search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:31
MENU CLOSE

Στις 7:30 το πρωί η κατεδάφιση των 12 κατοικιών στο καταυλισμό Ρομά Χαλανδρίου (Photos/Video)

30.09.2014 05:23
Στις 7:30 το πρωί η κατεδάφιση των 12 κατοικιών στο καταυλισμό Ρομά Χαλανδρίου (Photos/Video) - Media

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

 
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη των αρμοδίων φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά και θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση κατεδάφισης των καταλυμάτων που είναι ακατοίκητα.

Νωρίτερα το πρωί, τα πνεύματα οξύνθηκαν εξαιτίας της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για κατεδάφιση 12 ακατοίκητων παραπηγμάτων. Επίσης, έχει αποφασιστεί η απομάκρυνση των Ρομά από το σημείο και η μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρα στα Μέγαρα, χώρος που όμως θεωρείται ακατάλληλος. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκκρεμεί προσφυγή των δήμων Μεγαρέων και Μάνδρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την μετεγκατάσταση των Ρομά Χαλανδρίου στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρας, στα όρια των δύο δήμων.
 
Σήμερα θα μετέβαινε στον καταυλισμό συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων. Από χθες το βράδυ, όμως, οι Ρομά του καταυλισμού ανάβουν φωτιές σε λάστιχα και βάζουν κάδους ως οδοφράγματα στη λεωφόρο Μεσογείων, προκειμένου να εμποδίσουν το γκρέμισμα. 
Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του δήμου, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των Ρομά από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.
 
Ο δήμος Χαλανδρίου ζητεί να βρεθεί πρώτα κατάλληλος χώρος και μετά να ακολουθήσει η μεταγκατάσταση. Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος με επείγον έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει ζητήσει προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης μέχρι να βρεθεί λύση.
 
Όπως υποστηρίζει, «η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας όχι μόνο δεν επιλύει το υπάρχον από δεκαετίες πρόβλημα, αλλά αντίθετα η απόφαση για πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη».

«Δεν υπάρχει κοινή λογική, κάναμε αίτηση να ανασταλεί η κατεδάφιση και να μην δημιουργούν τέτοια προβλήματα σε μία περιοχή 8 χιλιόμετρα από την Ομόνοια», είπε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
 
«Επιχειρούν με αστυνομικές επιχειρήσεις να δοθούν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα» ανέφερε ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκατάστασή τους στα Μέγαρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15