search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58
MENU CLOSE

Η Κυβέρνηση πίνει το πικρό ποτήρι της επιστράτευσης

28.07.2010 12:00
Η Κυβέρνηση πίνει το πικρό ποτήρι της επιστράτευσης - Media

Την απόφασή του για την πολιτική επιστράτευση των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσης που απεργούν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η παρατεταμένη απεργία τους:

Την απόφασή του για την πολιτική επιστράτευση των οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών δημοσίας χρήσης που απεργούν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Με την συγκεκριμένη απόφαση ο πρωθυπουργός εξουσιοδοτεί υπουργούς και νομάρχες να επιτάξουν τόσο τα οχήματα όσο και τους ιδιοκτήτες τους, αφού, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση η παρατεταμένη απεργία τους: “έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη”.

Αναλυτικά όμως, η ανακοίνωση για την απόφαση του κ. Παπανδρέου:

“Με απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μετά από σχετική Εισήγηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ρέππα, και αφού ελήφθη υπόψη η επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης και βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την έλλειψη επαρκούς εφοδιασμού των πολιτών σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, απειλεί τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας και απειλεί επίσης κατ΄ επέκταση τη δημόσια τάξη, κηρύσσονται οι ανά τη χώρα ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης.

Με την παραπάνω απόφαση εξουσιοδοτούνται οι Υπουργοί Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών και, κατά το μέρος της αρμοδιότητάς τους, οι οικείοι Νομάρχες να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών και επίταξη της χρήσης των φορτηγών Δημοσίας Χρήσης και των βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων καθώς και να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημοσίων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας”.

Στα μπλόκα  πάντως οι απεργοί λένε: «Μολών λαβέ»…

Να θυμίσουμε ότι σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση, την Τρίτη το απόγευμα, που είχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, Γ. Τζωρτζάτος τόνισε ότι τους ζητήθηκε να λύσουν πρώτα την απεργία και μετά να γίνει συζήτηση, κάτι που απέρριψαν ευθέως.

“Η ευθύνη για ακόμη μια φορά δεν μας βαρύνει. Η κυβέρνηση πήγε εν κρυπτώ το νομοσχέδιο στη Βουλή. Δείχνει για άλλη μια φορά αδιαλλαξία” επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γ. Τζωρτζάτος.

Επίσης, χαρακτήρισε “λάθος το ενδεχόμενο να αναζητήσει η κυβέρνηση ακραίες λύσεις”, κάνοντας σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης.

“Αγωνιζόμαστε στο δρόμο. Το υπουργείο έπρεπε να μας δώσει σήμερα ότι αξίζει στους αγωνιστές” είπε ο Γ. Τζωρτζάτος.  Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισαν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών διεθνών μεταφορών.

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις σε υγρά καύσιμα είναι πλέον γενικευμένες και ελάχιστα πρατήρια, τόσο στην Αττική, όσο και στην επαρχία διαθέτουν βενζίνη, καθώς τα περίπου 300 ΙΧ βυτιοφόρα, έναντι των 1500 ΔΧ που απεργούν, δεν επαρκούν για την τροφοδοσία της αγοράς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:58