search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:20
MENU CLOSE

Τρεις προκλήσεις για τον Σαμαρά

09.10.2014 21:00
oldphotostrain1412853355.jpg

«Αλλάζουμε το κλίμα και παράλληλα βρίσκουμε το πρόσωπο» ή «η επιλογή του προσώπου είναι εκείνη που θα κρίνει την προεδρική εκλογή σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα»;

«Αλλάζουμε το κλίμα και παράλληλα βρίσκουμε το πρόσωπο» ή «η επιλογή του προσώπου είναι εκείνη που θα κρίνει την προεδρική εκλογή σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα»;

Ανάμεσα σε δύο στρατηγικές βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του το παιχνίδι της προεδρικής εκλογής, όπως έδειξε και με την τελευταία του… επίσκεψη στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα συνομιλώντας με «γαλάζιους» βουλευτές – και όχι μόνο.

Οι απόψεις άλλωστε στη Ν.Δ. διίστανται. Κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας σημείωνε προ ημερών ότι η αλλαγή του κλίματος είναι το βασικό συστατικό για την προεδρική εκλογή και λιγότερο το πρόσωπο, ενώ άλλο μέλος του προεδρείου της Βουλής έλεγε ότι απαιτούνται και οι δύο παράμετροι, παραπέμποντας ως «ιδανική λύση», που μπορεί να εξασφαλίσει και τις δύο προϋποθέσεις, το πρόσωπο του Κ. Καραμανλή.

Τα παλούκια

Η προεδρική εκλογή είναι η τρίτη κατά σειρά πρόκληση που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός. Αυτή έχει τοποθετηθεί χρονικά τον Φεβρουάριο του 2015. Προηγούνται δύο ακόμη προκλήσεις:

◆ Πρώτη πρόκληση, η ψήφος εμπιστοσύνης. Διαδικασία που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

◆ Δεύτερη πρόκληση, η ψήφιση του προϋπολογισμού. Το προσχέδιο κατατέθηκε τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού έως τα τέλη Νοεμβρίου θα πορευτεί ανάμεσα στις απαιτήσεις της τρόικας για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και στα… θέλω των «γαλάζιων» βουλευτών για φοροελαφρύνσεις.

Όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν να το ομολογήσουν ή να το παραδεχτούν, η ψηφοφορία της Παρασκευής θα μπορούσε κάτω από προϋποθέσεις να είναι πρόκριμα για την προεδρική εκλογή.

Στην κυβέρνηση ασχολούνται τόσο με τον αριθμό των «ναι» (καλοδεχούμενες θα είναι άλλωστε μια – δυο ψήφοι παραπάνω από τις δεδομένες 154, αν αυτό είναι εφικτό να συμβεί), όσο και με τον αριθμό των «όχι», καθώς όσο λιγότερα είναι τα «όχι» από τους ανεξάρτητους βουλευτές τόσο θεωρούν πως μεγαλώνουν οι ελπίδες να μετατραπούν αυτά σε «ναι» στην προεδρική εκλογή.

Αυτήν τη στιγμή στα έδρανα της Βουλής κάθονται 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι μισοί εκ των οποίων (12) είναι «δεξιογενείς» προερχόμενοι από τη Ν.Δ. (3), τους ΑΝΕΛΛ (7) και τη Χρυσή Αυγή (2), ενώ οι υπόλοιποι 12 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (5), τη ΔΗΜΑΡ (6) και τον ΣΥΡΙΖΑ (1).

Τι θα ήθελε η κυβέρνηση σε αριθμούς στην ψηφοφορία της Παρασκευής; Με δεδομένο ότι υπάρχουν 8 προφυλακισμένοι χρυσαυγίτες βουλευτές (το αίτημα των οποίων να παρευρεθούν στη Βουλή απορρίφθηκε), ο αριθμός των παρόντων μειώνεται στους 292. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν αυτήν τη στιγμή 154 βουλευτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα ήθελε τα «όχι» να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα από 138.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δήλωσε ότι «το μόνο που μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή είναι πως δεν θα ψηφίσω “όχι”. Αλλά δεν έχω αποφασίσει τι, από τα άλλα ενδεχόμενα, θα πράξω». Δηλαδή «ναι» ή «παρών»…

Θα υπάρξουν κι άλλα «παρών»;

Δύο άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτής, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Γ. Κασαπίδης, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το καλό κλίμα στο τετ-α-τετ που είχε η πρώτη με τον πρωθυπουργό στο εντευκτήριο της Βουλής το πρωί της Δευτέρας είχε ερμηνευθεί από κάποιους ως «καλό σημάδι» για την προεδρική εκλογή.

Η ίδια πάντως έσπευσε να θέσει τη δική της… κόκκινη γραμμή, παρά το γεγονός ότι ο Γ. Ιωαννίδης έλεγε στον πρωθυπουργό ότι η Γιαταγάνα «είναι καθαρόαιμη δικιά μας και μας χρωστάει…». «Εγώ δεν είμαι με κανέναν…» απάντησε εκείνη και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό του είπε: «Μας στερήσατε την ευκαιρία να ανακρίνουμε τον Γιώργο Παπανδρέου στη μία και μόνη εξεταστική επιτροπή που είχατε υποσχεθεί για το μνημόνιο».

Υπάρχουν όμως κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως π.χ. ο Κ. Γιοβανόπουλος (που συνεχάρη προ ημερών τον πρωθυπουργό για τη λειτουργία του ΕΣΥ) ή η Μίκα Ιατρίδη, οι οποίοι έχουν τεθεί στο καρνέ των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου.
Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι δεν θα δώσουν μεν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή, αλλά θα είναι διατεθειμένοι να… κρατήσουν την ψήφο τους για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (14 τον αριθμό – παρευρέθηκαν οι 13) συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να κινηθούν στο προσεχές μέλλον συλλογικά και αν θα προχωρήσουν σε μία κοινή διακήρυξη θέσεων με ατζέντα πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο αποφάσισαν πως στην ψηφοφορία της Παρασκευής ο καθένας θα πράξει κατά συνείδηση.

Άλλωστε στο μυαλό κάποιων εξ αυτών (κυρίως όσων προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα της Βουλής) στροβιλίζει η ιδέα της συγκρότησης μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, χωρίς την παρουσία Σαμαρά – Βενιζέλου, προκειμένου να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές.

Την ίδια άποψη έχουν και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, που δεν μετέχουν στο συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό σχήμα και μπορεί η ψήφος τους να αποδειχτεί καθοριστική στο προσεχές μέλλον για τις πολιτικές εξελίξεις. Με άλλα λόγια, όσοι εσχάτως μιλούν για κυβέρνηση χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο έχουν στραμμένο το βλέμμα σε κάποιους ανεξάρτητους. Από τις τοποθετήσεις τους το επόμενο διάστημα θα κριθεί – ενδεχομένως πολύ σύντομα – το αν έχει ακόμη νόημα να ψάχνει ο πρωθυπουργός την προεδρική πλειοψηφία…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:19