search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:07
MENU CLOSE

Ένα έγκλημα στη Μόσχα!

03.10.2014 21:00
Ένα έγκλημα στη Μόσχα! - Media

Η Τάνια Παλαιολόγου ανεβάζει στη σκηνή το θεατρικό έργο του Στέφανο Μασίνι για τη συγκλονιστική ζωή της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια,  που δολοφονήθηκε για τα «πιστεύω» της.

Η Τάνια Παλαιολόγου ανεβάζει στη σκηνή το θεατρικό έργο του Στέφανο Μασίνι για τη συγκλονιστική ζωή της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια,  που δολοφονήθηκε για τα «πιστεύω» της.

«Η γνωριμία μου με την Άννα ξεκίνησε το 2004, όταν διάβασα ένα άρθρο για τις εξελίξεις της ομηρείας στο Μπεσλάν. Εκεί διάβασα ότι, ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο για να πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές, έπεσε θύμα δηλητηρίασης» μου λέει η σπουδαία ηθοποιός Τάνια Παλαιολόγου, που πήρε την τολμηρή απόφαση να ανεβάσει ένα καθαρά πολιτικό έργο. «Από τότε άρχισα να την παρακολουθώ, έψαχνα άρθρα της στο Ίντερνετ. Το 2006 η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της, στη Μόσχα, ανήμερα των γενεθλίων του Πούτιν. Μόλις τον Ιούνιο που μας πέρασε, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία της, καταδικάστηκαν οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας της. Οι ηθικοί δεν πρόκειται να κατονομαστούν ποτέ»…

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της σπουδαίας Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δολοφονήθηκε για τα «πιστεύω» της, ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεότερης γενιάς Στέφανο Μασίνι, ένας από τους πιο δραστήριους και ήδη αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς στη Δυτική Ευρώπη, συνθέτει ένα θεατρικό παζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της και μας παραδίδει ένα σπουδαίο θεατρικό έργο σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, με τίτλο «Ανεπίδεκτη διόρθωσης».

Ρώτησα την Τάνια Παλαιολόγου ποια είναι η Άννα Πολιτκόφσκαγια και πώς διαμόρφωσε την προετοιμασία του ρόλου της.

«Μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία της συναντήθηκα με έναν άνθρωπο που με γέμισε δύναμη. Η γραφή της ήταν τόσο τολμηρή και ουσιαστική, που έφευγε από τα όρια της δημοσιογραφίας και φλέρταρε άθελά της με τη λογοτεχνία» μου λέει και συνεχίζει: «Η Άννα συναντιόταν με όλων των ειδών τους ανθρώπους. Με χωρικούς σε απομακρυσμένα χωριά της Τσετσενίας, με πρόσφυγες του δεύτερου τσετσενικού πολέμου στα σύνορα της Ινγκουσετίας, με στελέχη όλων των τάξεων του ρωσικού στρατού στις εμπόλεμες ζώνες, με επιζώντες της τραγωδίας στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας και στο Μπεσλάν, με συγγενείς θυμάτων, με βετεράνους των δύο τσετσενικών πολέμων. Αναζητούσε πάντα την αλήθεια των ανθρώπων που η φωνή τους δεν μπορούσε να ακουστεί. Γι’ αυτό και έγραφε ακατάπαυστα».

Το υλικό: Μία ενέδρα των Ρώσων στο Κουρτσαλόι της Τσετσενίας, οι συνεντεύξεις της σε έναν Ρώσο στρατιώτη, σε έναν Τσετσένο γιατρό, στον αρχηγό των ανταρτών στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, σε έναν ανώτατο αξιωματικό στο Χατούνι της Τσετσενίας, η ομηρεία στο Μπεσλάν της Οσετίας, η επίσκεψη στο βομβαρδισμένο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι, μία τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της, θραύσματα από γραπτά, σκέψεις και εξομολογήσεις της Ρωσίδας δημοσιογράφου, μέσα από την ελλειπτική γραφή του Μασίνι, διατρέχουν σαν ένα αλλόκοτο χρονικό τα βήματα που ακολούθησε η Πολιτκόφσκαγια για να βρεθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

Πώς νιώθει η ηθοποιός έπειτα από επτά χρόνια έρευνας και προετοιμασίας;

«Εδώ και λίγες μέρες έγινε πραγματικότητα μία σκέψη που άρχισε να με τριβελίζει από το 2007, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Άννα. Από τότε άρχισα να μαζεύω υλικό, μετά να το συζητάω με φίλους, μεταξύ αυτών με τον Μιχάλη Κοιλάκο, που τώρα υπογράφει τη σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Αλεξάκη που υπογράφει τη μετάφραση του έργου. Το καλοκαίρι του 2013, ο Δημήτρης Αλεξάκης, στον οποίο ήμουν έτοιμη να δώσω το υλικό για να γράψει ένα πρωτότυπο θεατρικό, ανακάλυψε το κείμενο του Μασίνι στο Παρίσι και μου το έφερε. Όταν διαβάσαμε το κείμενο, ο ίδιος ο Δημήτρης θέλησε να προχωρήσουμε με το κείμενο του Μασίνι και μας εμπιστεύτηκε τον φιλόξενο χώρο που έχουν με τη Φωτεινή Μπάνου εδώ και δύο χρόνια στην Κυψέλη, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Μετά σιγά – σιγά άρχισαν να μπαίνουν όλοι οι συντελεστές και να κάνουν την παράσταση αυτήν προσωπική τους υπόθεση».

INFO: Η παράσταση παίζεται από Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 μ.μ., για λίγες παραστάσεις, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη, τηλ.: 2130040496, 6945 348445, http://polychorosket.gr/) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου και με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του σπουδαίου πολιτικού έργου. Με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας.  Τιμές εισιτηρίων: Ολόκληρο: 10 ευρώ – Φοιτητικό: 8 ευρώ – Άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ: 5 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06