search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35
MENU CLOSE

Στο στόχαστρο και ο Σαμαράς

05.10.2014 21:00
oldphotoscell1412334747-1.jpg

Πανικό έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου τα απανωτά χτυπήματα «φίλιων» δυνάμεων, οι οποίες πλέον αμφισβητούν ανοιχτά τον Σαμαρά όχι μόνο ως πρωθυπουργό, αλλά και ως αρχηγό του κόμματος.

Πανικό έχουν προκαλέσει στο Μαξίμου τα απανωτά χτυπήματα «φίλιων» δυνάμεων, οι οποίες πλέον αμφισβητούν ανοιχτά τον Σαμαρά όχι μόνο ως πρωθυπουργό, αλλά και ως αρχηγό του κόμματος.

Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού είδαν ότι στελέχη όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τα οποία είχαν αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές του μνημονίου, πλέον αυτονομούνται και απομακρύνονται. Ο Σαμαράς νόμιζε ότι σταδιακά, εν όψει και της επετείου των 40 χρόνων του κόμματος, το περασμένο Σάββατο στη Χαλκιδική θα μπορούσε να μαζέψει τον «τραχανά» και πως θα επέστρεφαν στο μαντρί τα «απολωλότα πρόβατα».

Δεν μέτρησε όμως σωστά τη δυναμική που δημιουργούν η κοινωνία και η αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική που συστηματικά ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο αγνόησε συστηματικά τους βουλευτές και τα στελέχη στο όνομα της αυταρχικής διακυβέρνησης με τον κωδικό «διάσωση της χώρας» και όλες οι κρίσιμες αποφάσεις και πρωτοβουλίες σχεδιάστηκαν από έναν πολύ στενό κύκλο στο Μαξίμου, ο οποίος λανθασμένα θεωρούσε ότι οι βουλευτές είναι απλώς… πρόβατα, τα οποία μοιραία θα υποταχθούν.

Φωτιές Τζιτζικώστα

Όμως η «κόκκινη» γραμμή της αντοχής τους ξεπεράστηκε, όπως αναφέρουν βουλευτές που πλέον βλέπουν ότι η συντριβή πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κυρίως το καραμανλικό στρατόπεδο, που θεωρεί ότι θα θυσιαστεί πρώτο στην εκλογική μάχη, αφού ο Σαμαράς θα επιχειρήσει να εκλέξει ελεγχόμενους από τον ίδιο βουλευτές, φαίνεται αποφασισμένο να κινηθεί προβάλλοντας ως άλλοθι τη σωτηρία της χώρας.

Επί της ουσίας οι καραμανλικοί βάζουν θέμα κυβέρνησης εθνικής ενότητας ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία, όπου και το θέμα του πρωθυπουργού θα τεθεί από μηδενική βάση. Εάν όμως ο Σαμαράς χάσει την πρωθυπουργία, είναι πασιφανές ότι θα χάσει όλη την ισχύ του και, συνεπώς, θα χάσει και το κόμμα, όπως έγινε και με τον Γιώργο Παπανδρέου, λένε στελέχη που γνωρίζουν παρασκηνιακές συζητήσεις.

«Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βρει τις 180 ψήφους και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή. Μία λύση θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, που να έχει ως χαρακτηριστικό την αλλαγή πολιτικής. Δεν φοβάμαι το αποτέλεσμα των όποιων εκλογών, αλλά την ακυβερνησία. Η χώρα δεν έχει την άνεση να μπει σε μία περίοδο απανωτών εκλογικών διαδικασιών» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και αμέσως οι μαξιμάνθρωποι έβγαλαν… «καντήλες».

Το πρόβλημα είναι ότι στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που κρατάει «μανιάτικο» στον Σαμαρά και για τη δημαρχία της Αθήνας και για τη διαγραφή του. Ο Νικήτας έχει φροντίσει να αποκαταστήσει γραμμή επικοινωνίας με τον Καραμανλή ενώ συζητά και με την Ντόρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει στέγη εν όψει πρόωρων εκλογών και αναζητεί τρόπο να είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ Αθηνών, αλλά ακόμη δεν του έχει κάνει σήμα ο Σαμαράς.

Ο… «πατροκτόνος»

Η κίνηση των διαφωνούντων επεκτάθηκε σε αμιγώς καραμανλικά στελέχη όπως ο Γ. Βλάχος, που δήλωσε ότι, εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συμμετέχουν σε αυτήν περισσότερα κόμματα, «και το θέμα του πρωθυπουργού θα τεθεί σε μηδενική βάση».

Ο κουμπάρος του Τζιτζικώστα, γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέλαβε να απαντήσει πιπιλίζοντας την καραμέλα του Μαξίμου ότι αυτά είναι σενάρια ανωμαλίας. Την άποψη ότι η Ν.Δ. δεν έχει σχέση με τη φιλελεύθερη ιδεολογία και ότι έχει διαλύσει την αστική και τη μεσαία τάξη, όπως καταγγέλλει ο Τζιτζικώστας, οι αυλικοί του Σαμαρά την αγνοούν ή την αντιπαρέρχονται μιλώντας για το «σχέδιο σωτηρίας της χώρας», δηλαδή την υποταγή στην τρόικα.

Ο Τζιτζικώστας, αν και αμέσως έσπευσαν όλοι να δουν ποιον εκπροσωπεί, τον Καραμανλή ή την Ντόρα, έχει μεν καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν παίζει το παιχνίδι κάποιου. Αυτονομήθηκε από τη Ν.Δ., έγινε… «πατροκτόνος» και από εκεί και πέρα φαίνεται ότι κινείται μόνος, όπως και πολλοί άλλοι που αναζητούν μια λύση και μια πολιτική δύναμη που να τους εκφράζει.

Τούτο δεν σημαίνει ότι, εάν η Ν.Δ. αναβαπτιστεί στα νάματα του «καραμανλισμού», ο Τζιτζικώστας θα την εγκαταλείψει οριστικά. Άλλωστε ο ίδιος, την ημέρα της εκδήλωσης στη Χαλκιδική, από την οποία είχε απουσιάσει, είχε σπεύσει να υμνήσει τον ιδρυτή του κόμματος δηλώνοντας τον χώρο στον οποίο ο ίδιος θέλει να κινηθεί για – γιατί όχι… – να τον εκπροσωπήσει.

Σε αυτό πλαίσιο γίνονται και κινήσεις να στηριχθεί για την προεδρία της Ένωσης Περιφερειών ο Πέτρος Τατούλης, που μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις από όλες τις πλευρές, κόντρα στην αμιγώς κομματική επιλογή του Κ. Αγοραστού. Αν και ο Παπαμιμίκος και ο Μουρούτης πουσάρουν και για δικούς τους λόγους τον Αγοραστό, πολλοί περιφερειάρχες εκτιμούν ότι μόνο με την υποψηφιότητα Τατούλη θα μπορούσε να κερδηθεί η Ένωση Περιφερειών στην εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, καθώς ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις και πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Όμως ακόμη μια φορά η Ν.Δ. φαίνεται να κάνει για σκοπιμότητες λανθασμένη επιλογή και θα χάσει πάλι μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία, εκτός από την πολιτική, έχει και συμβολική σημασία αφού ο πρόεδρος του οργάνου θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35