search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:03
MENU CLOSE

Οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στην Εγνατία

07.10.2014 07:16
Οι αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στην Εγνατία - Media

Προχειρότητα, ασυνέπεια και μια ακατανόητη ελαφρότητα, σε συνδυασμό με την κακιά στιγμή της μηχανικής βλάβης στη φονική νταλίκα, έφεραν το μακελειό της Κυριακής στην Εγνατία Οδό.

(Αναδημοσίευση από το «Έθνος»/Βασίλης Ιγνατιάδης)
 
Προχειρότητα, ασυνέπεια και μια ακατανόητη ελαφρότητα, σε συνδυασμό με την κακιά στιγμή της μηχανικής βλάβης στη φονική νταλίκα, έφεραν το μακελειό της Κυριακής στην Εγνατία Οδό.
 
Ο εργολάβος, που είχε πάρει άδεια να κλείσει τον αυτοκινητόδρομο για 10 μόνο λεπτά, χρειάστηκε περισσότερα από 40 λεπτά για να κάνει τη δουλειά. Οι παρόντες αστυνομικοί του ζητούσαν να συντομεύει και άκουγαν κάθε φορά την απάντηση «τώρα τελειώνουμε». Την ίδια ώρα μια ηλεκτρονική ένδειξη επτά χιλιόμετρα μακριά και οι δύο σημαιοφόροι λίγες δεκάδες μέτρα πριν από το τέλος της ουράς που συνεχώς μεγάλωνε ήταν τα προειδοποιητικά μέσα για τους οδηγούς που κινούνταν στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, που αποδείχθηκαν ανεπαρκή.
 
Οι σημαιοφόροι λίγο έλειψε να γίνουν κι αυτοί τα πρώτα θύματα της τραγωδίας, αφού είδαν έντρομοι την «τρελή» νταλίκα να κινείται πάνω τους με ταχύτητα. Ένας απ’ αυτούς κατέθεσε πως γλίτωσε την τελευταία στιγμή κάνοντας δυο βήματα πίσω, ενώ ο δεύτερος είδε τον Ρουμάνο οδηγό να κάνει απεγνωσμένα σήματα με τα χέρια του. Οι μαρτυρίες των σημαιοφόρων ενισχύουν τη θέση του 39χρονου Ρουμάνου ότι η νταλίκα ήταν ακυβέρνητη. Στην ερώτηση των αστυνομικών γιατί δεν την έριξε στις μπάρες, αυτός απάντησε: «Προσπάθησα, αλλά δεν υπάκουγε».
 
«Δεν μπορεί να κλείνει αυτοκινητόδρομος για τέτοιο λόγο. Στα 500 μέτρα πιο πριν υπήρχε έξοδος, θα μπορούσε να δοθεί παράκαμψηυ», ανέφερε στο « Έθνος» ο δικαστικός πραγματογνώμονας Χρ. Γκλαβόπουλος.
 
«Είναι συνήθης πρακτική αν πρόκειται για λίγα λεπτά. Αν ξέραμε ότι οι εργασίες θα κρατήσουν 40 ολόκληρα λεπτά, θα δίναμε παράκαμψη», απαντά υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ.
 
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινικές διώξεις και τους παρέπεμψε στον ανακριτή, από όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, ο υπεύθυνος του έργου για σήμερα και ο Ρουμάνος οδηγός για την Πέμπτη.
 
Οι τραυματίες
 
Στα νοσοκομεία Βέροιας, ΑΧΕΠΑ και «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να νοσηλεύονται 23 από τους τραυματίες του τρομερού τροχαίου. Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται μια 28χρονη κοπέλα και ένας 76χρονος άνδρας στη ΜΕΘ της Βέροιας, καθώς και μια 18χρονη στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, ενώ σοβαρή κρίνεται η κατάσταση και δύο ακόμη ανδρών που νοσηλεύονται στο «Γ. Γεννηματάς».
 
Από τύχη αποφεύχθηκε νέα τραγωδία στην Εγνατία Οδό, από νταλίκα που «δίπλωσε» κι άρχισε να σκορπάει  στο οδόστρωμα τα αυτοκίνητα που μετέφερε στις πλατφόρμες της. Το ατύχημα συνέβη στο ύψος του Ελευθεροχωρίου Θεσπρωτίας και ήταν ευτύχημα που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής, σε ώρα που δεν υπήρχε κίνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43