01/12/2020 00:34:02
1.10.2014 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Η ανασφάλεια μιας «άτρωτης» γενιάς...

Η ανασφάλεια μιας «άτρωτης» γενιάς... - Media

Ο συγγραφέας Βασίλης Δανέλης γράφει για το μυθιστόρημά του  «Λιβάδια από ασφοδίλι», εκδόσεις Καστανιώτη

Οι ασφόδελοι λειμώνες ήταν το καθαρτήριο των ψυχών, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Οι ήρωες του βιβλίου είναι άστεγοι, άνθρωποι που βρίσκονται ξεχασμένοι δίπλα μας, στο καθαρτήριο της ζωής. Μέχρι χτες ήταν γείτονες ή γνωστοί μας, αύριο μπορεί να βρίσκονται ανάμεσά τους περισσότεροι γείτονες και γνωστοί μας. Ο Παντελής, ο κεντρικός χαρακτήρας, είναι ένας από αυτούς. Είχε απλά όνειρα και μικρές φιλοδοξίες, όταν ξαφνικά ό,τι θεωρούσε δεδομένο κατέρρευσε κι εκείνος σύρθηκε βίαια σε μια σκληρή πραγματικότητα, στην οποία δεν γνωρίζει να επιβιώνει.

Η κρίση σε αυτό το μυθιστόρημα είναι απλώς η αφορμή κι όχι ο κεντρικός προβληματισμός. Γι’ αυτό δεν αναφέρεται ούτε μία φορά μέσα στο κείμενο. Δεν το έγραψα για να περιγράψω τις συνθήκες που καθόρισαν την «πτώση» του ήρωα, ούτε τις συνέπειές της. Αυτές τις γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Μέσα από το εσωτερικό ταξίδι του Παντελή και των υπολοίπων ηρώων καταγράφω τις ανασφάλειες, τις αγωνίες και τις σκέψεις μου για το πώς μπορεί κάποιος να μάθει να ζει με αξιοπρέπεια όταν η ζωή του ανατρέπεται απρόσμενα. Ανήκω σε μια γενιά που μέχρι πρόσφατα ένιωθε «άτρωτη», γι’ αυτό προσπαθώ να απαντήσω στην ερώτηση: Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος όταν έχεις ηττηθεί;

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.