search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:39
MENU CLOSE

Η «ιδεολογία», φερετζές του εγκληματία…

29.09.2014 21:00
oldphotosxrisiaugi1411980757.jpg

Ήταν ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες και οδηγούσαν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και τέσσερα πρωτοπαλίκαρά του, βουλευτές της οργάνωσης, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής

Η υπόθεση «Περίανδρου», το δεδικασμένο και οι χρυσαυγίτες

Ήταν ξημερώματα της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περνούσαν χειροπέδες και οδηγούσαν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και τέσσερα πρωτοπαλίκαρά του, βουλευτές της οργάνωσης (Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Λαγό και Μίχο), στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ως κατηγορούμενους για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι αρχικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και οι συλλήψεις, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, βασίστηκαν στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τη σύλληψη του δράστη Γιώργου Ρουπακιά, μέλους και υπαρχηγού της τοπικής οργάνωσης του νεοναζιστικού μορφώματος στη Νίκαια.

Από εκεί και πέρα άρχισε να «ξετυλίγεται» το κουβάρι των αποκαλύψεων σχετικά με την εγκληματική δράση της οργάνωσης, τις δολοφονικές επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου σε βάρος μεταναστών, αριστερών και όποιου δεν συμφωνούσε με την ιδεολογία της, ο καθοδηγητικός ρόλος του «σκληρού πυρήνα» των στελεχών της Χρυσής Αυγής και τα ναζιστικά της πρότυπα.

Ύστερα από μια ανακριτική διαδικασία διάρκειας εννέα μηνών από τις εφέτες ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, η τεράστια δικογραφία των 30.000 σελίδων βρίσκεται πλέον στο γραφείο του αρεοπαγίτη εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει την τελική πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί για το ποιοι από τους συνολικά 78 κατηγορούμενους χρυσαυγίτες θα παραπεμφθούν σε δίκη και με ποιες κατηγορίες.

Δολοφονική καθοδήγηση

Καθόλη τη διάρκεια των διώξεων η πάγια θέση της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι ότι ο αρχηγός και η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι «θύματα πολιτικών διώξεων, οι οποίες στηρίζονται σ’ ένα κατασκευασμένο και έωλο κατηγορητήριο».

Αρνούνται δε οποιαδήποτε σχέση με τα υπόλοιπα κατηγορούμενα μέλη της συμμορίας, αποποιούμενοι την καθοδήγηση και παρακίνηση της δολοφονικής δράσης των Ταγμάτων Εφόδου.

Ενδεδυμένοι τον μανδύα της νομιμότητας, που τους προσφέρει η κατοχύρωσή τους από τον Άρειο Πάγο ως πολιτικού σχηματισμού, επιχειρούν να πείσουν τους υποστηρικτές τους ότι οι σε βάρος τους διώξεις δεν έχουν σκοπό να αποκαλύψουν εγκληματικές πράξεις, αλλά να πλήξουν τον «αντισυστημικό» και «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα της οργάνωσης.

Βρίσκοντας στήριγμα στο αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών και ευρωεκλογών, καθώς και στις εκτιμήσεις των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που κατατάσσουν το νεοναζιστικό μόρφωμα στην τρίτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου, οι χρυσαυγίτες επιχειρούν να δώσουν πολιτικό χαρακτήρα στην επικείμενη δίκη, «λησμονώντας» την εγκληματική δράση της οργάνωσης (δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, ρατσιστικές επιθέσεις κ.ά.).

Ακόμα όμως και αυτοί οι υποστηρικτές των διώξεων σε βάρος των χρυσαυγιτών μπαίνουν στη διαδικασία να διαχωρίσουν την εγκληματική πράξη των ατόμων από τη ναζιστική ιδεολογία που πρεσβεύουν, βασιζόμενοι στο άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και την ένταξη σ’ αυτή.

Ο διαχωρισμός

Για ποιον λόγο όμως χρειάζεται να γίνει ο διαχωρισμός της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την ιδεολογία της οργάνωσης, από τη στιγμή που υπάρχει δεδικασμένο;

Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στη διαβόητη «υπόθεση Περίανδρου» και τον άγριο ξυλοδαρμό των Κουσουρή, Καραμπατσόλη και Φωτιάδη τον Ιούνιο του 1998, έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, αλλά και στην πολύ πιο πρόσφατη καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη δύο μελών της Χρυσής Αυγής για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος ενός καθηγητή και ενός σπουδαστή, στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, το 2008.

Πρωταίτιος και επικεφαλής της δολοφονικής επίθεσης μιας 10μελούς φάλαγγας χρυσαυγιτών σε βάρος του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΦΕΕ Δημήτρη Κουσουρή, του φοιτητή του Πολυτεχνείου Ηλία Φωτιάδη και του αδιόριστου εκπαιδευτικού Ιωάννη Καραμπατσόλη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας αδιόριστων καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, θεωρήθηκε ο τότε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και «πρωτοπαλίκαρο» του Μιχαλολιάκου Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, πιο γνωστός ως «Περίανδρος».

Χρειάστηκαν επτά χρόνια προκειμένου η Ελληνική Αστυνομία να βρει και να οδηγήσει τον «Περίανδρο» ενώπιον της Δικαιοσύνης (2005) και άλλα τέσσερα για να κλείσει οριστικά η υπόθεση με την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του κατηγορουμένου από τον Άρειο Πάγο.

Ο συνδετικός κρίκος με τις τρέχουσες διώξεις σε βάρος του αρχηγού και των στελεχών της Χ.Α. είναι το σκεπτικό της τότε απόφασης των ανώτατων δικαστικών, όπου για πρώτη φορά συνδέεται η εγκληματική δράση της οργάνωσης με το κίνητρο των εγκληματικών της ενεργειών.

Το σκεπτικό της αρεοπαγιτών, όπως αυτό αναδημοσιεύεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη», είχε ως εξής:

«Από το είδος των σωματικών βλαβών, σε συνδυασμό με τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία προκλήθηκαν, δηλαδή με εξαιρετική αγριότητα και σφοδρότητα από περισσότερους που ενεργούσαν ως ομάδα και με τη χρήση χονδρών ξύλινων πασσάλων, προκύπτει αναμφισβήτητα η πρόθεση των δραστών, επομένως και του κατηγορουμένου (σ.σ.: του «Περίανδρου») να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, επειδή τον θεωρούσαν εκ των πρωταιτίων των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των αδιόριστων καθηγητών και κατεξοχήν εχθρό της εθνικιστικής τους ιδεολογίας» (πρακτικά και αποφάσεις του Β’ Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών (18/24 Φεβρουαρίου και 3, 5, 12 Μαρτίου 2009).

Η διατύπωση της τελευταίας φράσης αναφέρει, δίχως παρερμηνείες, την ξεκάθαρη σύνδεση της εγκληματικής ενέργειας (απόπειρα ανθρωποκτονίας) με τη γενεσιουργό αιτία της, δηλαδή την αντίθετη ιδεολογία του θύματος από αυτή των δραστών!

Ως εξαιρετικά σημαντική, εν όψει της δίκης των χρυσαυγιτών, κρίνεται και η πρόσφατη καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης Β. Σιατούνη και Αθ. Στράτου για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος ενός καθηγητή Ισπανικών και ενός ακόμα ατόμου, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, τον Ιούλιο του 2008.

Και σε αυτή την περίπτωση αναγνωρίστηκε ως κίνητρο της επίθεσης οι ιδεολογικές διαφορές των δραστών με τα θύματα.

Ο κατηγορούμενος Βασίλειος Σιατούνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές του 2009 με τον συνδυασμό της Χρυσής Αυγής «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», στην από 1.7.2008 έκθεση εξέτασής του ως κατηγορουμένου δέχτηκε ότι από οκταετίας είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και ότι αυτός με τον συγκατηγορούμενό του Αθανάσιο Στράτο και άλλα δέκα γνωστά του άτομα «που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες κατευθύνθηκαν προς τα Πετράλωνα. Σταμάτησαν σε ημιυπόγειο χώρο εντός του οποίου μπήκαν κάποια από τα άτομα που ήταν μαζί του και εντός λίγης ώρας εξήλθαν χωρίς να γνωρίζει τι έκαναν εντός του ημιυπόγειου».

Ο κατηγορούμενος Αθανάσιος Στράτος στην από 1.7.2008 έκθεση εξέτασής του ως κατηγορουμένου δέχτηκε ότι από πενταετίας είναι φίλος της Χρυσής Αυγής και συμμετέχει στις διάφορες εκδηλώσεις της οργάνωσης καθώς και όσα αναφέρει ο συγκατηγορούμενός του περί της οργανωμένης μετάβασής τους στο «Στέκι Αντίπνοια». Αρνείται όμως και αυτός τη συμμετοχή του στην επίθεση».

Σε σωματική έρευνα που έγινε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στον πρώτο κατηγορούμενο (Βασίλειο Σιατούνη) ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, συνολικού μήκους 20 εκατοστών, με μήκος λάμας 8,5 εκατοστών, με χαραγμένο στη λάμα και τη λαβή έναν αγκυλωτό σταυρό, ένα σκεπάρνι με ξύλινη λαβή και ένα κράνος, χρώματος λευκού – μαύρου με λεπτές ερυθρές ρίγες, και στον δεύτερο κατηγορούμενο (Αθανάσιο Στράτο) ένα πτυσσόμενο μαχαίρι, συνολικού μήκους 18 εκατοστών, με μήκος λάμας 8,5 εκατοστών και ένα κράνος χρώματος μαύρου.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36