search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:22
MENU CLOSE

Ας τελειώνουμε: Η λυρική τέχνη χρειάζεται την ακαδημία της!

26.09.2014 21:00
Ας τελειώνουμε: Η λυρική τέχνη χρειάζεται την ακαδημία της! - Media

Την ώρα που ο Λεωνίδας Καβάκος έπαιρνε στα χέρια του το βραβείο του «Καλλιτέχνη της Χρονιάς» από τα χέρια των υπευθύνων του περίφημου βρετανικού περιοδικού «Γκράμοφον» έκανα μερικές σκέψεις και μελαγχόλησα.

Την ώρα που ο Λεωνίδας Καβάκος έπαιρνε στα χέρια του το βραβείο του «Καλλιτέχνη της Χρονιάς» από τα χέρια των υπευθύνων του περίφημου βρετανικού περιοδικού «Γκράμοφον» έκανα μερικές σκέψεις και μελαγχόλησα. Ύστερα εξοργίστηκα! Ξέρω πολλούς νέους ταλαντούχους μουσικούς, που κι αυτόν τον Σεπτέμβριο θα μεταναστεύσουν στην Ευρώπη για καλύτερες σπουδές σε μια ακαδημία. Το ωδείο, βλέπετε, δεν αρκεί…

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Βασίλη Βασιλικό και τη Βάσω Παπαντωνίου. Εκείνος ο πιο πολυμεταφρασμένος Έλληνας συγγραφέας, εκείνη διάσημη σοπράνο, με σημαντική καριέρα στις διεθνείς σκηνές. Τα τελευταία χρόνια μοιράζονται ένα μεγάλο όραμα: να γίνει όπερα στην Αθήνα και να λειτουργήσει – επιτέλους – και στη χώρα μας Ακαδημία Λυρικής Τέχνης. Ένα όνειρο που μας βρίσκει όλους σύμφωνους, αφού το κενό αυτό έπρεπε να είχε καλυφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Για τον σκοπό αυτό, πριν από λίγες μέρες, με ένα μεγάλο γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», τίμησε τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου, μια και συμπληρώθηκαν 37 χρόνια από τον θάνατό της.

Τα έσοδα της εκδήλωσης δόθηκαν στην Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας» για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

Όπως μου είπε η πρόεδρος της Εταιρείας Βάσω Παπαντωνίου, «η συναυλία ήταν ένα λαμπρό δείγμα και αφιέρωμα στη λυρική τέχνη, μια τέχνη σύνθεσης πολλών δεξιοτήτων και απαιτητική. Θα βοηθήσει καθοριστικά στην ίδρυση αυτής της ακαδημίας των πολλών δεξιοτήτων στο σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας και με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί, όχι ένα τουριστικό κάλεσμα, αλλά μια εστία μάθησης και σεβασμού προς τη μέγιστη μουσικό, ένας χώρος εμπειρίας και μάθησης για τους ταλαντούχους νέους που δεν έχουν πρόσβαση σε ακαδημίες του εξωτερικού. Το δεύτερο όραμά μας μετά το νέο κτήριο της Λυρικής βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή», μου εξομολογήθηκε η κυρία Παπαντωνίου για την ίδρυση της ακαδημίας, επικαλούμενη και την προθυμία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός: «Θα προχωρήσει η προγραμματική συμφωνία με το ΝΑΤ, στο οποίο ανήκει το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, καθώς και οι εργασίες στο κτήριο της οδού Μητροπόλεως όπου θα στεγαστεί το μουσείο της Κάλλας».

Ας ευχηθούμε να δούμε σύντομα να γίνεται πραγματικότητα αυτό το όνειρο, που δεν είναι όραμα μερικών φανατικών της κλασικής μουσικής, αλλά χιλιάδων νέων ταλέντων που μεταναστεύουν για χρόνια στο εξωτερικό και τις περισσότερες φορές δεν επιστρέφουν, παρά μόνο για μερικές συναυλίες…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:19