search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:48
MENU CLOSE

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ

01.10.2014 12:45
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ - Media

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ, με ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε στην Α΄ ΔΟΥ Αθήνας. Στρέφεται κατά της πράξης του διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ύψους 60.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει για τα ακίνητα που του ανήκουν.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ, με ενδικοφανή προσφυγή που κατέθεσε στην Α΄ ΔΟΥ Αθήνας. Στρέφεται κατά της πράξης του διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ύψους 60.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει για τα ακίνητα που του ανήκουν.
 
Στην προσφυγή του ο ΔΣΑ αμφισβητεί την ορθότητα εφαρμογής και επιβολής του μέτρου, ενώ ζητεί να αναγνωριστεί ότι ως επιστημονικός σύλλογος εξαιρείται από το φόρο ακινήτων, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τους σκοπούς του συλλόγου – επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς.

Επισημαίνει ακόμη πως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) και σκοπός τους είναι πρωτίστως επιστημονικός. Σε ό,τι αφορά στο ΔΣΑ είναι ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας και η εκπλήρωση των σκοπών του έχουν σαφώς μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού στο κτήριο του ΔΣΑ βρίσκονται η βιβλιοθήκη (η μεγαλύτερη νομική βιβλιοθήκη της χώρας), η Τράπεζα Νομικών πληροφοριών, οι υπηρεσίες του συλλόγου ενώ στις αίθουσες του διοργανώνονται, συστηματικά, επιμορφωτικά σεμινάρια και εκδηλώσεις. «Δεν φανταζόμαστε ότι ο νομοθέτης προνόησε να μην επιβαρύνει π.χ τα αθλητικά σωματεία και απέκλεισε τους επιστημονικούς συλλόγους, όταν μάλιστα οι οικονομικοί πόροι αυτών προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη προσφυγή.

Επιπλέον, στην προσφυγή του ο ΔΣΑ επισημαίνει: «Η φορολόγηση απρόσοδης ακίνητης περιουσίας καταλήγει απροκάλυπτα στη (μερική)δήμευσή της και συνακόλουθα σε εκ πλαγίου παραβίαση των σχετικών συνταγματικών απαγορεύσεων και περιορισμών. Η δήμευση- απαλλοτρίωση περιουσιακού δικαιώματος και δη ακίνητης περιουσίας είναι δυνατή κατά το Σύνταγμα μόνο εφόσον καταβληθεί αντίστοιχη στην αξία του ακινήτου αποζημίωση» (άρθρο 17). Σωρευτικά με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5, 17, 78 παρ.1 του Συντάγματος».

Ακόμη, ο ΔΣΑ υπογραμμίζει: «Η φορολόγηση με αντικείμενο τη περιουσία, πρέπει να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών… Μόνη η διατήρηση ακίνητης περιουσίας όποια κι αν είναι η αξία της, δεν αρκεί για να τεκμηριώσει φοροδοτική ικανότητα, εφόσον δεν διαπιστώνεται ανάλογη οικονομική δυνατότητα, ήτοι παραγωγή εισοδήματος για τον φορολογούμενο, η οποία να επαρκεί για την κάλυψη των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποδίδονται στην ακίνητη περιουσία».

Τέλος, ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει τα εισοδήματα όχι μόνο να επαρκούν για καταβολή των φόρων αλλά και ένα σημαντικό τμήμα αυτών να απομένει στον φορολογούμενο, κατ’ επιταγήν και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της οικονομικής ελευθερίας(άρθρο 5 του Συντάγματος).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:46