search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:08
MENU CLOSE

Συνωστισμός για έξοδο στη σύνταξη

25.09.2014 07:32
Συνωστισμός για έξοδο στη σύνταξη - Media

Κύμα φυγής στη σύνταξη με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Χιλιάδες ασφαλισμένοι επισπεύδουν άρον άρον την έξοδό τους λόγω των ανατροπών που θα γίνουν το 2015 αλλά και του φόβου για αλλαγές με το νέο Ασφαλιστικό. 

(Αναδημοσίευση από «Τα Νέα»/Ηλίας Γεωργάκης)

Κύμα φυγής στη σύνταξη με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Χιλιάδες ασφαλισμένοι επισπεύδουν άρον άρον την έξοδό τους λόγω των ανατροπών που θα γίνουν το 2015 αλλά και του φόβου για αλλαγές με το νέο Ασφαλιστικό. Μόνο στον χώρο της δημόσιας διοίκησης εκτιμάται ότι φέτος θα αποχωρήσουν περίπου 30.000 ενώ στα υπόλοιπα Ταμεία  του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.
 
«Πράγματι» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΠΚ (Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πρόνοιας) Θανάσης Καπωτάς, «φέτος καταγράφεται έξοδος στη σύνταξη αυξημένη κατά 15% στον δημόσιο τομέα και κατά 10% στον ιδιωτικό. Κύριο χαρακτηριστικό των συνταξιοδοτήσεων» προσθέτει ο κ. Καπωτάς «είναι οι πρόωρες».
 
Τρεις αλλαγές
 

 Οι αλλαγές που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν από το 2015 στο Ασφαλιστικό είναι οι παρακάτω:
 
Νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων. Στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει και υιοθετείται μεικτό σύστημα το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών.
 
Το ύψος της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα παράλληλα με τη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, με βάση τα έτη ασφάλισης.
 
Α) Το ποσό της σύνταξη για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τις συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας. Όταν λέμε δεκαετία, εννοούμε αυτήν που λήγει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους από την υποβολή της αίτησης έτους.
 
Β) Το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
 
Η αύξηση του  ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από την 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης) που ισχύει σήμερα στην 20ετία (6.000 ημέρες ασφάλισης).
 
Η κατάργηση ή ο περιορισμός των πάσης φύσεως μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία παρέχουν έως και 30% αύξηση στις τλεικές αποδοχές που λαμβάνει ο συνταξιούχος.
 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι – με βάση την ισχύουσα νομοθεσία – 40 παράθυρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μαζί με τις αναπηρικές συντάξεις και τα βαρέα – ανθυγιεινά επαγγέλματα οδηγούν τους ασφαλισμένους να εξέρχονται νωρίτερα στη συνταξιοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 21% των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (16% των ανδρών και 30% των γυναικών) συνταξιοδοτείται στην κανονική ηλικία! Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι προτιμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη.
 
Η πρόωρη συνταξιοδότηση συνοδεύεται από μείωση επί του ποσού που θα ελάμβανε ο ασφαλισμένος στην περίπτωση εξόδου του με τις προϋποθέσεις για πλήρη. Η μείωση αυτή – το λεγόμενο πέναλτι – ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση ανάλογα τον φορέα (ιδιωτικός ή δημόσιος τομέας). Έτσι πρόωρη συνταξιοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζεται λόγω της ποινής με τη μειωμένη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:07