search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:46
MENU CLOSE

Εκτός λειτουργίας τα κέντρα εμβολιασμού – Κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εκλείψει

08.10.2014 07:38
Εκτός λειτουργίας τα κέντρα εμβολιασμού - Κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εκλείψει - Media

Κλειστά παραμένουν εδώ και περίπου έναν χρόνο τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης εμβολίων.  Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα όχι μόνο γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων, αλλά…

(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ)

Κλειστά παραμένουν εδώ και περίπου έναν χρόνο τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα λόγω έλλειψης εμβολίων.
 
Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότερα παιδιά μένουν ανεμβολίαστα όχι μόνο γιατί οι ανασφάλιστοι γονείς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος των εμβολίων, αλλά γιατί πλέον καταγράφεται και στην Ελλάδα η τάση της αποχής από τον εμβολιασμό.
 
Οι ειδικοί που μιλούν στην εφημερίδα «Τα Νέα», επισημαίνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης ασθενειών που έχουν εδώ και δεκαετίες, εκλείψει.
 
«Η διαδικασία προμήθειας εμβολίων καθώς και άλλων σκευασμάτων διαρκεί περίπου έναν χρόνο, δηλαδή δεν έχει υπάρξει κάποια καθυστέρηση, τουλάχιστον από το τμήμα μας, από τότε που μας δόθηκε η εντολή για διαγωνισμό», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας που χειρίζεται τις προμήθειες εμβολίων.
 
Ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε με αποτέλεσμα τα κέντρα εμβολιασμού να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
 
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες γονείς κατακλύζουν τα πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου, όπου μπορούν δωρεάν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Έχει γίνει τεράστια αύξηση του αριθμού των παιδιών που εισέρχονται διότι είμαστε ο μόνος φορέας που παρέχει δωρεάν εμβολιασμό. Είναι απόφαση της πολιτείας εδώ και έναν χρόνο να μην παρέχει τα εμβόλια. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην πρόληψη και φυσικά ούτε τις μονάδες ΠΕΔΥ μπορούν να επισκεφθούν, καθώς οι περισσότερες δεν διαθέτουν παιδίατρο και επιπλέον είναι αποδομημένες», καταγγέλλει η Άννα Μαΐλη, παιδίατρος και πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου.
 
Η ίδια εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι τα παιδιά που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες, μετανάστες, και δίχως χαρτιά παραμονής δεν γίνονται δεκτά από τις δημόσιες δομές υγείας. Το πρόβλημα με τα παιδικά εμβόλια γιγαντώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς «κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί από την πολιτεία, αλλά και καμία επιστημονική εταιρεία, όπως η Παιδιατρική Εταιρεία, δεν έχει ασχοληθεί για να καταγράψει το πρόβλημα» υποστηρίζει η κ. Μαΐλη. Από καταγραφή που έγινε από τους Γιατρούς του Κόσμου είναι ελλιπής ή καθόλου εμβολιασμένα για τον κοκκύτη, τον τέτανο, τη διεφθερίτιδα και τη μηνιγγίτιδα.
 
Την ίδια στιγμή, στην πιο πρόσφατη έρευνα για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα που έγινε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το 2012, διαπιστώνεται πως είναι ελλιπής. Μάλιστα ο υπεύθυνος συντάκτης και γιατρός Τάκης Παναγιωτόπουλος είχε προτείνει τότε «να οργανωθεί συστηματικό σχέδιο αύξησης των ιατρείων εμβολιασμού, στα οποία οι οικογένειες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και τα εμβόλια να παρέχονται δωρεάν». Όμως το υπουργείο Υγείας έκανε το αντίθετο.
Ο ελλιπής εμβολιασμός έχει ως συνέπεια την επανεμφάνιση ξεχασμένων ασθενειών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς, όταν ξαφνικά το 2011 εντοπίστηκαν 112 περιστατικά της ξεχασμένης νόσου στη Βόρεια Ελλάδα. Στις ΗΠΑ πρόσφατα εκδηλώθηκε κοκκύτης, νόσος που είχε να διαγνωσθεί επί δεκαετίες. Επίσης, εκτός του ότι η νόσος μπορεί να εμφανιστεί δίχως να την περιμένεις, είναι δύσκολο και να προσδιοριστεί. «Στα κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία είναι δύσκολο να γίνει διάγνωση, διότι δεν τις γνωρίζουν οι γιατροί. Τις περισσότερες από αυτές τις διαγιγνώσκουν ως εμπύρετα εξανθήματα. Κάτι επίσης επικίνδυνο για τη ζωή του παιδιού» εξηγεί η κ. Θεοδωρίδου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:43