search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:24
MENU CLOSE

Μπάτε σκύλοι αλέστε

27.09.2014 21:00
oldphotospod_2509_020_cmyk1411720823.jpg

Με τις ευλογίες της τρόικας καταργούν την Οικονομική Επιθεώρηση

Με τις ευλογίες της τρόικας καταργούν την Οικονομική Επιθεώρηση

Στην οριστική κατάργηση της Οικονομικής Επιθεώρησης προχώρησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών με τις ευλογίες της τρόικας, γεγονός που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο της διαφθοράς και των φορολογικών παραβάσεων.

Μιλάμε για τον θεσμό που ιδρύθηκε το 1959 και λειτουργεί έκτοτε αδιαλείπτως. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προχώρησε σε αυτή την… πρωτοτυπία εν μέσω απειράριθμων καταγγελιών για διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2014 σχετικά με την κατάργηση των οικονομικών επιθεωρητών επαληθεύτηκαν με τον Νόμο 4254/2014, ο οποίος ισχύει από τις 30 Ιουνίου.

Πλέον… ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Καταργούνται οι έλεγχοι στις φορολογικές, τελωνειακές και χημικές υπηρεσίες, αλλά και στις Κτηματικές Υπηρεσίες, τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ακόμη καταργούνται οι διαχειριστικοί έλεγχοι των Εθνικών Κληροδοτημάτων. Έτσι θα… πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά οι κυβερνώντες.

Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Ο παλαιός Ν. 4182 όριζε ότι για εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ θα γίνεται έλεγχος από τους οικονομικούς επιθεωρητές, ενώ, όταν τα εισοδήματα είναι πάνω από 50.000 ευρώ, τον ρόλο του ελεγκτή θα αναλαμβάνουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες θα πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Διαλύουν τα πάντα»

Το «Ποντίκι» επικοινώνησε για το συγκεκριμένο θέμα με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών Αντωνία Κασσωτάκη, η οποία κατήγγειλε πως «σε καμία περίπτωση δεν μας αντικαθιστούν».

«Δικαιολογία θέλει η τρόικα για να υπαγάγει εσωτερικό έλεγχο και εσωτερικές υποθέσεις στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Πήραν λοιπόν την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που ήταν στον υπουργό, και την πήγαν στη Γ.Γ. Εσόδων. Το πρόβλημα είναι ότι έθεσαν τον ελέγχοντα υπό τον ελεγχόμενο. Παίρνουν την υπηρεσία και την υπάγουν στον γενικό γραμματέα. Παγκόσμια πρωτοτυπία, κάνουν παράλληλες δομές. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει. Οι συνάδελφοι δουλεύουν φιλότιμα χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση».

Και προσθέτει: «Έχουν διαλύσει το σύμπαν. Τι φιλοδοξούν να κάνουν; Διαμαρτυρόμαστε μέχρι να ξαναγίνει η επιθεώρηση όπως ήταν, όχι για συντεχνιακούς λόγους. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον, όπως κάναμε και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Δεν ακούνε ούτε τις προτάσεις. Είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνουν έλεγχοι των υπολόγων. Έλεγχος, παραδείγματος χάρη, στο ταμείο. Διότι ο εσωτερικός έλεγχος είναι καλό εργαλείο, αλλά αποδίδει σε βάθος χρόνου. Σε συνάντηση με τον Στουρνάρα είπαμε ότι δεν μπορείς να κάνεις ανασχεδιασμό με αυτόν τον τρόπο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλύσουν την Οικονομική Επιθεώρηση».

Τονίζει ακόμη ότι η Οικονομική Επιθεώρηση για την κυβέρνηση είναι ένα… υβρίδιο «ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα. Απώτερος σκοπός τους είναι ο έλεγχος των δημοσίων εσόδων να γίνεται από ιδιώτες. Διότι και στον εσωτερικό έλεγχο θα βάλουν ιδιώτες. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν γίνεται αυτό. Παντού ελέγχει το δημόσιο», σημειώνει τονίζοντας ότι έχει να γίνει έλεγχος των εθνικών κληροδοτημάτων τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Ερώτηση

Το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θάφτηκε, είχαν αναδείξει μέχρι σήμερα μόνο παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με επερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και μία… γαλάζια τοποθέτηση τον περασμένο Ιούλιο. Ο λόγος για τον βουλευτή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρο Καράογλου, ο οποίος απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη.

Σε αυτή ρωτάει τα εξής ενδιαφέροντα:

1 Ποιος θα ασκεί στο εξής την ουσιαστική εποπτεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (ΔΟΥ, τελωνεία, ΥΔΕ κ.λπ.) και ειδικότερα ποιος θα διενεργεί τους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους των δημοσίων υπολόγων;

2 Τι προβλέπεται να γίνει με τις εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις που ήταν στη διαδικασία ελέγχου και αναφέρονται σε σοβαρές υποθέσεις αρμοδιότητας της Οικονομικής Επιθεώρησης και ειδικότερα με τις υποθέσεις που αφορούν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών;

Να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα για τους οικονομικούς επιθεωρητές και την «τυχαία» κατάργηση των αρμοδιοτήτων τους. Οι οικονομικοί επιθεωρητές ήταν εκείνοι που «ξεσκέπασαν» το σκάνδαλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το οποίο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο γραμματέας του δήμου και ο ταμίας καταδικάστηκαν σε ισόβια.

Οι οικονομικοί επιθεωρητές αποκάλυψαν το σκάνδαλο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για το οποίο καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις μεγάλα ονόματα, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στις οικονομοτεχνοκρατικές διαστάσεις του, αλλά και τα σκάνδαλα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου «Αθήνα 1997» και του Ερυθρού Σταυρού. Κι όλα αυτά την ώρα που εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:24