search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Τουρκία: Ξεσηκωμός των Κούρδων με 22 νεκρούς – Απρόθυμη η Άγκυρα να υπερασπιστεί το Κομπάνι

09.10.2014 10:10
Τουρκία: Ξεσηκωμός των Κούρδων με 22 νεκρούς – Απρόθυμη η Άγκυρα να υπερασπιστεί το Κομπάνι - Media

Δεύτερη νύχτα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στη Τουρκία, με τους νεκρούς του τελευταίου διημέρου να φτάνουν πλέον τους 22.

Δεύτερη νύχτα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στη Τουρκία, με τους νεκρούς του τελευταίου διημέρου να φτάνουν πλέον τους 22.

 
Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβάλλεται από το στρατό σε έξι επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν και πάλι στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ, του Μπάτμαν, του Βαν και του Σιίρτ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή της Τουρκίας να παρατηρεί απαθώς την σφαγή των Κούρδων στην πόλη Κομπάνι των τουρκοσυριακών συνόρων.

Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για «βανδάλους» που απειλούν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει ανάμεσα στο PKK και την Άγκυρα.

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, αντισυγκεντρώσεις οργάνωσε και πάλι η φανατική ισλαμιστική τουρκική οργάνωση Χιζμπολά, η οποία φέρεται να στηρίζει το ισλαμικό κράτος.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, και στο οποίο Τούρκος αστυνομικός φέρεται να φωνάζει «ζήτω το Ισλαμικό Κράτος!».


 
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, στρατηγό Τζενς Στολενμπέργκ, δήλωσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς η Τουρκία να διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση κατά του ISIS μόνη της.
 
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για την αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους και έκανε λόγο για την ανάγκη μίας «διεθνούς χερσαίας επιχείρησης». Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να προηγηθεί σχετική κίνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η τουρκική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρέμβει υπέρ του κουρδικού πληθυσμού στο Κομπάνι.

Το 1/3 της Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών

Στο μεταξύ, οι ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το 1/3 της Κομπάνι, παρά την λυσσαλέα αντίσταση των Κούρδων και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. 

Σύμφωνα πάντως με διοικητή των κουρδικών πολιτοφυλακών, η περιοχή που ελέγχει το ΙΚ είναι σημαντικά μικρότερη από την αναφερόμενη. 

Πάντως, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ισλαμικό κράτος προωθήθηκε την Πέμπτη. 

Από την πλευρά του ο Εσμάτ Αλ Σεΐχ, επικεφαλής των κουρδικών πολιτοφυλακών του Κομπάνι, ανέφερε στο Reuters, μιλώντας μέσω τηλεφώνου, ότι το ISIS έχει καταλάβει περίπου το 1/4 της πόλης. 

«Οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες είναι αδιάκοπες», πρόσθεσε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:55