search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:29
MENU CLOSE

Διεθνής ξεσηκωμός μέσω Διαδικτύου

29.09.2014 21:00
oldphotospod_2509_029_cmyk1411981231.jpg

Παγκόσμια διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής οργανώθηκε μέσω του κοινωνικού δικτύου Avaaz

Παγκόσμια διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής οργανώθηκε μέσω του κοινωνικού δικτύου Avaaz

Αν στα χρόνια οργάνωσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς είχε εφευρεθεί το Διαδίκτυο, τότε η «παγκόσμια επανάσταση» θα είχε ήδη γραφεί και αξιολογηθεί από τους ιστορικούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που η δύναμη του Διαδικτύου καταγράφεται πολύ ισχυρότερη από κόμματα, «μαζικούς» φορείς, κλασικού τύπου οργανώσεις και κινήματα.

Αυτό που συνέβη την περασμένη Κυριακή σε όλο τον κόσμο με αφορμή τη διεθνή διάσκεψη που συγκάλεσε την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους περίπου 2.000 πόλεων σε 159 χώρες του κόσμου, στη μεγάλη πλειονότητά τους «οργανωμένοι» μέσω Ίντερνετ και ειδικότερα μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Avaaz.

Η πιο ογκώδης διαδήλωση έγινε στη Νέα Υόρκη με τους διαδηλωτές να ξεπερνούν τους 300.000, συμπεριλαμβανομένου και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στον οποίο ο γενικός διευθυντής του Avaaz Ricken Patel παρέδωσε δυο εκατομμύρια υπογραφές με το αίτημα «100% καθαρή ενέργεια». Την ίδια ώρα μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μελβούρνη, Δελχί, Αθήνα, όπως και στο Παρίσι, όπου οι δύο εκπρόσωποι του Avaaz, η Marie Yared και η Flore Blondel, παρέδωσαν στον Φρανσουά Ολάντ το ψήφισμά για 100% καθαρή ενέργεια, με 1.887.567γαλλικές υπογραφές.

Τεράστιο βήμα

Έπειτα απ’ όλα αυτά, δικαιολογημένα οι άνθρωποι του Avaaz.org πανηγυρίζουν ότι κατάφεραν να οργανώσουν μια παγκόσμια κινητοποίηση «έξι φορές μεγαλύτερη» από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, υιοθετώντας πλέον (στα καθ’ ημάς) και τη συντροφική προσφώνηση Avaazίτες και Avaazίτισσες…

«Συνεργαστήκαμε με χιλιάδες οργανώσεις γι’ αυτή την παγκόσμια μέρα δράσης. Το κίνημά μας έχει κάθε λόγο να γιορτάζει αυτό το τεράστιο βήμα μας. Η ομάδα και τα μέλη του Avaaz έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην οργάνωση σχεδόν όλων των δράσεων». Η «Guardian» αναφέρθηκε σε «οργανωτικό θρίαμβο» του Avaaz και το BBC είπε πως «οι δράσεις τράβηξαν στους δρόμους πιο πολύ κόσμο από κάθε άλλη φορά, χάρη στην οργανωτική δύναμη του κοινωνικού δικτύου του Avaaz».

Τι είναι και πώς λειτουργεί το Avaaz.org. Πρόκειται για ένα κοινωνικό δίκτυο μέσω Ίντερνετ, ένα διαδικτυακό κίνημα 38 εκατ. πολιτών απ’ όλο τον κόσμο (τόσοι έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα τα κατά τόπους ψηφίσματα για διάφορα θέματα), το οποίο αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου όχι μόνο ακούγονται, αλλά και μπορούν να διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε αρκετές γλώσσες. Η ομάδα του Avaaz είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και στις έξι ηπείρους και λειτουργεί σε 17 γλώσσες.

Το ξεπούλημα

Πολλές κινήσεις του Avaaz έχουν γίνει και στην Ελλάδα, με τις περισσότερες υπογραφές (154.685) να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα για το ξεπούλημα των παραλιών μέσω ΤΑΙΠΕΔ. «Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά αυτό το καλοκαίρι ίσως να είναι το τελευταίο που θα μπορούμε να χαρούμε ελεύθερα τις ελληνικές παραλίες! Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει εγκληματικό νομοσχέδιο για να ξεπουλήσει τις παραλίες μας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν αυτό περάσει, τα παιδιά μας κινδυνεύουν να κληρονομήσουν μια Ελλάδα με τσιμεντωμένες παραλίες, που κάθε σπιθαμή τους θα ανήκει σε εταιρείες και πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι πληρώνουν. Έχουμε όμως μια ευκαιρία να αποτρέψουμε αυτό το έκτρωμα πριν να είναι πολύ αργά», ανέφερε το σχετικό κείμενο που προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπογεγραμμένο από δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Avaaz τον Δεκέμβριο του 2013 και στο θέμα των πλειστηριασμών σε βαθμό που η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι «η εκστρατεία επηρέασε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της πλειοψηφίας στο να εξακολουθήσει να παρέχεται προστασία για την πρώτη κατοικία για ένα έτος, έστω και κάτω από περιοριστικές προϋποθέσεις, κινητοποίησε πάνω από 140.000 πολίτες σε συλλογική δράση για την προάσπιση του βασικού κοινωνικού δικαιώματος στη στέγη, ανέδειξε την ανάγκη έγκαιρης και συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερχρέωσης και ενίσχυσε τον ρόλο του καταναλωτικού κινήματος στη χώρα μας».

Περισσότεροι από 128.000 Avaazίτες υπέγραψαν και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Ο ελληνικός λαός έχει κάνει υπεράνθρωπους συμβιβασμούς και η κυβέρνηση οφείλει πλέον να αποδείξει πως είναι ταγμένη στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και έχει τη βούληση να προστατεύσει όλους τους υπερχρεωμένους πολίτες που κινδυνεύουν να μείνουν στους δρόμους και να οδηγηθούν οριστικά στο περιθώριο της ζωής. Το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών δεν είναι η λύση. Αν η κυβέρνηση και οι τράπεζες θέλουν, όπως ισχυρίζονται, να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές και τα ‘‘μεγάλα ψάρια’’, μπορούν να το κάνουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς».

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή υπογραφών (πλησιάζουν ήδη τις 35.000) με αίτημα «την επαναφορά των δώρων που άδικα περικόπηκαν για όλους τους συνταξιούχους, μετά από εισφορές που πλήρωναν χρόνια προς τα ταμεία τους.

Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει κρίνει εδώ και πολύ καιρό αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τις περικοπές στις συντάξεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη προσφυγή που θα κατατεθεί στα δικαστήρια, ο ενάγων θα δικαιωθεί και στην πράξη ο νόμος δεν θα ισχύσει. Η Ολομέλεια γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος».

Ανάλογη παρέμβαση, με τη συλλογή περίπου 20.000 υπογραφών, υπήρξε για το θέμα της ΕΡΤ, με επιστολή διαμαρτυρίας προς την EBU, όταν πέρυσι τον Αύγουστο ανακοίνωσε το «κόψιμο» του σήματος της ΕΡΤ. «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την ανακοίνωση της ΕΒU μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, με την οποία ανακοινώνει τη διακοπή της μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ. Για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή τους παράγοντας και μεταδίδοντας 24ωρο ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα. Κάνουμε επείγουσα έκκληση σε εσάς, ως πρόεδρο της EBU, να μην σταματήσετε τη μετάδοση του σήματος της ΕΡΤ και να την κρατήσετε ζωντανή μέσα από τους δορυφόρους της EBU, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», ανέφερε η επιστολή διαμαρτυρίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:29