search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:25
MENU CLOSE

Άλλαξε ο θεατρικός χάρτης…

10.10.2014 21:00
Άλλαξε ο θεατρικός χάρτης... - Media

Το τέλος εποχής της «Ελληνικής Θεαμάτων» σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή στον θεατρικό χάρτη της πρωτεύουσας. 

Το τέλος εποχής της «Ελληνικής Θεαμάτων» σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή στον θεατρικό χάρτη της πρωτεύουσας. Η διαδοχή της εταιρείας από τα «Αθηναϊκά Θέατρα» εντάσσει στο φετινό καλλιτεχνικό τους ρεπερτόριο νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις sold out παραστάσεων, με σκοπό να ικανοποιηθούν όλες οι κατηγορίες των θεατών.

Κλασικοί φιλόλογοι, σπουδαίοι δικηγόροι, εκκεντρικές προξενήτρες μέχρι τολμηροί ακροβάτες και «ήρωες» αληθινοί και παραμυθένιοι θα περάσουν από τις σκηνές των «Αθηναϊκών Θεάτρων», διαδόχου εταιρείας της «Ελληνικής Θεαμάτων». Βέβαια, ένα βουκολικό δράμα, με πρωταγωνιστές ανθρώπους του κάμπου, τσοπάνηδες και τσέλιγκες, θα κάνει ποδαρικό στο «Παλλάς». Ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων παραγωγών και των κλασικών κειμένων. Η επιτυχία του είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη καθώς, εκτός από το αξιόλογο καστ – Ρένη Πιττακή, Μαρία Πρωτόπαππα, Ευγενία Δημητροπούλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Πάνος Βλάχος, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Μαγδαληνός, Χρήστος Στεργιόγλου κ.ά. – σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, το αγαπημένο και δημοφιλές έργο μετρά περισσότερες από 10.000 παραστάσεις στη θεατρική πορεία του και τέσσερις κινηματογραφικές μεταφορές με ηθοποιούς – θρύλους του ελληνικού σινεμά. Στο έργο τραγουδάει ο Γιώργος Μαργαρίτης, με συνοδεία ζωντανής ορχήστρας (11.10).

Το «Παλλάς» προτείνει…

Μεταξύ των νέων παραγωγών θα περιλαμβάνεται ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια, όπου οι αγαπημένοι χαρακτήρες της Warner Bros προσγειώνονται στη σκηνή σε μια περιπέτεια δράσης με πολλή μουσική, ειδικά εφέ και άφθονο γέλιο, στο «Ο Scooby – Doo και το Μυστήριο της Πυραμίδας» (22.11 – 25.1).

Στη συνέχεια, το κλασικό έργο «Η Μελωδία της Ευτυχίας» των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν, σε σκηνοθεσία της Θέμιδας Μαρσέλλου, θα δώσει μια εορταστική νότα εν όψει Χριστουγέννων. Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Άκης Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Αγγέλλου κ.ά. (6.12 – 25.1).

Με το νέο έτος, «Ο κύκλος με την κιμωλία» κλέβει τις εντυπώσεις. Το εμβληματικό έργο του Μπέρτολντ Μπρεχτ ανεβαίνει σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη και με τη μουσική που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Σκηνοθετεί ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μαρία Πρωτόπαπα, Αποστόλης Τότσικας, Αντώνης Λουδάρος κ.ά. (από 11.2).

Ένα ριψοκίνδυνο θέαμα θα προσφέρουν οι διάσημοι για τα ακροβατικά τους «Momix», παρουσιάζοντας ένα ποτ πουρί επιλεγμένων αποσπασμάτων από τις καλύτερες στιγμές των χορογραφιών τους, στο «Dreamcather» (24.2 – 1.3).

Ξεκίνησαν… τα sold out

Με μια… εκκεντρική προξενήτρα εγκαινιάστηκαν οι θεατρικές δραστηριότητες των «Αθηναϊκών Θεάτρων», στο θέατρο «Αλίκη». Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί το «Ντόλλυ, η προξενήτρα» του Θόρντον Ουάιλντερ. Το έργο είναι μια κωμωδία καταστάσων, όπου οι ήρωες μπλέκονται σ’ ένα γαϊτανάκι ερωτικών περιστάσεων, βρίσκοντας καταφύγιο στην καλοκάγαθη και καταφερτζού Ντόλλυ. Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βίκυ Σταυροπούλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους κ.ά.

Η γνωστή ουρά έξω από τα ταμεία του θεάτρου «Λαμπέτη», στα μισά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εμφανίστηκε και πάλι. Ο λόγος για την κωμική αντροπαρέα από την επαρχία (Κ. Κόκλας, Θ. Ευθυμιάδης, Γ. Τσιμιτσέλης, Κ. Ευριπιώτης, Μ. Ιωάννου), που αποφασίζει να γίνει στρίπερ λόγω οικονομικής κρίσης (7.10). Την απόδοση και τη σκηνοθεσία στους «Άντρες έτοιμοι για όλα» υπογράφει το αχτύπητο δίδυμο Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας.

Πρεμιέρα έκανε ήδη η πολιτική σάτιρα «Πράματα και Θάματα» (8.10) του Θοδωρή Αθερίδη. Στο έργο, που πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι με επιτυχία, οι θεατές παρακολουθούν μέσα από ένα πολιτικό θρίλερ την παρακμή θεσμών και αξιών, τη χειραγώγηση των πολιτών από τα ΜΜΕ, συστήματα και αντισυστήματα, σκάνδαλα, θεωρίες συνωμοσίας. Με λίγα λόγια, το έργο αποτελεί ένα σπαρταριστό καθρέφτισμα της σημερινής κατάστασης, προσωπικής και πολιτικής.
Προ των πυλών…

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ», το αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράτιγκαν, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο ίδιο θέατρο με πέρυσι, στο «Εμπορικόν» (10.10). Η μόνιμη θεατρική στέγη του Δημήτρη Καταλειφού, που πρωταγωνιστεί, και της Ελένης Σκότη, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, φιλοξενεί την ιστορία του φιλόλογου Άντριου Κρόκερ – Χάρις, ο οποίος δεν είναι αρεστός σε κανέναν από τον κοινωνικό του κύκλο. Μια καλή πράξη ενός παιδιού γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να «κοιτάξουν» κατάματα τη ζωή τους.

Η εμβληματική προσωπικότητα του Αμερικανού «Δικηγόρου Ντάροου» του Ντέιβιντ Γ. Ρίντελς ενσαρκώνεται από τον Σταμάτη Φασουλή, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Νίκου Χατζόπουλου. Ο Κλάρενς Ντάροου έγινε γνωστός για την υπεράσπιση των απόρων, των καταπιεσμένων και των θυμάτων προκατάληψης σε μια εποχή δύσκολη όσο και η δική μας. Το έργο ανεβαίνει σε μορφή μονολόγου στη σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Χορν» (15.10).

Σε λίγο θα ξεκινήσουν και οι «Ήρωες» του «Μικρού Παλλάς» (21.10). Αν δεν έχετε πάρει ακόμα μια γεύση τού τι εστί «Ήρωες», ενημερώνουμε ότι πρόκειται για μια μουσικοθεατρική ομάδα, υποδυόμενη πριγκιποπούλες, ναυαγούς, τηλεοπτικές ιερόδουλες, σαδομαζοχιστές, πολιτικούς κρατουμένους και γκέι Ηπειρώτες που χορεύουν και τραγουδούν από ποπ μέχρι ζεϊμπέκικα αυτοσαρκαζόμενοι. Την ιδέα, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Ελένη Γκασούκα.

Τέλος, τα «Αθηναϊκά Θέατρα» ετοίμασαν κάτι πρωτοφανές για τους μικρούς φίλους στο «Μικρό Παλλάς». Οι ήρωες των παραμυθιών που αγάπησαν, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη με τους Νάνους, η Πεντάμορφη, ο πρίγκιπας της Ωραίας Κοιμωμένης, θα βρεθούν βουτηγμένοι στη σοκολάτα στο ζαχαροπλαστείο των «Χάνσελ και Γκρέτελ» (18.10). Με μια έξτρα μυρωδιά σοκολάτας οι ήρωες θα λύσουν απορίες αλλά και θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν μετά… τα παραμύθια. Σκηνοθετεί η Έρση Νιαώτη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24