search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:07
MENU CLOSE

Αράλη: Η «στοιχειωμένη» λίμνη – νεκροταφείο πλοίων (Photos & Videos)

01.10.2014 06:38
Αράλη: Η «στοιχειωμένη» λίμνη – νεκροταφείο πλοίων (Photos & Videos) - Media

Σε μια απέραντη έρημο έχει μετατραπεί η θάλασσα Αράλη, στην κεντρική Ασία. Όπως ανακοίνωσε χθες η NASA, για πρώτη φορά στην ιστορία η ανατολική πλευρά της λίμνης έχει αποξηραθεί ολοκληρωτικά.

 
Σε μια απέραντη έρημο έχει μετατραπεί η θάλασσα Αράλη, στην κεντρική Ασία.
 
Όπως ανακοίνωσε χθες η NASA, για πρώτη φορά στην ιστορία η ανατολική πλευρά της λίμνης έχει αποξηραθεί ολοκληρωτικά.
 
Οι άλλοτε παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά των γύρω περιοχών απέχουν πλέον πολλά χιλιόμετρα από το υγρό στοιχείο, και μόνο τα κουφάρια των πλοίων που δεν πρόλαβαν να ακολουθήσουν την υποχώρηση των υδάτων έχουν μείνει να θυμίζουν ότι κάποτε η περιοχή βρεχόταν από νερό.
 
Όπως ανέφερε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π», «στην άλλοτε µία από τις τέσσερις µεγαλύτερες λίµνες του κόσµου, έχει συντελεστεί µία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στον πλανήτη. Όλοι πλέον µιλούν για την εξαφάνιση της Αράλης Θάλασσας, δεδοµένου ότι η επιφάνειά της έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό 90% από το 1960, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση ξεκίνησε τα εντατικά προγράµµατα άρδευσης του Ουζµπεκιστάν, του Καζακστάν και του Τουρκµενιστάν. Με την εκτροπή των δύο κύριων ποταµών που τροφοδοτούσαν τη λίµνη, η άρδευση αποσκοπούσε να µετατρέψει την έρηµο σε καλλιεργήσιµες εκτάσεις κατάλληλες κατά κύριο λόγο για βαµβακοφυτείες.
 
Το βαµβάκι – ο επονοµαζόµενος και λευκός χρυσός – έµελλε να γίνει το κύριο αγροτικό προϊόν των περιοχών.
 
Ήδη από το 1989 το βόρειο και το νότιο κοµµάτι της λίµνης διαχωρίστηκαν, όπως είναι εµφανές και από τις δορυφορικές φωτογραφίες της εποχής.
 
Η σταδιακή ξήρανση του νότιου κοµµατιού της λίµνης άφησε πίσω της ένα ιδιαίτερα αλµυρό έδαφος – που ήταν προηγουµένως ο βυθός της.
 
Καθώς οι ανεµοθύελλες αυξήθηκαν, γρήγορα οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις που βρίσκονταν ακόµα και σε µεγάλη απόσταση από την Αράλη «µολύνθηκαν» από το άλας της λίµνης.
 
Οι αγρότες προσπάθησαν να «ξεπλύνουν» τα χωράφια τους εκτρέποντας τεράστιες ποσότητες νερού, επιτείνοντας τελικώς το πρόβληµα.
 
Παράλληλα, το νερό που τελικά έφθανε στη λίµνη ήταν ολοένα και πιο αλµυρό, µολυσµένο από φυτοφάρµακα και λιπάσµατα.
 
Όπως είναι φυσικό, η ταχεία υποχώρηση της λίµνης επέφερε σοβαρές αλλαγές στο µικροκλίµα της περιοχής, ενώ εξάλειψε την αλιεία, µε την οποία παραδοσιακά ασχολούνταν οι κάτοικοι των παραλίµνιων περιοχών.
 
Εκεί που κάποτε υπήρχαν νερά γεµάτα ζωή, σήµερα χάσκουν τα κουφάρια των πλοίων που έµειναν καθηλωµένα στη µέση της ερήµου µε την υποχώρηση της λίµνης.»

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη «στοιχειωμένη» λίμνη:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43