσεων, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας.
 
Η γαλλική στάση «χαστούκι στο πρόσωπο Ελλήνων και Πορτογάλων»
Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο γερμανικό κοινοβούλιο Αντρέας Σόκενοφ, «δεν αρκεί να ορίζει η Γαλλία τον ηγετικό της ρόλο στη βάση της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόζει μια υγιή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

Αρκετά πιο σαφής ο πρόεδρος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέρμπερτ Ρόιλ: «Αναμένω από τη νέα γαλλική κυβέρνηση να μειώσει επιτέλους με συνέπεια το δημοσιονομικό έλλειμμα. Είναι αναίδεια να λέει κανείς ‘δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερες περικοπές’. Πρόκειται για χαστούκι στο πρόσωπο των Ελλήνων και των Πορτογάλω, οι οποίοι έπρεπε να δεχθούν περικοπές στις συντάξεις». Η Γαλλία θα πρέπει να γίνει γρήγορα και πάλι πιο ανταγωνιστική «και αυτό γίνεται μόνον μέσω ριζικών μέτρων», λέει ο Χέρμπερτ Ρόιλ.

Ήπιοι τόνοι από SPD και Πράσινους

Αρκετά πιο ήπιοι τόνοι ακούγονται από το στρατόπεδο των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι διατηρούν παραδοσιακά στενές σχέσεις με τους γάλλους Σοσιαλιστές. Ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ρολφ Μίτσενιχ δείχνει κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία. Η γαλλική κυβέρνηση, όπως λέει, βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλλημα της υλοποίησης, μετά από χρόνια στασιμότητας, βιώσιμων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό. Σχολιάζοντας την αυστηρή κριτική που ασκούν στη γαλλική κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισημαίνει: «Με τη συμπεριφορά μας θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και ότι δεν κάνουμε λες και τα ξέρουμε όλα καλύτερα».

Σαφή προειδοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση να μην πιέζει τη Γαλλία για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων απευθύνει την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων (Grüne) Άντον Χοφράιτερ. Μιλώντας σήμερα στο πρωινό μαγκαζίνο (Morgenmagazin) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), ο κ. Χοφράιτερ υπογράμμισε ότι η πολιτική αυτή «έχει οδηγήσει ήδη άλλες χώρες στην Ευρώπη στην εξαθλίωση». Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα. H Γαλλία, όπως σημείωσε, θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.