search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47
MENU CLOSE

Καλώς την δεχθήκαμε την τρόικα – Ποιος είναι ο Ινδός αντικαταστάτης του Τόμσεν (Photos & Video)

30.09.2014 09:28
Καλώς την δεχθήκαμε την τρόικα – Ποιος είναι ο Ινδός αντικαταστάτης του Τόμσεν (Photos & Video) - Media

Στην Αθήνα και στο υπουργείο οικονομικών βρίσκονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στο προγραμματισμένο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα και στο υπουργείο οικονομικών βρίσκονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στο προγραμματισμένο ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
 
Στην ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνονται δημοσιονομικά θέματα, φοροελαφρύνσεις, διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και αγορά, στρες-τεστ τραπεζών, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τρίτο δάνειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με απαιτήσεις για μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ και με πιέσεις για τρίτο δάνειο (και τρίτο Μνημόνιο στην ουσία) για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 12 δισ. το 2015.

Οι συζητήσεις με την τρόικα θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: κατά την α΄ φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
 
Η β΄φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά «καυτά» μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.
 
Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. 

 
Στις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει μέρος ο αντικαταστάτης του Πόλ Τόμσεν, ο Ινδός τεχνοκράτης Ρίσι Γκογιάλ, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα. 

Ειδικότερα, παρόντες, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση. 

Οι απολυμένες καθαρίστριες στην Ερμού

Νωρίτερα το πρωί διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν τις απολυμένες καθαρίστριες στην συμβολή της Ερμού με τη Νίκης ενώ άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονταν παραταγμένοι στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών.

 
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η άφιξη του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Οικονομικών με ένα θηριώδες μαύρο τζιπ.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47