search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48
MENU CLOSE

Το εντυπωσιακό φυσικό μουσικό όργανο με τους 92 ατσάλινους στύλους, που σχεδιάστηκε για να στηθεί στο Ηράκλειο!

08.10.2014 08:46
Το εντυπωσιακό φυσικό μουσικό όργανο με τους 92 ατσάλινους στύλους, που σχεδιάστηκε για να στηθεί στο Ηράκλειο! - Media

Πως θα φαινόταν άραγε ένα τεράστιο φυσικό…μουσικό όργανο που θα στηνόταν σε ένα ύψωμα βορειοανατολικά του Ηρακλείου; Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν…92 ατσάλινοι στύλοι ,στο ύψωμα Κοψά, δημιουργώντας μια μοναδική μουσική που θα προερχόταν από την ίδια τη φύση; 

(αναδημοσίευση από: cretalive.gr/ Κώστας Μπογδανίδης)

Πως θα φαινόταν άραγε ένα τεράστιο φυσικό…μουσικό όργανο που θα στηνόταν σε ένα ύψωμα βορειοανατολικά του Ηρακλείου; Θα μπορούσαν να συνυπάρξουν…92 ατσάλινοι στύλοι ,στο ύψωμα Κοψά, δημιουργώντας μια μοναδική μουσική που θα προερχόταν από την ίδια τη φύση; Και αυτοί οι στύλοι να συμβολίζουν τα 92 στοιχεία τα οποία και υπάρχουν γύρω μας τιμώντας ένα μέγιστο καλλιτέχνη που είχε κρητική καταγωγή, τον Ιάνη Ξενάκη;

Ακούγονται κάπως παράξενα και υπερρεαλιστικά όλα αυτά , αλλά είναι πραγματικότητα ! Το μοναδικό αυτό έργο τέχνης (cosmic syrinx) προτείνεται να εγκατασταθεί στο ύψωμα Κοψά και θα είναι δημιούργημα διάσημων καλλιτεχνών με βασικό εμπνευστή τον κρητικό Μαν.Μαριδάκη που ζει και διαπρέπει στο Παρίσι! Η περιφέρεια Κρήτης ήδη είπε το ναι!

 Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο αποτελούμενο από 92 ατσάλινους στύλους που ξεκινούν από το ύψος των 25 μέτρων και καταλήγουν σε ύψος 4,5 μέτρων!
«Το μνημείο θα γίνει για να τιμηθεί ένας μεγάλος κρητικός, ο Ξενάκης και θα είναι μοναδικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Κρήτη» πρότεινε στην Περιφέρεια ο κ.Μαριδάκης που ήρθε από το Παρίσι επαναφέροντας την πρόταση που είχε Κάνει και το 2004, στην Περιφέρεια Κρήτης!

«Όλα τα σώματα που υπάρχουν γύρω μας προέρχονται από 92 στοιχεία, γι αυτό και οι 92 ανοξείδωτοι στύλοι με τον πρώτο να συμβολίζει το υδρογόνο» ανέφερε ο κ.Μαριδάκης που προτείνει το έργο να μπει στο ύψωμα Κοψά και να τεθεί η προσπάθεια υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης.

Από τους 92 στύλους-στοιχεία θα υπάρχουν ξεχωριστές οπές και διαφορετικές από όπου θα περνάει αέρας και θα ακούγεται διαφορετική μουσική! Τα 92 στοιχεία της φύσης θα παίζουν τη δική τους μουσική!

(θυμίζουμε ότι εκ του συνόλου των 92 στοιχείων, απαραιτητα για τη ζωή κρίνονται μόνο τα 27. Τέσσερα δε από αυτά, ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο αποτελούν το 96% της κατά βάρος σύστασης των έμβιων οργανισμών )
 
Το αγκάθι
 
«Πρόκειται για Κάτι εντυπωσιακό. Ακόμη και στον υπολογιστή να το βλέπεις καταλαβαίνεις πως ένα τέτοιο μνημείο θα ήταν υπέροχο να το έχεις στην Κρήτη. Η Περιφέρεια θα θέσει την προσπάθεια αυτή υπό την αιγίδα της προσπαθώντας να προσελκύσει φορείς και ιδιώτες να συμβάλουν σε αυτή την αγορά» λέει  η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη η οποία συμφώνησε με τον κ.Μαριδάκη να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό.

Το μεγάλο αγκάθι και ειδικά σε τέτοιες εποχές είναι τα χρήματα. Το μνημείο αυτό απαιτεί ένα ποσο της τάξης των 800.000 ευρώ έως και 1 εκατομμύριο (με παλιότερες τιμές τώρα μπορεί να διαπραγματευθεί και πιο Κάτω.) Ποιος θα δώσει τόσα χρήματα; ΘΑ το συζητούσε το υπουργείο;

«Το θέμα των χρημάτων είναι δύσκολο. Οι εποχές είναι κρίσιμες, αλλά εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση. Η Περιφέρεια θα είναι συμπαραστάτης» τονίζει ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού κ.Κ.Φασουλάκης που θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν ιδιώτες.

Μάλιστα έπεσε και η ιδέα καθένας φορέας να…υιοθετήσει ένα στοιχείο της φύσης και να χρηματοδοτήσει ένα…στύλο- ήδη Κάποιοι που το γνωρίζουν έχουν πει ναι!
 
Ο καλλιτέχνης
 
Ο Μαριδάκης που εμπνεύστηκε το έργο και διατίθεται να το προχωρήσει με άλλους διάσημους καλλιτέχνες παραιτείται από τη δική του αμοιβή- γεγονός κι αυτό σημαντικό. Ο Μαριδάκης θέλει να το κάνει δώρο στην Κρήτη από την πλευρά του. Ο ίδιος, που κατάγεται από τους Αγιους Δέκα , είναι καλλιτέχνης που διαπρέπει στο Παρίσι συνδυάζοντας τέχνη και επιστήμη. Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το εργαστήριο υδροδυναμικής του Ecole Polytechnique στο Παρίσι.

Έχει βραβευθεί με χρυσό μετάλλιο στις Κάννες το 2000 για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του. Κομμάτια του υπάρχουν σε πολλά ιδρύματα και περιοχές του κόσμου!

Ο Μαριδάκης έκανε το 1965-70 Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών Αθηνών (Γλυπτική) 

Αργότερα έγινε τιμητικό μέλος της National films School του Λονδίνου. Πραγματοποίηση ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους. 

Το 1978-81 Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών του Παρισιού (εύφημος μνεία) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ (ατελιέ του Σεζάρ).

Το 2000 πήρε το μεγάλο διεθνές βραβείο στις Κάννες για το νερό τη δημιουργία και τις τέχνες.

Διαρκής είναι η συνεργασία από το 1994 με το εργαστήριο υδροδυναμικής, LADHYX της πολυτεχνικής σχολής του Παρισιού σε συνεργασία με τον διευθυντή του εργαστηρίου Jean –Marc Chomaz ερευνητή του CNRS.
 
 Εργα του είναι μεταξύ άλλων:

-1990 Γλυπτό Νερού «Αντιβαρυτικό Σίγμα», Cite des Sciences et de l’ Industrie (Villette), Παρίσι.

-1995 Αιωρούμενο γλυπτό «Τετραπλός Αντιβαρυτικός Μετατροπέας», Έκθεση πάνω στην ενέργεια Cite des Sciences et de l’ Industry (Villette), Παρίσι.

-1997 Ανοιχτό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής, Tongyoung, Νότια Κορέα. Πραγματοποίηση του γλυπτού με νερό «Αντιβαρυτικές Καμπύλες».

-1999 Γλυπτό νερού «Υδάτινες Συναντήσεις», aire de Beaune, Αυτοκινητόδρομος Α6 για την SAPRR.

-2000 Institute de l’ Eau Perrier –Vittel, Πρωτότυπο «Ρευστής Εφαπτόμενης», Vittel.

Έχει και στην Κρήτη ένα έργο, στη Γέννα Μονοφατσίου. Το άγαλμα των 3 Βρέντζων που είναι σε περίοπτη θέση στο χωριό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:48