17/02/2019 04:44:59
29.10.2009

Ακόμη πιο ακριβό το χρήμα

Ακόμη πιο ακριβό το χρήμα - Media

Μετά την Standard & Poor's Ratings Services (αρχές του 2009) και την Fitch (22 Οκτώβρη 2009) ένας ακόμη οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο Moody's, υποβάθμισε με έκθεσή του τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Με πιο απλά λόγια, οι  εν λόγω χρηματοπιστωτικοί  κολοσσοί, με τις εκθέσεις τους πολλαπλασιάζουν το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους.

Είναι προφανές ότι οι διεθνείς πιστωτές αδιαφόρησαν από το αποτέλεσμα των πρόσφατων ελληνικών εκλογών και θεωρούν πως ούτε η νέα κυβέρνηση της χώρας μπορεί να τους προσφέρει τις εγγυήσεις που χρειάζονται για να διευκολύνουν το δανεισμό της. Αντίθετα,  ο Moody's όπως και οι υπόλοιποι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρούν τις τοποθετήσεις στην ελληνική οικονομία «υψηλού ρίσκου» και για το λόγο αυτό διαμορφώνουν υψηλότατα επιτόκια σε ότι αφορά στο δανεισμό της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε έκθεση με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου ο διεθνής οίκος έθεσε υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

Ο αντιπρόεδρος της Moody's Sovereign Risk Group, Αρνό Μαρέ, μιλώντας για  την έκθεση υποβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας, μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε πριν από την κρίση, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μηδαμινές  (αφού) η βοήθεια που προσφέρει η σύγκλιση των επιτοκίων, η έκρηξη των επενδύσεων για υποδομές και η ταχέως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή οικονομία -στοιχεία που υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν- πλέον δεν είναι ορατά».

Λογική και αναμενόμενη συνέπεια όλων αυτών, είναι ότι οι «συνήθεις ύποπτοι» θα πληρώσουν το μάρμαρο. Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, ας προετοιμαστούν για τη συνηθισμένη φοροεπιδρομή. Έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.