search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:33
MENU CLOSE

Φάρμακα – μαϊμούδες με σήμα… μπανάνα

30.07.2010 12:42
Φάρμακα - μαϊμούδες με σήμα... μπανάνα - Media

Μέσα στο γενικότερο χάος που επικρατεί στον ελληνικό χώρο της Υγείας και της περίθαλψης, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος οι κομπιναδόροι του είδους και έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά με φάρμακα – μαϊμούδες, που αντί να θεραπεύουν τους ασθενείς, μπορεί να τους στείλουν στον άλλο κόσμο.

Μέσα στο γενικότερο χάος που επικρατεί στον ελληνικό χώρο της Υγείας και της περίθαλψης, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος οι κομπιναδόροι του είδους και έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά με φάρμακα – μαϊμούδες, που αντί να θεραπεύουν τους ασθενείς, μπορεί να τους στείλουν στον άλλο κόσμο.

Από μία απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Νταλί στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή και η οποία δεν έτυχε της ανάλογης φιλοξενίας στα ελληνικά ΜΜΕ, προκύπτει ότι:

– Η ευρωπαϊκή αγορά έχει κατακλυσθεί από παραποιημένα φάρμακα, που διακινούνται με το δέλεαρ της φθηνότερης τιμής, κυρίως μέσω του Διαδικτύου, απειλώντας τη δημόσια Υγεία και κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των ασθενών στις θεραπευτικές αγωγές.

– Η Κομισιόν δεν διαθέτει ειδικά στατιστικά στοιχεία για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα στην Ελλάδα. Μια έκθεση και μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή το 2008 για τη διακίνηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει στοιχεία για την Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν παρέσχε κανένα στοιχείο.

Είναι χαρακτηριστικό της έκτασης του φαινομένου ότι ο Νταλί επισημαίνει πως «εν όψει των ανησυχητικών ενδείξεων που προέρχονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας σχετικά με την αύξηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων (μόνο μέσα σε 2 μήνες το 2008 κατασχέθηκαν στην Ε.Ε. 34 εκατομμύρια παραποιημένα δισκία, αύξηση 380% σε σχέση με το 2005), η Επιτροπή προχώρησε σε ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης, η οποία κατέδειξε ότι τα εν λόγω φάρμακα έχουν καταστεί μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια Υγεία κατά τα τελευταία χρόνια».

Ειδικότερα, κατά τον επίτροπο, η Κομισιόν καταγράφει μια ανησυχητική τάση για παραποίηση ζωτικών φαρμάκων (εκτός των life style φαρμάκων, παραποιούνται όλο και περισσότερο αντικαρκινικά φάρμακα, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για ψυχικά νοσήματα).

Υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία ότι, εκτός από το Διαδίκτυο, οι παραποιητές στοχεύουν όλο και πιο συχνά στη νόμιμη αλυσίδα διανομής, συμπεριλαμβανομένων των εγκεκριμένων χονδρεμπόρων και φαρμακείων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση όσον αφορά την πρόληψη της εισόδου ψευδεπίγραφων φαρμάκων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων. Η πρόταση επιβάλλει χαρακτηριστικά ασφάλειας για κάθε συσκευασία φαρμάκου που θα εγγυώνται την ταυτοποίηση, την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Επίσης επιβάλλει ελέγχους στους χονδρέμπορους που προμηθεύουν φάρμακα και στους παρασκευαστές των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών.

Όσον αφορά τις πωλήσεις φαρμάκων μέσω Διαδικτύου, ανέφερε ότι: «το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται καταχρηστικά για την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς άδεια κυκλοφορίας με αρνητικές συνέπειες για τη δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου είναι πλαστά κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Οι διαδικτυακές πωλήσεις σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με τις απαιτήσεις επισήμανσης, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις τελωνειακές απαιτήσεις και τις εισαγωγές φαρμάκων.

Τα κράτη – μέλη είναι ελεύθερα να αποφασίζουν κατά πόσον επιτρέπουν την εξ αποστάσεως πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο κοινό μέσω του Διαδικτύου. Πολλά κράτη – μέλη έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν ολοκληρωτικά την εν λόγω δραστηριότητα. Άλλα την επιτρέπουν υπό όρους. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία έχουν θεσπίσει ένα “σήμα εμπιστοσύνης” – λογότυπο για τη διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράνομων φαρμακείων».

Αυτά, εκεί όπου, κατά τον επίτροπο, υπάρχει έλεγχος και ενδιαφέρον. Για την Ελλάδα, όπου κυριαρχεί ένα μπάχαλο και δεν υπάρχουν στοιχεία, οι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία και τους ασθενείς είναι σοβαρότεροι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:32