search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:14
MENU CLOSE

Θ. Φορτσάκης στο «Π»: «Εισαγγελέας για να…καθαρίσει το Καποδιστριακό»

09.10.2014 21:00
Θ. Φορτσάκης στο «Π»: «Εισαγγελέας για να…καθαρίσει το Καποδιστριακό» - Media

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο νέος πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, με συνέντευξή του στο «Ποντίκι», ξεκαθαρίζοντας πως έχει ζητήσει τη συνδρομή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών οικονομικών αποφάσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών.

 
Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει ο νέος πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, με συνέντευξή του στο «Ποντίκι», ξεκαθαρίζοντας πως έχει ζητήσει τη συνδρομή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών οικονομικών αποφάσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών.  

Στηλιτεύει, ακόμη, το θέμα των μετεγγραφών, τις οποίες αποδίδει ξεκάθαρα σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.  Όσον αφορά το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων ο κ. Φορτσάκης διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το εάν θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις του, ενώ σχετικά με τις εγκληματικές πράξεις που κατά καιρούς τελούνται στο ίδρυμα τονίζει πως «θα εφαρμόσουμε το νόμο».  
 
1) Κατά πόσο έχουν μειωθεί οι τακτικοί προϋπολογισμοί; Εσείς τι ζητάτε από το υπουργείο; 
 
Ο τακτικός προϋπολογισμός του πανεπιστημίου Αθηνών έχει μειωθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου κατά 80%. Δηλαδή από περίπου 40.000.000 ευρώ προ τετραετίας ορίστηκε για το 2015 σε κάτι λιγότερο από 11.300.000 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα τέτοιο ποσό το Πανεπιστήμιό μας δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις βασικές του δαπάνες, δηλαδή το ηλεκτρικό, τη θέρμανση, το νερό, τη βασική καθαριότητα και φύλαξη. Έχουμε κάνει αιματηρές περικοπές. Ίσως θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε ακόμη κάτι. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε μια καλύτερη τιμή με τη ΔΕΗ, την ΕΠΑ,  τις εταιρείες τηλεφωνίας. Θα μπορούσαμε ακόμη να μεταφέρουμε όλα τα μαθήματά μας και τις υπηρεσίες μας σε κτίρια ιδιόκτητα και να απαλλαγούμε από τα μισθώματα. Αυτό το καιρό πραγματοποιούμε και αυτές τις οικονομίες, αλλά και πάλι δεν τα βγάζουμε πέρα.
            Το κράτος πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να στηρίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, διότι σας μιλώ για μειώσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά αντίστοιχες έχουν υποστεί όλα τα δημόσια πανεπιστήμια. Η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας μας, την οποία πρέπει ασφαλώς να επιδιώξουμε, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί και τούτο διότι αφενός μεν υπάρχουν σημαντικά θεσμικά εμπόδια (όπως για παράδειγμα η συνταγματική κατοχύρωση του σκοπού των κληροδοτημάτων), ενώ και οι συνθήκες της αγοράς σήμερα δεν είναι οι καλύτερες. Επίσης τα ερευνητικά προγράμματα, που διαχειρίζεται ο ΕΛΚΕ, είναι πλέον πολύ λιγότερα από ό,τι παλαιότερα. Προ ολίγων ετών ο τζίρος του ΕΛΚΕ έφθανε τα 80 εκατ., τώρα βρίσκεται στα 12!
            Συμπέρασμα:
– Ζητάμε από το Υπουργείο άμεση αύξηση του προϋπολογισμού τουλάχιστον στα επίπεδα του 2014, δηλαδή να περάσουμε στα 15.500.000 ευρώ.
– Ζητάμε επίσης από το Υπουργείο να λάβει υπόψη τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα του υποβάλλουμε εντός των προσεχών εβδομάδων για απελευθέρωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση της πανεπιστημιακής περιουσίας.
– Ζητάμε, τέλος, να απελευθερωθούν τα κίνητρα, δηλαδή οι αμοιβές, των πανεπιστημιακών που φέρνουν τα ερευνητικά προγράμματα στα πανεπιστήμια. Όταν κερδίζει το Πανεπιστήμιο πρέπει αν κερδίζουν και οι καθηγητές  που φέρνουν τα προγράμματα. Να εγκαταλείψουμε επιτέλους τα ιδεολογικά ταμπού και να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.
 
 
2) Τι υπολογίζεται για τον αριθμό των εισακτέων, τη στιγμή που το υπουργείο σας δίνει πολλούς περισσότερους από όσους υπολογίζετε; 
 
Το Πανεπιστήμιό μας υπολογίζει κάθε χρόνο ανά Τμήμα και ανά Σχολή τον αριθμό των εισακτέων που μπορεί να δεχθεί. Δυστυχώς ο αριθμός αυτός δεν τηρείται ποτέ και συχνά τα Τμήματα είναι υποχρεωμένα να δεχθούν περισσότερους από τους διπλάσιους από αυτούς που έχουν ζητήσει. Για παράδειγμα, ενώ για χρόνια η Νομική Σχολή ζητάει περίπου 400, τελικά, πέρα από αυτούς τους επιτυχόντες εγγράφονται και άλλοι 500 με βάση διάφορες ευεργετικές διατάξεις (μετεγγραφές, προνόμια ορισμένων ομάδων όπως οι αθλητές, πτυχιούχοι άλλων τμημάτων μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, έλληνες της αλλοδαπής κλπ). Εμείς τους εισακτέους τους υπολογίζουμε με βάση την ακαδημαϊκή μας υποδομή, δηλαδή τον αριθμό των διδασκόντων, τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας, τις θέσεις στα εργαστήρια ή στις κλινικές, όπου υπάρχουν, τους διοικητικούς υπαλλήλους κλπ. Η σημαντική υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων όχι μόνο αντιβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του πανεπιστήμιου, αλλά και ματαιώνει το σκοπό λειτουργίας του, δηλαδή την παροχή μιας ανώτατης παιδείας με μια ελάχιστη ποιότητα.
 
3) Κατά πόσο επηρεάζουν την κατάσταση οι μετεγγραφές; Θεωρείτε πως το υπουργείο έχει υπολογίσει σωστά την κατάσταση; 
 
Οι υποχρεωτικές μετεγγραφές κατ' επιταγή του Κράτους συνιστούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Εφέτος ο νομοθέτης δυστυχώς υπερέβη εαυτόν και προσέγγισε το ζήτημα εντελώς αυθαίρετα. Για λόγους μικροπολιτικής αποφάσισε ότι σε ένα αεροπλάνο 100 θέσεων θα μπαίνουν εφεξής 200 επιβάτες. Το αεροπλάνο όμως δεν θα μπορέσει αν απογειωθεί! Έχουμε συνείδηση της ανάγκης  να στηρίξουμε όσο μπορούμε την ελληνική οικογένεια που δοκιμάζεται σκληρά και που δεν μπορεί να συντηρεί δύο και τρία σπίτια για να σπουδάσει τα παιδιά της. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με την ενίσχυση των φοιτητών για να σπουδάσουν εκεί που πέτυχαν. Διαφορετικά προσβάλλεται και η αρχή της αξιοκρατίας, διότι αυτός που αγωνίστηκε και που με σκληρή θυσία πέτυχε στη σχολή της προτίμησης του βρίσκεται δίπλα σε κάποιον που προφανώς κατέβαλε λιγότερο κόπο και ο οποίος πάντως είχε μικρότερη επιτυχία. Εξάλλου σε τι θα ωφελήσει να βαρύνουμε υπερβολικά τα κεντρικά πανεπιστήμια αδειάζοντας κυριολεκτικά τα περιφερειακά;
 
4) Τι θα γίνει με το θέμα των αιώνιων φοιτητών, τη στιγμή που κάποια ιδρύματα ανακοινώνουν πως θα δώσουν και άλλες ευκαιρίες στους φοιτητές; 
 
Ο νόμος ρύθμισε το ζήτημα των αιωνίων φοιτητών και το ζήτημα αυτό για εμάς έχει κλείσει. Είναι λογικό να υπάρχει χρονικό όριο στις σπουδές. Κανένα πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν ανέχεται την αιώνια φοίτηση. Θα προσπαθήσουμε πάντως να καταγράψουμε ακραίες περιπτώσεις φοιτητών που διαγράφθηκαν και που θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά μέσα στο πλαίσιο της επιείκειας και θα ζητήσουμε προσεχώς σχετική νομοθετική ρύθμιση. Επίσης με τον Οργανισμό μας θα διευκολύνουμε όσο μπορούμε τους εργαζομένους και τους ασθενείς.
 
5) Γιατί θεωρείτε πως υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στο θέμα των διοικητικών υπαλλήλων;  Ειδικά τη στιγμή που η έκθεση του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, βρίθει λαθών… Επαρκεί ο αριθμός των διοικητικών; 
 
Όπως ξέρετε από σχεδόν 1.350 υπαλλήλους που είχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρέθηκε σήμερα με 732. Ο αριθμός αυτός είναι απολύτως ανεπαρκής και πολύ κάτω από όλα τα διεθνή πρότυπα. Κανονικά το Πανεπιστήμιό μας, με 1.900 καθηγητές και 80.000 ενεργούς φοιτητές, θα έπρεπε να διαθέτει περίπου 2.000 υπαλλήλους και πάντως δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά με λιγότερο από 1.000. Περιμένουμε 142 που ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μας υποσχέθηκε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Παραμένουν σε διαθεσιμότητα ακόμη 257 υπάλληλοί μας. Ο Υπουργός Παιδείας μας ανήγγειλε ότι θα ενεργήσει ώστε να επιστραφούν και αυτοί, πλην όμως προς το παρόν η προοπτική αυτή δεν φαίνεται πιθανή.
 
6) Ποιες είναι οι απόψεις σας για την πανεπιστημιακή αστυνομία; Πρέπει να υπάρξει κάποιο τέτοιο μέτρο ή οι ανάγκες θα καλυφθούν μόνο με τους υπάρχοντες security; Ειδικά στο Πανεπιστήμιό σας, όπου πέρσι αντιμετωπίσατε πολλά προβλήματα με κλοπές της τάξεως των 500.000 ευρώ;
 
Η ασφάλεια του Πανεπιστημίου παρέχεται κατά το νόμο από εξωτερική ιδιωτική εταιρεία, που την επιλέγουμε κατόπιν ευρωπαϊκού διαγωνισμού, δυστυχώς περίπλοκου και χρονοβόρου. Δεν διαθέτουμε πλέον καθόλου δικούς μας φύλακες. Μετά από μεγάλες δυσκολίες ο διαγωνισμός επιλογής της εν λόγω εταιρείας ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και από τον Αύγουστο διαθέτουμε 80 φύλακες μέσω της εταιρείας αυτής. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους τόσους και θα επιδιώξουμε να τους προσλάβουμε με νέο διαγωνισμό. Τους τελευταίους μήνες οι ζημιές μας, κυρίως από διάφορες βραδινές κλοπές στην πανεπιστημιούπολη, υπερέβησαν τα 500.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι ο πανεπιστημιακός χώρος χρειάζεται καλύτερη υποδομή φύλαξης και περισσότερους φύλακες. Πάντως, δεν επιθυμούμε την παρουσία της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο, εκτός βεβαίως αν τελούνται εγκλήματα. 
 
7) Τι απαντάτε στις κατά καιρούς καταγγελίες για "σκάνδαλα" και περί οικογενειοκρατίας στο ίδρυμα; 
 
Η νέα πρυτανική αρχή έχει ήδη ζητήσει πλήρη έλεγχο των οικονομικών του ΕΛΚΕ από νέα εταιρεία ορκωτών λογιστών για τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επίσης έχει ζητήσει τη συνδρομή του Εισαγγελέα της διαφθοράς κ. Τέντε για τον έλεγχο όλων των διαδικασιών οικονομικών αποφάσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η οικογενειοκρατία είναι φαινόμενο που μαστίζει πολλά πεδία της ελληνικής κοινωνίας. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην πολιτική. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με τις ίδιες παθογένειες. Αντιδρά όμως και εξυγιαίνεται, όπως δείχνει και το παράδειγμα του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, όπου έγινε ευρύτατη κάθαρση.
 
 
8) Τι θα κάνετε σε περίπτωση που υπάρξουν ακραίες εκφράσεις και βία από φοιτητές;
 
Θα εφαρμόσουμε το νόμο.
 
9) Ποια είναι τα βασικά προβλήματα του πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή; 
 
Όπως είναι γνωστό τον τελευταίο καιρό το Πανεπιστήμιο αδυνατούσε να εκπληρώσει και τις πιο βασικές του λειτουργίες. Έμεινε αφύλακτο και ακάθαρτο, ακόμα και κλειστό για πολλούς μήνες πέρυσι. Πρέπει να επιτύχουμε την επανεκκίνηση και επανασυγκρότησή του, με ανάδειξη της αριστείας. Είμαστε αποφασισμένοι να το επιτύχουμε. Διαθέτουμε για αυτό τις τεράστιες δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Πανεπιστήμιο, μέγιστος ακαδημαϊκός πυλώνας, αλλά και βασικός θεσμός της Πολιτείας, ας αποτελέσει παράδειγμα για όλη την ελληνική κοινωνία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:10