29/01/2020 06:37:53

Νέα εκτίμηση για τον τάφο της Αμφίπολης - Τοποθετείται χρονικά στο 250 π.Χ.

Νέα εκτίμηση για τον τάφο της Αμφίπολης - Τοποθετείται χρονικά στο 250 π.Χ.
 - Media

Άλλη μια εκτίμηση για το που τοποθετείται χρονικά η κατασκευή του τάφου της Αμφίπολης, προέκυψε από την διευθύντρια Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Ρωμιοπούλου. Βασίζεται στην τεχνική κατασκευής και στην «έκφραση» των Καρυάτιδων, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρονολογούνται ως το 250 π.Χ.
 
Η επίτιμη Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη, καθώς έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στη Βεργίνα, τα Λευκάδια αλλά και την Αμφίπολη παλαιότερα, θεωρεί πως οι πανέμορφες Καρυάτιδες δεν είναι βέβαια ρωμαϊκής εποχής, όπως υποστηρίζει η Όλγα Παλαγγιά, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ.
 
Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά «έχουν ψυχή». Γι’΄ αυτό τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ..


Επιπλέον θεωρεί ότι είναι εντυπωσιακό το ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο «κινητό» εύρημα παρ’ όλο που κοσκινίζονται τα χώματα του Τάφου. «Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ούτε καρφί;» αναρωτιέται η κ. Ρωμιοπούλου,
 
Υπενθυμίζεται ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι δεν αμφισβητείται η χρονολόγηση της ανασκαφικής ομάδας της κ. Περιστέρη, ότι δηλαδή ο Τάφος της Αμφίπολης χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ., δηλαδή στο 325-300 π.Χ. την εποχή αμέσως μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. 


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.