search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:37
MENU CLOSE

Η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

03.10.2014 15:33
Η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης - Media

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, κάνοντας τη σκανδιναβική χώρα το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος που προχωράει σε αυτή την κίνηση, δήλωσε σήμερα ο νέος Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, κάνοντας τη σκανδιναβική χώρα το πρώτο μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος που προχωράει σε αυτή την κίνηση, δήλωσε σήμερα ο νέος Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λόφβεν.
 
«Η σύρραξη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ μπορεί να λυθεί μόνο μη τη λύση των δύο κρατών, μετά από διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Λόβφεν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο.
 
«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί αμοιβαία αναγνώριση και διάθεση για ειρηνική συνύπαρξη. Ως εκ τούτου, η Σουηδία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».
 
Αν η κεντροαριστερή κυβέρνηση υλοποιήσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, η Σουηδία θα αποτελέσει την πρώτη χώρα που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μάλιστα το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι η φήμη της Σουηδίας ως ενός τίμιου διαμεσολαβητή στις διεθνείς διενέξεις, που επιπλέον έχει βαρύνουσα γνώμη στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θα αναγκάσει και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να ασχοληθούν περισσότερο με τους Παλαιστίνιους, όταν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες με στόχο τη συγκρότηση κρατικής οντότητας.
 
Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτους, ωστόσο το έκαναν πριν τη ένταξή τους στην Ένωση.
 
Την Παλαιστίνη έχει αναγνωρίσει και η Κύπρος, πριν την ένταξή της στην ΕΕ, και μάλιστα το 2011, με απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια μετατράπηκε σε ένα από τα ελάχιστα κράτη διεθνώς που αναγνωρίζουν τα παλαιστινιακά σύνορα του 1967, πριν δηλαδή των «πόλεμο των 6 ημερών» που οδήγησε στην κατάληψη μεγάλους μέρους των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η ΕΕ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27