search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:51
MENU CLOSE

Αυξήθηκαν το 2014 οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι – Στα 60 δισ. ευρώ η περιουσία τους σε Ελβετικές τράπεζες

24.09.2014 07:39
Αυξήθηκαν το 2014 οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι - Στα 60 δισ. ευρώ η περιουσία τους σε Ελβετικές τράπεζες  - Media

Οι τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες εκτιμώνται σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, περίπου στα 60 δισ. ευρώ. Παράλληλα με βάση εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών  στο διάστημα 2003 – 2011 από την Ελλάδα «πέταξαν» περίπου 261 δισ. δολάρια, ποσά που φέρονται να σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικής δράσης. 

(Αναδημοσίευση από imerisia.gr)
 
Πιστοποιητικά για τη φορολογική νομιμότητα της περιουσίας που διατηρούν στην τράπεζα έχει ζητήσει από τους πελάτες της, κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών, η ελβετική τράπεζα, UBS, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ο επικεφαλής της διεύθυνσης διαχείρισης πλούτου της τράπεζας εκτίμησε πρόσφατα ότι οι περισσότεροι πελάτες της, εκτός όμως Ιταλίας και Ελλάδας, θα το έχουν πράξει έως το τέλος του έτους.
 
Πρέπει να σημειωθεί πως οι τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες εκτιμώνται σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς που αναλύουν στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, περίπου στα 60 δισ. ευρώ. Παράλληλα με βάση εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών (Global Financial Integrity) στο διάστημα 2003 – 2011 από την Ελλάδα «πέταξαν» περίπου 261 δισ. δολάρια, ποσά που φέρονται να σχετίζονται με υποθέσεις διαφθοράς και εγκληματικής δράσης. Όσον αφορά στις προσπάθειες αποκόμισης οφέλους από τις τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία, οι προσδοκίες «πάγωσαν» μαζί με το «πάγωμα» της διμερούς συμφωνίας εφάπαξ φορολόγησης. Πρέπει να σημειωθεί παράλληλα πως σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οργανισμών ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων με ελληνική ταυτότητα, αυξήθηκε φέτος στους ένδεκα από εννέα που ήταν το 2013, ενώ η αξία της περιουσίας τους εκτιμάται στα 18 δισ. δολάρια, από 16 δισ. δολάρια το 2013.
 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η UBS αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις από τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για «ξέπλυμα» χρήματος και διευκόλυνση φοροδιαφυγής πελατών της. Μάλιστα εφετείο στο Παρίσι επικύρωσε δικαστική απόφαση του Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η ελβετική τράπεζα πρέπει να καταθέσει 1,1 δισ. ευρώ ως εγγύηση έναντι της ποινής που ενδεχομένως θα της επιβληθεί για την κατηγορία του «ξεπλύματος» χρήματος. «
Η UBS είναι πολύ απογοητευμένη από την απόφαση», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση και ότι θα αντιμετωπίσει την έρευνα, την οποία υποβάθμισε ως μία «εξαιρετικά πολιτικοποιημένη διαδικασία» που δεν ακολουθεί «στοιχειώδεις πτυχές του δικαίου».
 
Η UBS πλήρωσε περίπου 300 εκατ. ευρώ στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας φέτος για να διευθετήσει μία έρευνά του για το αν βοηθούσε τους πελάτες της να φοροδιαφεύγουν, ενώ αντιμετωπίζει και άλλη έρευνα από τις Αρχές στο Μανχάιμ. Το Βέλγιο διεξάγει επίσης έρευνα κατά της UBS με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος και οργανωμένου εγκλήματος.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:45