search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47
MENU CLOSE

Προβάρει «κυβερνητικό κοστούμι»

10.10.2014 21:00
oldphotospod_0910_008_cmyk1412929604.jpg

Σήμα εκλογικού συναγερμού από τον Τσίπρα. Ανοιχτές οι πολιτικές εξελίξεις

Σήμα εκλογικού συναγερμού από τον Τσίπρα. Ανοιχτές οι πολιτικές εξελίξεις

Μολονότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρήθηκε ευρέως ότι παραπέμπει τις εκλογές μια καλή για τον ερχόμενο Φεβουράριο – Μάρτιο, την καταληκτική προθεσμία δηλαδή για την προεδρική εκλογή, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι εκλογές είναι κοντά.

Γι’ αυτό επέλεξε να μετατρέψει την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή σε πρόβα προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και θέση προγραμματικών δηλώσεων επέχει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – ο Τσίπρας από το βήμα του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «θα είναι ο κορμός των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προγραμματικές δηλώσεις «θα υλοποιηθούν και θα γίνουν νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας πριν και ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έτσι, μία εβδομάδα μετά την Πολιτική Γραμματεία της περασμένης εβδομάδας, το σήμα εκλογικού συναγερμού ανανεώθηκε στην κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τρίτη, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι οι πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτές.

Το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα θα ενταθούν όταν αυτή επανέλθει για τον δεύτερο γύρο ελέγχου, και τότε η απουσία διευκολύνσεων προς την κυβέρνηση, ώστε αυτή να στηρίξει το στόρι περί εξόδου από το μνημόνιο, ίσως οδηγήσει σε «εκλογική απόδραση». Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος τονίζει ότι από την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού έως την τελική κατάθεσή του στις αρχές Δεκεμβρίου πολλά μπορούν να συμβούν.

Την εκτίμηση αυτήν ενισχύουν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου:

♦ Η απόφαση του Βενιζέλου να εμφανιστεί στη Βουλή ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παίρνοντας αποστάσεις από αυτήν, ενώ παράλληλα προέτρεψε το κόμμα του σε ενεργοποίηση για την προετοιμασία των ψηφοδελτίων… για το 2016, αλλά καλού – κακού ας είναι έτοιμα από τώρα.

♦ Το άδειασμα του Άδωνι Γεωργιάδη από τον Σαμαρά, ο οποίος όρισε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην τριήμερη διαδικασία τον Τάσο Νεράντζη, ώστε η Ν.Δ. να μην αποπνέει υπερβολικό άρωμα… ΛΑΟΣ, εφόσον κεντρικός εισηγητής θα είναι, στη θέση του πρωθυπουργού, ο Μάκης Βορίδης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά μοιάζει δικαιολογημένη η πεποίθηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα εξελιχθεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση, αφού πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία εντείνεται η εικόνα διάλυσης.

Ελπίδα και προοπτική

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εμφανιστεί ως εν δυνάμει κυβέρνηση και όχι απλώς ως αξιωματική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.

Με αυτόν τον τρόπο και με δεδομένη την πεποίθηση ότι οι εκλογές ίσως είναι προ των πυλών, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα ενισχύσει περαιτέρω το εκλογικό του ρεύμα, το οποίο καταγράφει ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις, και θα … βοηθήσει τους αναποφάσιστους να διαλέξουν.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η ηγεσία, δίνοντας γραμμή η όλη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο να έχει προγραμματικό χαρακτήρα, επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί θετική πολιτική διέξοδο και δεν είναι απλώς μια δύναμη που συγκεντρώνει τη διαμαρτυρία στην κυβερνητική πολιτική.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής: «Γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνεται καθαρά η θετική πολιτική προσδοκία, η ελπίδα και η προοπτική». Ανάλογη αξία έχει και η επισήμανση που έκανε στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ετήσια Διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΝΕΕ): «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αντιπολιτευόμαστε το παρελθόν, αλλά για να οργανώσουμε το μέλλον».

Οι δηλώσεις αυτές παραπέμπουν σε στοιχεία τακτικής που έχουν επιλεγεί για το προσεχές τριήμερο.

1 Το «μενού» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει κυβερνητικό πρόγραμμα και… ξερό ψωμί: οι ομιλίες των βουλευτών του κόμματος και των τομεαρχών θα πρέπει να τηρούν την αναλογία 80% πρόγραμμα – 20% κριτική στην κυβερνητική πολιτική και παρουσίαση των συνεπειών της. Οι βουλευτές καλούνται να παρουσιάσουν τις πτυχές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τις προτάσεις νόμου που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις πρωτοβουλίες του κ.λπ.

Ήδη την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν δύο προτάσεις νόμου, μία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο και μία ακόμη για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ο βουλευτής του κόμματος Αλέξης Μητρόπουλος προανήγγειλε στη Βουλή εξεταστική για το Ασφαλιστικό, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση της ΕΝΕΕ εξειδίκευσε μέτρα για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

2 Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στο πρόγραμμά του, θεωρεί ότι έχει ένα «ατού» στα χέρια του, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί μέσα σε κραυγές, κορώνες και αντεγκλήσεις. Γι’ αυτό η ηγεσία έχει δώσει γραμμή για αποφυγή της πόλωσης και των υψηλών τόνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που θεωρεί βέβαιο ότι στην πόλωση θα καταφύγουν και οι δύο εταίροι της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση ευνοείται από το πολιτικό κλίμα, επομένως δεν έχει ανάγκη την όξυνση, αλλά την εμπέδωση της αίσθησης ότι αποτελεί τη μόνη ελπίδα για τον τόπο. Ωστόσο, θα αναδείξει το ζήτημα της απουσίας του πρωθυπουργού για μια ακόμη φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία και την απαξίωση που επιφυλάσσει στο Κοινοβούλιο, ορίζοντας αντ’ αυτού τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, με σκοπό ο ίδιος να εμφανιστεί στη Βουλή λίγο πριν από τις ψηφοφορίες το βράδυ της Παρασκευής.

3 Όσον αφορά το χρέος, για το οποίο αναμένονται επιθέσεις και κατηγορίες για «πολυγλωσσία» από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί ενιαίος απαντώντας ότι θέση του είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με μορατόριουμ και ρήτρα ανάπτυξης στα πρότυπα της διαγραφής του γερμανικού χρέους το 1953. Αναφορικά με απόψεις που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα («απόσυρση», επιμήκυνση), η γραμμή άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι πρόκειται για απόψεις στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στην Ευρώπη, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθεί προσεκτικά και ενδεχομένως θα αξιοποιήσει επικουρικά, δεν αποτελούν πάντως εναλλακτική πρόταση στην κεντρική θέση περί διαγραφής του χρέους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:47