search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28
MENU CLOSE

Ένα σίριαλ χωρίς θεατές

10.10.2014 21:00
oldphotospod_0910_030_cmyk1412930358.jpg

Δεν συγκινεί η υπερπαραγωγή «Ελληνική τρομοκρατία, αστυνομία και ο ρόλος των ΜΜΕ»

Δεν συγκινεί η υπερπαραγωγή «Ελληνική τρομοκρατία, αστυνομία και ο ρόλος των ΜΜΕ»

Το πρωί της περασμένης Τρίτης, με τη μεταγωγή του Αντώνη Σταμπούλου στις φυλακές της Λάρισας, ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος στο σίριαλ «Ελληνική τρομοκρατία, αστυνομία και ο ρόλος των ΜΜΕ». Μια παραγωγή που φθίνει στα «ποσοστά τηλεθέασης».

Το κοινό δεν «συγκινήθηκε» ιδιαίτερα ούτε από την αποτροπή ενός πιθανού εντυπωσιακού βομβιστικού χτυπήματος ούτε από το προφίλ του «νεαρού συνεργού του Ν. Μαζιώτη», ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την αντιτρομοκρατική, το 2012 είχε επιχειρήσει να εισαχθεί στην πυροσβεστική ώστε, όπως υποστηρίζουν «κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ.», ο Επαναστατικός Αγώνας να αποκτήσει έναν «δούρειο ίππο» στο εσωτερικό των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά τη συμπλοκή και σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη τον περασμένο Ιούλιο στο Μοναστηράκι, η αντιτρομοκρατική επιδόθηκε σε ένα διαρκές κυνήγι για τον εντοπισμό της Πώλας Ρούπα και συνεργών του, με απώτερο σκοπό την ανακάλυψη της «γιάφκας» όπου φέρονται να κρύβουν το οπλοστάσιο της οργάνωσης. Η πολύμηνη έρευνα κατέληξε στη σύλληψη ενός συνεργού του Μαζιώτη στη Νέα Ελβετία και στην ανακάλυψη – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. – της «ατζέντας» με τους μελλοντικούς υποψήφιους στόχους του Επαναστατικού Αγώνα.

Σενάρια χωρίς «στήριξη»

Πέρα όμως από τα «σενάρια» που πυροδότησε η δημοσιοποίηση των ονομάτων των υποψήφιων στόχων και η αποτροπή μιας νέας βομβιστικής επίθεσης, τα πενιχρά ευρήματα των διωκτικών αρχών στις κατ’ οίκον έρευνες σε διαμερίσματα που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Επαναστατικός Αγώνας δεν στήριξαν ούτε το «προφίλ» του αμετανόητου τρομοκράτη, που επιχειρήθηκε να δομηθεί γύρω από το πρόσωπο του Αντώνη Σταμπούλου, ούτε την αίσθηση πως η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται κοντά στον αφοπλισμό και την οριστική εξάρθρωση του Ε.Α.

Αυτό υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή τόσο η συνήγορος του κατηγορουμένου Ιωάννα Κούρτοβικ όσο και ο ίδιος ο Σταμπούλος, ο οποίος μάλιστα – όπως ο ίδιος αναφέρει σε επιστολή του στη σελίδα indymedia – από την περασμένη Δευτέρα βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας διαμαρτυρόμενος για την προφυλάκισή του στις φυλακές της Λάρισας και όχι στον Κορυδαλλό, όπως αρχικά του είχε γνωστοποιηθεί, δίχως στο μεταξύ να έχει υπάρξει σχετική εισαγγελική απόφαση.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως, μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού στη διάρκεια της άδειάς του από τον Κορυδαλλό και τις διαρροές για συχνές επαφές του Ξηρού με προφυλακισμένα μέλη των Πυρήνων, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ζήτησε και πέτυχε οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση να μεταφέρονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα όπου δεν υπάρχουν κρατούμενοι για το ίδιο αδίκημα. Κάτι αντίστοιχο συνέβη τον Ιούλιο και με τον Μαζιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε με άκρα μυστικότητα στις φυλακές των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη.

Ένας… άγνωστος

Όσον αφορά τη σύλληψη του Σταμπούλου στη Νέα Ελβετία, η αντιτρομοκρατική άφησε να εννοηθεί ότι ήταν αποτέλεσμα ολιγοήμερης έρευνας της υπηρεσίας. Και κυρίως πως η σύλληψη του 31χρονου απέτρεψε στο «παρά πέντε» ένα νέο χτύπημα του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ αποκάλυψε μια σειρά υποψήφιων στόχων της οργάνωσης.

Εντύπωση προκαλεί το ότι ο φερόμενος ως συνεργός του Μαζιώτη εμφανίστηκε στο καφενείο για να παραδώσει τα κλειδιά του γκαράζ που νοίκιαζε στην περιοχή της Νέας Ελβετίας από τον Ιούνιο του 13 (σ.σ.: κατόπιν υπόδειξης του ιδιοκτήτη του γκαράζ, ο οποίος νωρίτερα είχε ειδοποιήσει την αστυνομία) άοπλος και έχοντας στην μπαγκαζιέρα της μηχανής του όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την προγραμματισμένη δράση του Επαναστατικού Αγώνα το προσεχές διάστημα.

Ο 31χρονος παρουσιάζεται από μερίδα των ΜΜΕ ως ένας εκ των άμεσων συνεργών του Νίκου Μαζιώτη και της Πώλας Ρούπα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα από τις έρευνες των διωκτικών αρχών (εκκρεμούν τα αποτελέσματα του γενετικού ελέγχου), ο νεαρός ήταν πρόσωπο άγνωστο στην αντιτρομοκρατική, αφού αποτυπώματά του δεν βρέθηκαν σε κανένα από τα κρησφύγετα που κατά καιρούς χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης.

Η «βόμβα» και οι… διαρρήκτες

Από την ΕΛ.ΑΣ. επισημάνθηκε ότι σ’ ένα τετράδιο στην τσάντα του Σταμπούλου βρέθηκαν σημειώσεις σχετικές με τον μετασχηματισμό ενός αυτοκινήτου σε βόμβα με φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνη. Αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Ε.Α. ετοίμαζε βομβιστική επίθεση, αντίστοιχης ισχύος με αυτή στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αμερικής, με στόχο είτε τα γραφεία της Ν.Δ. και πολυεθνικών εταιρειών στην Αθήνα και τον Πειραιά είτε επώνυμους εφοπλιστές και φαρμακοβιομηχάνους.

Ωστόσο έμπειροι πυροτεχνουργοί σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ επισήμαναν ότι «οι εκρηκτικοί μηχανισμοί από φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης χρησιμοποιούνται κατά κόρον από διαρρήκτες ΑΤΜ (!), αφού είναι μικρής ισχύος και δεν θέτουν σε κίνδυνο τις κασετίνες με τα χαρτονομίσματα. Σε καμιά περίπτωση, ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες, δεν μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες φθορές σε κτήρια».

Εν τω μεταξύ άφαντη παραμένει η διαβόητη «γιάφκα», όπου τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα έχουν αποθηκευμένα τα ρουκετοβόλα RPG και τα υπόλοιπα όπλα της οργάνωσης. Στην ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως το οπλοστάσιο δεν είναι κρυμμένο σε κάποιο γκαράζ ή διαμέρισμα, αλλά σε κάποιο Ι.Χ. που μετακινείται συνεχώς, ώστε να είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο.

Πάντως ορισμένοι έμπειροι παρατηρητές δεν αποκλείουν ο αφοπλισμός της οργάνωσης να έχει επιτευχθεί από τις αρχές του χρόνου, οπότε στο πορτμπαγκάζ ενός κλεμμένου αυτοκινήτου στο Παλαιό Φάληρο είχαν εντοπιστεί ρουκέτες και εκτοξευτήρες, ποσότητα εκρηκτικής ύλης, καλάσνικοφ και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων. Τότε το όχημα – «γιάφκα» είχε συνδεθεί με τον Μαζιώτη, αν και ο ίδιος σε μεταγενέστερη επιστολή του είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι, εν αντιθέσει με την έως τώρα τακτική της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρεί σε σωρεία επίσημων ανακοινώσεων σχετικά με τα «ευρήματα» που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των κατ’ οίκον ερευνών, στην περίπτωση Σταμπούλου η «ενημέρωση» περιορίστηκε σε «διαρροές» φωτογραφιών και πληροφοριών σε επιλεγμένες πηγές. Αυτό καθιστά πρακτικά αδύνατη τη διασταύρωση των στοιχείων, με τους δημοσιογράφους να αναλώνονται σε υποθέσεις εργασίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:25