search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:16
MENU CLOSE

Τα ελληνικά προϊόντα που κατακτούν την αγορά των ΗΠΑ

08.10.2014 06:41
Χαλκιδική: Έκλεψαν περισσότερους από δύο τόνους ελιές! - Media

Η χώρα μας είναι υπ’ αριθμόν 1 προμηθεύτρια των ΗΠΑ σε ελιές, ψάρια, σωλήνες, φασόλια, τυριά και… ξυραφάκια.

(Αναδημοσίευση από την Καθημερινή)
 
Η χώρα μας είναι υπ’ αριθμόν 1 προμηθεύτρια των ΗΠΑ σε ελιές, ψάρια, σωλήνες, φασόλια, τυριά και… ξυραφάκια.
 
Μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ σε σειρά προϊόντων, κυρίως του αγροτοδιατροφικού τομέα, και εκ των μεγαλύτερων σε διάφορα άλλα βιομηχανικά είδη, όπως σωλήνες και… ξυραφάκια, είναι η Ελλάδα. Σε ορισμένες μάλιστα κατηγορίες τροφίμων, η κατάσταση θυμίζει μάλλον τη μάχη Δαυίδ-Γολιάθ, καθώς η Ελλάδα έχει να ανταγωνιστεί υπερδυνάμεις του παγκόσμιου εμπορίου όπως για παράδειγμα η Κίνα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (US ITC) και τη σχετική επεξεργασία στην οποία έχει προβεί το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα από το 2009 και έπειτα παραμένει σταθερά, παρά τις όποιες διακυμάνσεις στις εξαγωγές, ο υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτής της τεράστιας αγοράς των ΗΠΑ σε προϊόντα, όπως οι ελιές, το λαβράκι και η τσιπούρα. Οι ΗΠΑ αποτελούν μακράν τον σπουδαιότερο εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής ελιάς με μεγάλη αναγνώριση – ειδικά οι ελιές Καλαμών – με το μερίδιο αγοράς να φτάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, για ορισμένες κατηγορίες του προϊόντος στο εντυπωσιακό 73,2%. Βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας στην εν λόγω αγορά είναι η Τουρκία, Ιταλία και η Ισπανία.
 
Τα ηνία της αμερικανικής αγοράς κρατά η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό με προϊόντα όπως τσιπούρα και λαβράκι, έχοντας μερίδια 58% και 54,2% αντιστοίχως το 2013. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η διείσδυση της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, γεγονός που είχε επισημάνει πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ).
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν το 2013 ο κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε φασόλια παρασκευασμένα ή διατηρημένα, καταλαμβάνοντας το 68,8% της αμερικανικής αγοράς και αφήνοντας πίσω χώρες όπως το Μεξικό και η Ιταλία.
 
Στην κατηγορία των τυριών από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, στα οποία περιλαμβάνεται και η φέτα, η Ελλάδα ήταν το 2013 ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ μετά την Ισπανία και τη Γαλλία.
 
Οι «πρωτιές» των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ δεν εξαντλούνται στα προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η Ελλάδα το 2013 ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ελαφρόπετρα με μερίδιο 53,8%. Στο 26,4% διαμορφώθηκε το μερίδιο της χώρας στην αμερικανική αγορά σε ό,τι αφορά τους αγωγούς πετρελαίου/φυσικού αερίου από σίδηρο ή χάλυβα, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται στα 55,7 εκατ. δολάρια από 115 εκατ. δολάρια το 2012.
 
Τα ελληνικά προϊόντα που κυριαρχούν στην αγορά των ΗΠΑ
 

  • Ελιές 73%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ιταλία, Τουρκία, Καναδάς
  • Φασόλια 68,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Μεξικό, Ονδούρα, Κίνα
  • Τσιπούρα, 58%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κύπρος, Τουρκία
  • Λαβράκι 54,2%, κυριότεροι ανταγωνιστές Τουρκία
  • Ελαφρόπετρα 53,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ισλανδία, Μεξικό, Κίνα
  • Σύκα 37,1% (νωπά ή αποξηραμένα), κυριότεροι ανταγωνιστές Τουρκία
  • Τυριά από πρόβειο γάλα 29,8%, κυριότεροι ανταγωνιστές Ισπανία, Ισραήλ
  • Αγωγοί από σίδηρο ή χάλυβα 26,4%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κορέα, Γερμανία, Ιαπωνία
  • Ξυραφάκια 25,5%, κυριότεροι ανταγωνιστές Μεξικό, Κίνα
  • Ροδάκινα 20,1%, κυριότεροι ανταγωνιστές Κίνα, Χιλή, Αυστραλία
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14