search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:54
MENU CLOSE

Μάχες μέχρις εσχάτων στις εξεταστικές

30.07.2010 10:47
Μάχες μέχρις εσχάτων στις εξεταστικές - Media

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι αποφάσισε να περάσει η Ν.Δ. για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, αφού όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Σεπτέμβρη και μετά θα βρεθεί να απολογείται για όσα έχουν συμβεί την περίφημη πενταετία Καραμανλή.

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι αποφάσισε να περάσει η Ν.Δ. για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, αφού όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον Σεπτέμβρη και μετά θα βρεθεί να απολογείται για όσα έχουν συμβεί την περίφημη πενταετία Καραμανλή. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που κινητοποίησε τη Ν.Δ. ήταν η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για την αποστολή πλασματικών στοιχείων στη Eurostat ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, στην οποία περιλαμβάνεται και το όνομα του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς και τα ονόματα των τέως υπουργών Οικονομίας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έτσι την ίδια μέρα είχαμε την παρουσία του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να παραδώσουν τέσσερα πορίσματα για την ανταλλαγή εκτάσεων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το δημόσιο, τα οποία όπως είπαν αποκρύφτηκαν από την κοινή γνώμη. Την ιδία στιγμή οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα αποχωρούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο εξέτασης ενός μάρτυρα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, την περασμένη Τρίτη στην πραγματικότητα ξεκίνησε το σκληρό ροκ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή ερμηνεύεται από όσους ξέρουν ως κίνηση για μια νέα εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, η οποία όμως αυτή τη φορά θα έχει στο κάδρο τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στελέχη της Ν.Δ. υποστήριζαν ότι η εξέλιξη αυτή έφερε σε ακόμα δυσκολότερη θέση τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, ενώ κάνει απέλπιδες προσπάθειες να ξεκοπεί από τα λάθη του παρελθόντος, βρίσκεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε θέση απολογητή.

Οργανωμένο σχέδιο

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να επιρρίψει τις ευθύνες για όλα τα λάθη του παρελθόντος στη Ν.Δ. Ισχυρίζονται δε ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ λειτούργησε ως «λαγός» καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά για τα «greek statistics», αφού γνώριζε ότι βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος περί ευθύνης υπουργών η δικαιοσύνη δεν έχει να κάνει πολλά πράγματα, παρά μόνο να αποστείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στην Ν.Δ. ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να καλύψει τον τέως πρωθυπουργό, αλλά όχι και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ στην περίπτωση που προχωρήσει το θέμα της εξεταστικής η Ν.Δ. θα ζητήσει να εξεταστεί όχι μόνο η περίοδος από το 2004 έως το 2009, που ήταν αυτή στην κυβέρνηση, αλλά από το 1981 και την πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι σήμερα.

Στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού πάντως υπενθύμιζαν στο «Π» ότι όλα τα θέματα για τα στατιστικά στοιχεία έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό με επάρκεια και πειστικότητα, ενώ παρέπεμπαν στη δήλωση του τέως υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, ότι «η σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής θα κάνει κακό στον τόπο, αλλά θα αποκαλυφθούν τα ψέματα της κυβέρνησης». Σε μία προσπάθεια μάλιστα να υποβαθμίσουν το θέμα, σημείωναν ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου δεν έκανε παρά το αυτονόητο, αποστέλλοντας στη Βουλή τη δικογραφία αμελλητί, όπως ορίζεται από τον νόμο, επισυνάπτοντας μάλιστα μαζί τις μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη καθώς και δυο πολιτών.

Εν τω μεταξύ με τη λογική ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, η Ν.Δ. αποχώρησε από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων με αφορμή τις επίμονες ερωτήσεις που έκανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Παπαχρήστος προς τον γενικό διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Χρήστο Ντζιούνη, ο οποίος είχε κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Η αναφορά του μάρτυρα ότι «δεν είναι άνθρωπος της αγοράς των ομολόγων» έκανε τον Ευ. Παπαχρήστο να πει ότι θα υποβάλει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών για την επάρκεια του μάρτυρα προσθέτοντας με έμφαση «πώς είναι δυνατόν ο συγκεκριμένος άνθρωπος να διαχειρίζεται τις τύχες του χρέους μας». Η αναφορά αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύθηκε ως απόπειρα εκφοβισμού του μάρτυρα από τον βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος αντέδρασε έντονα αποχωρώντας και καταγγέλλοντας «απόπειρα του ΠΑΣΟΚ τρομοκράτησης μαρτύρων». Οι βουλευτές της Ν.Δ. πρόσθεσαν μάλιστα ότι «ο μάρτυρας δέχτηκε την επίθεση γιατί τόλμησε να πει πως το δημόσιο δεν εκδίδει σάπια ομόλογα, δεν ζημιώθηκε από την υπόθεση των δομημένων, ενώ δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση για την έκδοσή τους» και όπως τόνισαν «επιφυλάσσονται για τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής».

«Αέρας» δύσοσμος

Ιδιαίτερα σημαντική κρίθηκε ωστόσο η κατάθεση του μάρτυρα καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ομόλογο που προμηθεύτηκε το ΤΣΠΕΑΘ (το ταμείο των δημοσιογράφων) αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ. «Έχουμε ένα ομόλογο», είπε ο Σ. Ρομπόλης, «το οποίο την ημέρα που εκδόθηκε είχε 81,2% της αξίας του και αγοράστηκε στο 100%».

Αυτό, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταφράζεται με 25 εκατομμύρια «αέρα» για προμήθειες και μαύρο χρήμα με ισότιμη ζημία του ταμείου λόγω της υπερτιμολόγησης.

Αλλά και στην προανακριτή επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου προέκυψαν νέα στοιχεία που συνδέουν τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο με την off shore εταιρεία Torcasso Investments, στην οποία ανήκε στο παρελθόν το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Στ. Γκρόζος μιλώντας στην επιτροπή αποκάλυψε ότι από την έρευνα προέκυψε ότι ιδρυτής της εταιρείας Torcasso είναι ο ανιψιός του Άκη Τσοχατζόπουλου Νικόλαος – Παύλος Ζήγρας, ο οποίος είναι γιος της αδελφής του Σμάρως Τσοχατζοπούλου.

Να θυμίσουμε ότι η Μονή Βατοπεδίου είχε μεταβιβάσει ακίνητο επί της Λεωφόρου Κηφισιάς στην εν λόγω εταιρεία, ενώ το σπίτι του πρώην υπουργού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είχε αγοραστεί από την Torcasso το 1999 και το 2001 το πούλησε στην εταιρεία Nobilis. Από την τελευταία το αγόρασε πριν από λίγους μήνες η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:54