search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:58
MENU CLOSE

Όταν η Πόλη σε μαγεύει

05.10.2014 21:00
Όταν η Πόλη σε μαγεύει - Media

Πάνε δεκαπέντε χρόνια, περίπου, από τότε που πήγα για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τον συγκλονιστικό προορισμό, ήταν ένα σημαδιακό ταξίδι για μένα, αφού δέθηκα από τότε με αδελφικούς δεσμούς με έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου, τον αγαπημένο μου φίλο Β.Β.Π.

Πάνε δεκαπέντε χρόνια, περίπου, από τότε που πήγα για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη. Πέρα από τον συγκλονιστικό προορισμό, ήταν ένα σημαδιακό ταξίδι για μένα, αφού δέθηκα από τότε με αδελφικούς δεσμούς με έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μου, τον αγαπημένο μου φίλο Β.Β.Π.

Κι αυτό το χρωστάω, εμμέσως πλην σαφώς, στον Πάνο Σκουρολιάκο που, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, κάλεσε μερικούς δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την παράσταση του «Φιάκα» στην Πόλη.

Μαζί του κι άλλοι σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως ο Πεζιρκιανίδης και ο Χρυσικάκος, και εκτός από το θέατρο είχαμε την ευκαιρία να πάμε στο Φανάρι, να συνομιλήσουμε με τον Βαρθολομαίο, να επισκεφτούμε την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, να δούμε τον Βόσπορο νύχτα και να διαπιστώσουμε πόσο μας αγαπούν οι Τούρκοι.

Από τότε με τον Πάνο τα λέγαμε συχνά, έβλεπα τις παραστάσεις του, διάβαζα τα βιβλία του κι εκείνος τα δικά μου, πίναμε καφεδάκι στο σπίτι του στην Ανάβυσσο. Ήμουν από τους πρώτους που ξεφύλλισαν τα τελευταία του διηγήματα «Ξύλινα χάλκινα κρουστά» (Εκδόσεις του Αυγούστου), ένα βιβλίο που ίδιος χαρακτηρίζει «νεανικές αμαρτίες», αλλά εμένα με συγκίνησε τόσο, ειδικά τα «Αιματώματα»…

Σ’ εκείνο το ταξίδι καρφώθηκε στο μυαλό και την ψυχή του σκηνοθέτη η ιδέα να παρουσιάσει ένα έργο με την ιστορία, το άρωμα και τις μυρωδιές της ελληνικής πλευράς της Πόλης. Πριν από μερικούς μήνες το τόλμησε στο Ίδρυμα Κακογιάννη και δικαιώθηκε. Τώρα, το επαναλαμβάνει μέσα στον Οκτώβριο, στον τρίτο όροφο του κτηρίου με τίτλο «Στο Γαλατά ψιλή βροχή», σε σκηνοθεσία δική του – κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο –, με τη συμμετοχή της Θεοδοσίας Στίγκα, του Χάικ Γιαζιτζιάν, της Αρετής Κετιμέ και του Φώτη Τσορανίδη. Μουσικές και κείμενα της καθ’ ημάς Ανατολής ξεδιπλώνονται σε λίγες μέρες στη σκηνή του «Open House», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

Ταξιδεύουμε στην Κωνσταντινούπολη των πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, στην κοσμοπολίτισσα Σμύρνη, αλλά και στη Συρία και τον Λίβανο. Συναντώνται ήχοι και λέξεις ελληνικές, αρμένικες, αραβικές, τούρκικες δημιουργώντας μια μεγάλη παρέα, όπου όλοι οι καλοί χωράνε. Κείμενα από τη ζωή και τα έργα Ρωμιών και αλλοφύλων της περιοχής ερμηνεύει ο Πάνος Σκουρολιάκος. Η εικαστική επιμέλεια είναι της Πηνελόπης Συρογιάννη και η μουσική φροντίδα, των τραγουδιστών και μουσικών της παράστασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39