search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Το 55% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους

23.09.2014 10:14
Το 55% των πολιτών αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους - Media

Το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ, θεωρεί ότι είναι πλέον αδύνατη η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.  Αν και από την έρευνα φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί -έστω και σε μικρό βαθμό- το αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν θεωρεί ότι οι εξαγγελίες…

Το 55% των συμμετεχόντων στην έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ, θεωρεί ότι είναι πλέον αδύνατη η πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Μόλις το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Αν και από την έρευνα φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί το αίσθημα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δεν θεωρεί ότι οι εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ θα συμβάλλουν στην μείωση των δαπανών των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα ένα ποσοστό της τάξης του 59% υποστηρίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας  δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί.
 
Αναλυτικότερα
 
Στο πρώτο από τα τρία ερωτήματα που κατά περίπτωση θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη συμβολή των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για τη μείωση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε ποσοστό 55% θεωρούν πως τα οικονομικά μέτρα αυτά δεν θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ μόλις 29% διατηρούν αντίθετη άποψη. Σημαντικό είναι το ποσοστό αβεβαιότητας ανάμεσα στους συμμετέχοντες, όπου σχεδόν δύο στους δέκα δεν ήταν σε θέση να εκφέρουν γνώμη στο συγκεκριμένο ερώτημα.
 
Το δεύτερο ερώτημα κατά περίπτωση, εξετάζει τη δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων και, συγκεκριμένα, 59% θεωρούν ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, με μόλις 26% να το κρίνουν ως εφαρμόσιμο. Και εδώ το ποσοστό αβεβαιότητας στο 15% είναι αρκετά σημαντικό.
 
Στο τρίτο και τελευταίο κατά περίπτωση ερώτημα του ΕΒΕΑ για το οικονομικό του βαρόμετρο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σημαντικός αριθμός συμμετεχόντων, συγκεκριμένα 55% αυτών, θεωρούν ότι πλέον είναι αδύνατη η εκπλήρωση υποχρεώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσεως, ενώ μόλις 41% αυτών εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές. Το ποσοστό αβεβαιότητας σε αυτό το ερώτημα διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 4% του συνόλου.
 
Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα ποσοστά φανερώνουν αισθητή μεταβολή. Περισσότεροι από δύο στους δέκα και, συγκεκριμένα, ποσοστό 22% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 18%. Εντούτοις, το ποσοστό απαισιοδοξίας παρουσίασε σημαντικότερη βελτίωση, μειωμένο από 65% σε 57%, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλη μερίδα των πολιτών που πλέον διατηρούν θετικότερη στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον και εξίσου σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 21%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18