search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:15
MENU CLOSE

Ένας ξεχωριστός μπάτσος

29.09.2014 21:00
Ένας ξεχωριστός μπάτσος - Media

Μια ομάδα δολοφόνων τεμαχίζει με διάφορους τρόπους μπάτσους στις νότιες συνοικίες του Παρισιού.

Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί
Φονιάδες μπάτσων
Μετάφραση – επίμετρο:
Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις: Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Σελ.: 170

Μια ομάδα δολοφόνων τεμαχίζει με διάφορους τρόπους μπάτσους στις νότιες συνοικίες του Παρισιού. Μέσα από τις σκέψεις ενός μπάτσου που τους καταδιώκει, ασκείται μια ιδιότυπη αιχμηρή κριτική τόσο στην αστική κοινωνία όσο και στην επανάσταση.

Μια ομάδα δολοφόνων διαπράττει μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων. Τα βίαια αυτά περιστατικά λαμβάνουν χώρα στα νότια προάστια της πόλης των Παρισίων με φόντο τη δεκαετία του ’70 και με έντονο τον απονενοημένο απόηχο των γεγονότων του Μάη του ’68. Ο συγγραφέας υπήρξε γνωστός αριστεριστής της εποχής, ένας μαχητικός ιδεολόγος με τις ιδεοληψίες και τις αναλαμπές των ατόμων που θέτουν τη ζωή τους ανιδιοτελώς στην υπηρεσία μιας ιδέας – της επανάστασης στην προκειμένη περίπτωση. Για τον Φρεντερίκ Α. Φαζαρντί, ωστόσο, το ταλέντο υπερτέρησε των θρησκευτικών επαναστατικών ιδεοληψιών, με αποτέλεσμα τα έργα του να ανανεώσουν το γαλλικό νουάρ μέσα από μια εμπνευσμένη θεματολογία που υποστηριζόταν από υφολογικές ανατροπές των γνωστών στερεότυπων.

Έτσι, ο Παντοβάνι, ο ήρωας του μυθιστορήματος, πριν απ’ όλα μας δίνει ένα πρώτης τάξεως μάθημα. Πρόκειται για ένα άτομο που αν παρακολουθήσεις τον τρόπο σκέψης του, πέρα από τις οικογενειακές καταβολές (ο πατέρας του ήταν εθελοντής στον ισπανικό εμφύλιο και αντάρτης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), δεν θα πιστέψεις ότι είναι μπάτσος. Πράγμα που δεν αποτελεί μια μυθιστορηματική ιδιαιτερότητα χάριν της πρωτοτυπίας, αλλά μια καλοβαλμένη και ουσιαστική ανατρεπτική ιδέα κατά των προκαταλήψεων και των ανόητων κατηγοριοποιήσεων. Ο συγγραφέας, πριν από όλα, εκλαμβάνει το κάθε άτομο σαν μια ιδιαίτερη περίπτωση, ανοιχτή σε όλες τις εκδοχές, το οποίο κρίνεται από τις πράξεις του κι όχι απ’ τις ιδιότητές του. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ανατρεπτική αρχή, διακριτική όσο και πολύτιμα ουσιαστική.

Ο Παντοβάνι αναλαμβάνει να ανακαλύψει μια συμμορία, η οποία αρχικά δολοφονεί μπάτσους με διάφορους αποτρόπαιους τελετουργικούς τρόπους, ενώ στη συνέχεια περιποιείται καταλλήλως μια δικαστικό και έναν διεφθαρμένο βουλευτή. Μέσα από την απίθανη βιαιότητα των εγκλημάτων αυτών, ο συγγραφέας αντικατοπτρίζει με μαεστρία, δίχως να καταφεύγει σε κραυγαλέες εντυπώσεις, τη βιαιότητα των πρακτικών μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί το συγκαλυμμένο άδικο. Έτσι, καταφέρνει μέσα από τον αποτροπιασμό που προκαλούν τα τεμαχισμένα πτώματα, τα ανασκολοπισμένα θύματα, ακόμα και μέσα από τους κανιβαλισμούς των νεκρών, να συνθέσει μια αντίστιξη στο μέγεθος της μεγαλύτερης συγκριτικά κοινωνικής αγριότητας που επικρατεί στη «νόμιμη» κοινωνία των καθωσπρέπει πολιτών.

Οι δολοφόνοι του καταφεύγουν σε εκτελέσεις εκτός πολιτισμικών συνθηκών, που φέρνουν στην επιφάνεια το δίκαιο των ενστίκτων.

Παρά ταύτα πρόκειται για μια αμιγώς αστυνομική ιστορία που όχι μόνο δεν υπολείπεται των αντίστοιχων, αλλά τουναντίον, υπερτερεί σε πρωτοτυπία, βαθύτητα, αλλά και στον αναγκαίο καταιγιστικό ρυθμό των γεγονότων, των έντονων εντυπώσεων και της δράσης. Όλα αυτά τα ζοφερά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο πολυπολιτισμικό Παρίσι μέσα από ένα ανάγνωσμα που βρίθει διακειμενικών αναφορών, τις οποίες ο αναγνώστης ξεπερνά με τη βοήθεια των πολύ κατατοπιστικών σημειώσεων του μεταφραστή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:13