search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:34
MENU CLOSE

Πλεόνασμα… φόρων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

06.10.2014 08:29
Ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Media

Με την «ανοχή» και όχι την έγκριση της τρόικας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από το «τούνελ», και φέτος στο προσχέδιο προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς θα…

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Με την «ανοχή» και όχι την έγκριση της τρόικας κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από το «τούνελ», και φέτος στο προσχέδιο προβλέπεται η λήψη νέων μέτρων, καθώς θα διατηρηθεί ακόμη ένα χρόνο η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, έστω και μειωμένη κατά 30%.
 
Αντίθετα, οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση φοροελαφρύνσεις θα είναι φτωχές, καθώς προβλέπεται μόνο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% (αν και η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει το μέτρο αποτυχημένο) και η διατήρηση του μειωμένου στο 13% ΦΠΑ στην εστίαση.
 
Κατά τα άλλα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτελεί «κενό γράμμα», καθώς οι στόχοι και οι προβλέψεις του τελικού κειμένου, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
 
Αλλωστε, ακόμα και στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος η κυβέρνηση δεν κατάφερε να «κουρέψει» το στόχο του 3% που προβλέπει το Μνημόνιο, ώστε να έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να μεγαλώσει τη λίστα των φοροαπαλλαγών.
 
Το πλεόνασμα
 
Και αυτό γιατί αν και οι δανειστές δεν μπήκαν ακόμα σε αναλυτική συζήτηση για τους στόχους και τις προβλέψεις για το 2015, εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι αναφορικά με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, επιτρέποντας απλά στην κυβέρνηση να τον μειώσει από το 3%, που προβλέπει το Μνημόνιο, στο 2,9%.
 
Αντίστοιχα για το 2014, η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει κοντά στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα του στόχου για 1,5% που προβλέπει το Μνημόνιο.
 
Εκτός από πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ, το προσχέδιο του 2015 θα προβλέπει έλλειμμα στο 0,2% (μετά την πληρωμή τόκων), θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν «βλέπει» δημοσιονομικό κενό, άρα και ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
Ωστόσο, και σε αυτό το μέτωπο οι ελεγκτές περιμένουν να δουν τα οριστικά στοιχεία για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα δημιουργηθεί, από τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστές κ.ά.), αλλά και την πορεία είσπραξης των φόρων, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το ύψος των συνολικών εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ, μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν.
 
Οι ένστολοι
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα γίνεται αναφορά και για το συνολικό ποσόν που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν οι μισθοί των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, χωρίς όμως να αναφέρει αναλυτικά το νέο μισθολόγιό τους, καθώς το τελικό σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό την έγκριση της τρόικας.
 
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά έχει «κλείσει» όλα τα μεγέθη, ωστόσο οι ελεγκτές δεν έχουν εκφράσει ούτε συμφωνία ούτε διαφωνία για τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το προσχέδιο.
 
Ρίσκα
 
Αναφορικά με το ποιες διαφορές θα υπάρχει στο τελικό σχέδιο με το προσχέδιο που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο προσχέδιο υπάρχουν ανοδικά και καθοδικά ρίσκα, τα οποία «ελπίζουμε να έχουν κλείσει έως το τελικό κείμενο», προσθέτοντας μάλιστα ότι «μπορεί τελικά οι προβλέψει να υπερβαίνουν τους στόχους του Μνημονίου».
Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι στόχοι που θα προβλέπονται στον προϋπολογισμό θα επιτευχθούν, ωστόσο πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
 
Όπως είναι προφανές, η κυβέρνηση «ποντάρει» σε θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες του 2014, ώστε να περιορίσει τις πιέσεις της τρόικας για τη λήψη νέων μέτρων.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με το στόχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.
 
Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2015 ύψους 2 δισ. ευρώ και με βάση αυτή την εκτίμηση επιμένουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να κλείσει την «τρύπα».
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:33