31/10/2020 08:36:08

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάει και στρατόπεδα εν αγνοία του Υπ. Άμυνας και των Επιτελείων

ΤΑΙΠΕΔ: Ξεπουλάει και στρατόπεδα εν αγνοία του Υπ. Άμυνας και των Επιτελείων - Media

«Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων» κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και αυτό είναι από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του θέματος που πρόεκυψε με την πώληση στρατιωτικών εγκαταστάσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση και την κατάθεση εγγράφων που έκανε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση 7 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υφυπουργός Αμυνας, το Υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, δεν… μπήκαν στον κόπο να ενημερώσουν το Υπουργείο Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία, για τις προθέσεις τους.
 
Ενήργησαν μονομερώς και τόσο το Υπουργείο Άμυνας, όσο και τα επιτελεία, έμαθαν για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ, τουλάχιστον δύο ενεργών στρατοπέδων, κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ.

Την ερώτηση είχαν καταθέσει οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Γιώργος Βαρεμένος, Ελένη Αυλωνίτου, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση ανάκληση απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητο στη θέση Κάλαθος Λίνδου στη Ρόδο και καταγγέλλοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ πωλεί ακόμη και ενεργά στρατόπεδα που βρίσκονται στην παραμεθόριο, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να βρίσκεται προ τετελεσμένων.

Ο υφυπουργός, στην έγγραφη απάντησή του, επισημαίνει ότι -πέραν του στρατοπέδου της Λίνδου-, τον περασμένο Απρίλιο η Διυπουργική Επιτροπή είχε λάβει απόφαση για τη μεταβίβαση κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακινήτου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, εμβαδού 1.360.000 τμ στη θέση Θέρμη του νομού Θεσσαλονίκης, χαρακτηριζόμενο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. 

Η απόφαση αυτή περιήλθε σε γνώση του ΓΕΑ «με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ και κατόπιν αυτού άμεσα το ΥΠΕΘΑ απέστειλε σχετική επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». 

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Υπουργού) διαβίβασε στο ΓΕΑ έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταβίβαση 1.360 στρεμμάτων του αεροδρομίου ΣΕΔΕΣ στο ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να αναμεταβιβαστούν στον προηγούμενο κύριο ή δικαιούχο.

«Σε κάθε περίπτωση, τα Γενικά Επιτελεία δεν είχαν, ούτε και έχουν μέχρι σήμερα επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών για την παραχώρηση των υπόψη ακινήτων» κάνει γνωστό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ενημερώνει ότι «ο έλεγχος όλων των ακινήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη με μέριμνα του ΤΕΘΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του, ή παραχωρημένα από το υπουργείο Οικονομικών για χρήση από το ΥΠΕΘΑ». 

Προκύπτει επίσης ότι, «ο υπόψη έλεγχος καθίσταται δυσχερής, καθόσον ο Αριθμός Βιβλίου Καταγραφής, που αναφέρεται ως ταυτότητα του εκάστοτε ακινήτου, χρησιμοποιείται μόνο από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίστοιχα το ΤΕΘΑ χρησιμοποιεί τον Αριθμό Κτηματολογίου, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής».

«Να προστατευθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μνημονιακή λαίλαπα κατά του δημόσιου πλούτου» έχουν τονίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν να αναζητηθούν ευθύνες για το γεγονός ότι περιλήφθηκαν στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ στρατόπεδα.  ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.