search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:31
MENU CLOSE

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, μομφή στους αρχηγούς τους (Video)

10.10.2014 12:02
Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, μομφή στους αρχηγούς τους (Video) - Media

Η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εξελίσσεται σε συζήτηση δυσπιστίας ενάντια σε Σαμαρά και Βενιζέλο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές και  κυβερνητικών βουλευτών που ζητούν σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

 
Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εξελίσσεται σε συζήτηση δυσπιστίας ενάντια σε Σαμαρά και Βενιζέλο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές και των κυβερνητικών βουλευτών που ζητούν σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
 
Σήμερα, μιλώντας από το βήμα της βουλής, ο Δημήτρης Κρεμαστινός πρόσθεσε το όνομά του στους βουλευτές που ζητούν σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.
 
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, υπενθύμισε ότι από το 2010 είχε προτείνει τη
«δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, ευρύτερης συνεργασίας τότε που το ΠΑΣΟΚ διέθετε μεγάλη πλειοψηφία στη βουλή, τότε από αυτό το βήμα είχα πει, η χώρα εισέρχεται σε μεγάλη περιπέτεια και καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέθεσε τη νέα ανανεωμένη όπως είπε πρότασή του.
 
«Σήμερα επανέρχομαι σε μία ανανεωμένη πρόταση ευρύτερης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμη και με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν. Μία τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

 
Για την ανάγκη δημιουργίας μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα στηριχθεί από δυνάμεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και θα στηριχθεί από την παρούσα βουλή, μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
 
«Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και είναι εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές. Σε μία ύστατη προσπάθεια απεγκλωβισμού της ζητά από τη βουλή ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς όμως να αναφέρεται στην ουσία των πολιτικών για το μέλλον, χωρίς να κάνει αυτοκριτική χωρίς να λέει τι θα διορθώσει. Επιδιώκει να αμβλύνει την αμφισβήτηση που έχουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων από τους βουλευτές τους» είπε ο Σπύρος Λυκούδης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
  
Ο Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε την πρότασή του για το ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή.  «Δεν μπορεί να το κάνει αυτό η παρούσα κυβέρνηση, έχει χάσει τη στήριξη της κοινωνίας» είπε προσθέτοντας ότι  «λύση δεν είναι οι πρόωρες εκλογές, οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι μπορούν να σηκώσουν από μόνες τους το πολιτικό βάρος που απαιτούν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα».
 
«Στη μεταβατική φάση χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα με μία νέα συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μία νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα στηριχθεί από την παρούσα βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 
Την επιχειρηματολογία Λυκούδη, υιοθέτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Ποια η στρατηγική της αντιπολίτευσης και κυρίως της αξιωματικής; Αυτοσκοπός είναι η κυβέρνηση; Μπορεί να εξηγήσει πως θα κυβερνήσει σε αυτό το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό;» αναρωτήθηκε ο κ. Σηφουνάκης για να συνεχίσει «όλα δείχνουν ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτοδυναμία καμία κυβέρνηση στο εξής δεν θα μπορεί με οριακή πλειοψηφία για πολύ χρόνο να κυβερνήσει… εχουν ευθύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων πλειοψηφία και μειοψηφία… Όπως είπε και ο κ. Λυκούδης θα υπάρξει μια στιγμή που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει τομές και να υλοποιήσει όσα εξαγγέλλει».
 
 
Πυρά κατά της συγκυβέρνησης, εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. «Μπορεί κάποιοι στο κόμμα μου να γοητεύονται με την ιδέα στρατηγικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. Εγώ δε δίνω λευκή επιταγή σε κανένα Σαμαρά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραΐτης, για να συμπληρώσει: «Δεν πρόκειται να σιωπήσω. Θα συνεχίσω να διεκδικώ αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση».
 
Ο κ. Μωραΐτης επέρριψε ευθύνες στις ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας. Όπως είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «τη σταθερότητα την υπονόμευσαν τα Ζάππεια, όσοι στήριξαν Μπαλτάκους, όσοι έκλεισαν την ΕΡΤ, όσοι 'κρατάνε' τη λίστα Λαγκάρντ». Ο κ. Μωραΐτης τάχθηκε υπέρ της σταθερότητας, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να προκύψουν νέες κυβερνητικές λύσεις από την παρούσα βουλή.
 
Υπέρ της προοπτικής μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Ο Τέρενς Κουίκ υποστήριξε ότι
 «υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές».
 
Κυβέρνηση ειδικού σκοπού ζήτησαν και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές Π. Μουτσινάς, Κ. Γιοβανόπουλος και Β. Οικονόμου.
 
Εντύπωση προκάλεσε και η σημερινή τοποθέτηση του Αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, είπε ότι δεν βλέπει πιθανό το ενδεχόμενο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή, καθώς όπως τόνισε δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές. Όπως είχε πει ο περιφερειάρχης, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30