search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:56
MENU CLOSE

Έσπασε το γυαλί

03.10.2014 21:00
oldphotoskyvernisi1412403069.jpg

Το σχοινί στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεφτίζει και μετατρέπεται σε κλωστή, που είναι ζήτημα χρόνου να σπάσει και να στηθούν κάλπες, παρότι οι περισσότεροι εκεί αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές δεν τους συμφέρουν αυτή την ώρα.

Το σχοινί στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ξεφτίζει και μετατρέπεται σε κλωστή, που είναι ζήτημα χρόνου να σπάσει και να στηθούν κάλπες, παρότι οι περισσότεροι εκεί αντιλαμβάνονται ότι οι εκλογές δεν τους συμφέρουν αυτή την ώρα.

Η κυβέρνηση δεν αντέχει να πιει ούτε καν το πικρό ποτήρι της διαπραγμάτευσης, αφού πλέον έχει σπάσει σε τέσσερα κέντρα εξουσίας που ακολουθούν διαφορετική γραμμή. Το χάσμα που χωρίζει το Μαξίμου με το υπουργείο Οικονομικών αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην πρωτοφανή ανοικτή κόντρα του υπουργού με τον εξ απορρήτων και στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Τα ρήγματα

 Οι διαφορετικές στρατηγικές, που έχουν φόντο τις πρόωρες κάλπες, εξελίσσονται σε κόντρα, η οποία άρχισε σχεδόν αμέσως μετά τον ανασχηματισμό. Η φράση του Χαρδούβελη την παραμονή της ΔΕΘ «δεν είναι δικός μου φόρος ο ΕΝΦΙΑ», αν και ερμηνεύθηκε από όλους ότι αφορούσε τον Στουρνάρα, στρεφόταν ευθέως κατά του Λαζαρίδη, αφού είναι ο κρυφός εμπνευστής του κύριου και συμπληρωματικού φόρου, όπως «καρφώνουν» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ο Χαρδούβελης δεν συμμερίζεται την πολιτική των συμβούλων του Σαμαρά για παροχές και φοροελαφρύνσεις και έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αφού θεωρεί ότι ακόμη δεν είναι ώριμες οι οικονομικές συνθήκες. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αισθάνθηκε τους τελευταίους μήνες παραγκωνισμένος και δεν «έδεσε» με το σύστημα Σαμαρά όπως ο Στουρνάρας, φέρεται να προκάλεσε και άλλο επεισόδιο σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις λέγοντας ότι την ατζέντα την καθορίζει ο ίδιος.

Ο Λαζαρίδης, που δείχνει ότι πλέον έχει πειστεί για την ανάγκη να κλείσουν τώρα όλα τα μέτωπα και να επιχειρήσει ο Σαμαράς φυγή προς τα εμπρός με πρόωρες εκλογές, αφού θα έχει υποσχεθεί και θα έχει ψηφίσει τα πάντα για να δεσμεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικές που θα χρειάζονται νέα μέτρα για να βγουν, έγινε το κόκκινο πανί για τον υπουργό Οικονομικών.

Ο Χαρδούβελης θεωρεί ότι ο Λαζαρίδης στο Παρίσι, με τις εμμονές και τις παρεμβάσεις του, χάλαγε το κλίμα και τη γραμμή της διαπραγμάτευσης που είχε χαράξει ο ίδιος και επιχείρησε αυτή τη φορά να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού.

Από την πλευρά του ο Βενιζέλος προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά στις εκλογές γνωρίζοντας ότι είναι απίθανο να έχει τον ρυθμιστικό ρόλο που είχε το 2012 και κινείται σε άλλη γραμμή από το επιτελείο Σαμαρά επιχειρώντας να διατυπώσει διακριτό πολιτικό λόγο, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνει περαιτέρω την κυβέρνηση.

Άλλωστε η στάση που τήρησε στο «θερμό επεισόδιο» Χαρδούβελη – Λαζαρίδη δείχνει ότι θέλει να αποστασιοποιηθεί από τα τυχόν μέτρα που θα κλείσουν στη διαπραγμάτευση και να τα χρεωθούν κυρίως ο υπουργός Οικονομικών και η πλευρά Σαμαρά. Ο Σταμάτης και η Βούλτεψη φτιάχνουν σενάριο πόλωσης και σκληρής κόντρας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ελπίζοντας ότι η Ν.Δ. θα ανακάμψει με τις παροχές και την αλλαγή πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Μέρες… Γιώργου

Τελώντας σε απόλυτη σύγχυση και πανικό, τα επιτελικά κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να μιλούν για σχέδιο ανωμαλίας θυμίζοντας τις τελευταίες μέρες του Γιώργου Παπανδρέου πριν αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει το εναλλακτικό – κυρίαρχο για τους περισσότερους – σχέδιο ηρωικής εξόδου της κυβέρνησης Σαμαρά, με την ελπίδα για μικρή και διαχειρίσιμη ήττα, ώστε να παραμείνει στην εξουσία της Ν.Δ. ο Σαμαράς και ίσως και ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ.

Η εκδίωξη του πρωθυπουργικού συμβούλου από τον Χαρδούβελη – διότι περί αυτού πρόκειται – αναδεικνύει το κυβερνητικό αδιέξοδο, αλλά κυρίως ότι πλέον το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρείται πανίσχυρο και παντοδύναμο. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, δεν «διέρρευσε» τυχαία την είδηση, εκτός εάν έχει… άγνοια κινδύνου. Εξάλλου δεν θεωρείται τυχαίο ότι στη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, που ξεκίνησε με παρόντες τους Σταϊκούρα και Παπασταύρου, απουσίαζε ο Λαζαρίδης μετά τη «φασαρία» που δημιούργησε ο Χαρδούβελης.

Φαίνεται πως ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να απεμπλακεί από τις κομματικές παρεμβάσεις και να μην παίξει τα προεκλογικά παιχνίδια που στήνει το Μαξίμου. Παρά το γεγονός ότι, μετά την οργισμένη παρέμβαση του Σαμαρά, ο Χαρδούβελης υποχρεώθηκε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει και επιδιώκει να έχει αυτονομία στις διαπραγματεύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση, αλλά και τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό και τον Βενιζέλο.

Αναποφάσιστοι για εκλογές

Πιθανώς μια κρίση με την τρόικα ή και με τον Χαρδούβελη να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Οι κυβερνητικοί συνεταίροι κάνουν κινήσεις προεκλογικής ετοιμότητας και προσπαθούν να διαμορφώσουν σκηνικό δήθεν απεμπλοκής από την τρόικα, σε μια προσπάθεια για να μη συντριβούν εκλογικά.

Η κυβέρνηση βιάζεται να εμφανίσει ότι τελειώνει το μνημόνιο, αν και το μοναδικό που επιδιώκει είναι η μετάθεση των νέων μέτρων για μετά τις εκλογές. Μέχρι και οι φοροελαφρύνσεις θα ανακοινωθούν ακόμη μια φορά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά δεν θα ψηφιστούν πριν από τον Νοέμβριο. Και το παραμύθι με τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα κόκκινα δάνεια, τη ρευστότητα και την ανάπτυξη θα ξαναπαίζεται έως ότου ο Σαμαράς αποφασίσει πότε θα κάνει εκλογές.

Αύριο Παρασκευή, με τη νέα άφιξη του Γιούνκερ, όπου θα δοθεί σήμα για το πώς θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, και το Σάββατο με τα σαραντάχρονα της Ν.Δ. ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει το κλίμα. Αν δεν τα καταφέρει, πολλοί πιστεύουν ότι, παρά τους κινδύνους του σεναρίου, η ανακοίνωση των εκλογών θα είναι άμεση και ότι θα έχουν προκηρυχθεί πριν από την επιστροφή της τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου. Διαφορετικά, εάν πάρει υποσχέσεις για «ανάσες», θα επιχειρήσει να συρθεί σε μια διαχειρίσιμη ήττα, ει δυνατόν έως τον Φεβρουάριο, για να χρεώσει τις εκλογές στον Τσίπρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:56