search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:04
MENU CLOSE

Άνοιγμα Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς – Οι βασικοί άξονες στήριξης της επιχειρηματικότητας

07.10.2014 17:01
Άνοιγμα Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς - Οι βασικοί άξονες στήριξης της επιχειρηματικότητας - Media

«Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή». Με αυτή τη δήλωση στην Ετήσια Διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα των επιχειρήσεων και παράλληλα συμβόλισε το άνοιγμα στους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

 
«Θα στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό θα συγκρουστούμε με τη διαπλοκή». Με αυτή τη δήλωση στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ετήσια Διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας συνόψισε το πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα των επιχειρήσεων και παράλληλα συμβόλισε το άνοιγμα στους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
 
Άλλωστε στην έναρξη της ομιλίας του σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί την έξοδο από την καταστροφή με την «ευρύτερη δυνατή συναίνεση» γι’ αυτό απευθύνει σε όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς «προσκλητήριο» για «μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανόρθωση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη».
 
Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην ΕΕΝΕ έδωσε το στίγμα της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το τριήμερο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης. Ήταν χαρακτηριστική ως προς αυτό η αναφορά του πως «εμείς δεν είμαστε εδώ για να αντιπολιτευόμαστε το παρελθόν αλλά για να οργανώσουμε το μέλλον».
 
Στο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του επιτέθηκε στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό για τον οποίο όπως είπε «συνεχίζει να υμνεί τη λογική τηςεσωτερικής υποτίμησης και της καταστροφής της εσωτερικής αγοράς».
 
Τον χαρακτήρισε ως «τελευταία άσκηση επί μνημονιακού χάρτου» όχι γιατί τελειώνει το μνημόνιο με την κυβέρνηση Σαμαρά «αλλά γιατί θα φύγει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά». Το μνημόνιο, είπε δεν είναι ένας απλός τίτλος, είναι πολιτικές, «είναι η εσωτερική νομοθεσία των αλλεπάλληλων περικοπών μισθών και συντάξεων, είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, είναι η καταστροφή της μεσαίας τάξης και μεθοδευμένη ύφεση».
 
Στη συνέχεια παρουσίασε τις βασικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας,: αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων (13η σύνταξη) στις συντάξεις έως και 700 ευρώ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, απασχόληση 300.000 ανέργων μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκτησης της εργασίας.
 
Ωστόσο κεντρική θέση στην ομιλία του είχε η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα.
 
Ο Αλέξη Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μιας νέας ισορροπίας στις σχέσεις κράτους – αγοράς στο πλαίσιο των τριών πυλώνων της οικονομίας: του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
 
Το κράτος που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά και ταυτόχρονα θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης μέσα από ένα δημόσιο ισχυρό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και κυρίως μη γραφειοκρατικό και μη πελατειακό.
 
 
Την ίδια ώρα το κράτος θα παρέχει αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα είναι αποτελεσματικός αρωγός του «πραγματικού επενδυτή κι επιχειρηματία».
 
Από την άλλη το μοντέλο του επιχειρηματία που προτίθεται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας μηνύματα προς τα ποικίλα συστημικά κέντρα, είναι ο επιχειρηματίας που συνεισφέρει στο κράτος και την κοινωνία και δεν το απομυζά όπως συνέβη επί δεκαετίες με τη διαπλοκή.
 
Ειδικότερα,  «καινοτόμος επιχειρηματίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που «αναλαμβάνει κινδύνους κι εκπληρώνει την κοινωνική του ευθύνη, είναι σύμμαχος στην εθνική προσπάθεια για την ανασύνταξη της χώρας». Και προειδοποίησε «θα βάλουμε την κόκκινη γραμμή της νομιμότητας ανάμεσα στην υγιή επιχειρηματικότητα και την κρατικοδίαιτη διαπλοκή».
 
Στο σημείο αυτό καταφέρθηκε κατά του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας λέγοντας ότι «η διαφθορά και η διαπλοκή είναι σαν ταγκό, θέλει δύο» και πως «το σημερινό δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό κράτος δεν είναι ατύχημα, αποτελεί πολιτική επιλογή για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής».
 
Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη στροφή στην νεανική και κοινωνική επιχειρηματικότητα που «δεν θα είναι εξαρτημένες από τις κρατικές επιδοτήσεις» και θα συνδέονται με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα ανήκουν στον ίδιο «οικοσύστημα», ενώ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων στιςνεοφυείς επιχειρήσεις (start ups).
 
Στη συνέχεια προέβη σε εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της «υγιούς παραγωγικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».
 
Επιγραμματικά οι άξονες που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

  • Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων,
  • θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος,
  • διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία (ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, δημιουργία τράπεζας Ειδικού Σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες)
  • αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού,
  • δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού,
  • εντατικότεροι έλεγχοι στους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών με έμφαση στις ενδοομιλικές συναλλαγές,
  • αναμόρφωση του πτωχευτικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις , επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, κ.λπ.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ΕΔΩ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:04