search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:52
MENU CLOSE

«Χειρουργικός» ανασχηματισμός

12.10.2014 21:00
oldphotossk0910bj1412957068.jpg

Η κυβέρνηση δεν «τραβάει», οι νέοι υπουργοί της Ν.Δ. δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το ακροατήριο που προσδοκούσε ο Σαμαράς, δημιούργησαν μεγαλύτερες ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης και γι’ αυτό πλέον ακόμη και στα υπόγεια του Μαξίμου συζητούν «χειρουργικό» ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση δεν «τραβάει», οι νέοι υπουργοί της Ν.Δ. δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το ακροατήριο που προσδοκούσε ο Σαμαράς, δημιούργησαν μεγαλύτερες ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης και γι’ αυτό πλέον ακόμη και στα υπόγεια του Μαξίμου συζητούν «χειρουργικό» ανασχηματισμό.

Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, την Παρασκευή τα μεσάνυκτα, ανοίγει ο δρόμος για μικρές αλλαγές εάν ο Σαμαράς τελικώς αποδεχθεί τις εισηγήσεις που του έχουν κάνει. Το γεγονός ότι «κράτησε πίσω» τον Άδωνι Γεωργιάδη στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης δείχνει ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τις εισηγήσεις αφενός να περιορίσει το «σκληρό ροκ» και αφετέρου να επαναπροωθήσει τα πρόσωπα που ενισχύουν την εικόνα της μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης περιορίζοντας την εικόνα της στροφής προς τα δεξιά.

Στο πλαίσιο αυτό, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει χρόνο έως τον Φεβρουάριο, στενοί του συνεργάτες εισηγήθηκαν να ανακατέψει λίγο την τράπουλα με αφορμή τη διαδοχή Αβραμόπουλου στο υπουργείο Άμυνας. Ο Σαμαράς ήταν έως πριν από λίγες μέρες εντελώς αρνητικός, αλλά νεότερες πληροφορίες λένε ότι το σκέφτεται ύστερα από ποιοτικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν υστέρηση στο επικοινωνιακό πεδίο.

«Κάθε φορά που βγαίνει η Βούλτεψη στην τηλεόραση, χάνουμε και έναν πόντο» έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου στέλεχος της κυβέρνησης αναδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει με την επικοινωνιακή πολιτική. Αν και ο Δημήτρης Σταμάτης στηρίζει τη Βούλτεψη, ο Γιώργος Μουρούτης τη «θάβει» παντού, αφού θεωρεί ότι δεν έχει δυνατότητες να επικοινωνήσει σωστά την κυβερνητική πολιτική.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ανακλαστικά της κυβέρνησης σε πολιτικά θέματα ή και γκάφες υπουργών είναι εξασθενημένα και το κυβερνητικό επιτελείο πάσχει σοβαρά σε αυτόν τον τομέα. Η πρόταση που έχει στα χέρια του ο Σαμαράς αναφέρει, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Ποντίκι», πως θα μπορούσε να μετακινηθεί η Βούλτεψη στη θέση του Αβραμόπουλου και να οριστεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Χρειάζεται ένα λαμπερό, νέο πρόσωπο, που να μην είναι ξύλινο» λένε στο Μαξίμου, αλλά δεν έχουν εντοπίσει τον… αστέρα. Έχουν πέσει προτάσεις για τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο και τον Γιώργο Κουμουτσάκο, αλλά δεν φαίνεται να γίνονται εύκολα αποδεκτές, καθώς διατυπώνεται έντονος αντίλογος.

Συγκρούσεις

Το ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μπορεί να είναι και το πρόσωπο με το οποίο θα πάει η κυβέρνηση στις κάλπες και άρα, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, να πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα Επικρατείας δημιουργεί μεγαλύτερες συγκρούσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο είναι δυσαρεστημένο και με τον Αργύρη Ντινόπουλο, οποίος χρησιμοποίησε τη θέση του για να συγκρουστεί για τα «ψηφαλάκια» της Β’ Αθηνών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραγνωρίζοντας τη ζημιά που προκαλούσε στην κυβέρνηση η δήλωση του στυλ «Εγώ συμφωνώ με τη Δούρου».

Άλλωστε ο Σαμαράς φρόντισε να δείξει τη δυσαρέσκειά του στην τελετή για τον αγιασμό. Ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να καθίσει στην κενή θέση των υπουργικών εδράνων δίπλα στον πρωθυπουργό. Όμως, όπως περιγράφουν βουλευτές που παρακολούθησαν τη σκηνή, από τη σημειολογία της προέκυψε ότι ο Σαμαράς έκανε πως δεν τον είδε, αφού δεν αντάλλαξαν κουβέντα σε όλη τη διάρκεια της τελετής.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν είναι εύκολο να «πετάξει» εκτός σχήματος τον Ντινόπουλο, αφού θα διαταραχθούν οι ισορροπίες, εκτός εάν γίνουν ευρύτερες αλλαγές. Αλλά και υπουργοί που διορίστηκαν για να δώσουν πνοή και ελπίδα σε ειδικές ομάδες ψηφοφόρων είναι εντελώς ανύπαρκτοι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, που διαφημίστηκε ως ο άνθρωπος που γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών, δεν έχει πάρει ούτε μια πρωτοβουλία, ούτε έχει προωθήσει κάποια πολιτική για να επανακάμψουν οι «κοψοχέρηδες» αγρότες στη Δεξιά.

Καραμπόλες

Η υποχρεωτική αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας λόγω της μεταπήδησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πυροδοτεί ονοματολογία αλλά και καραμπόλες. Κάποιοι «παίζουν» το όνομα του Γιάννη Μιχελάκη, επειδή έχει καλές σχέσεις με τους «στραταίους», άλλοι το όνομα του Ευρυπίδη Στυλιανίδη ως άνοιγμα στον Καραμανλή.

Το όνομα του πρώην αρχηγού ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου έχει ακουστεί έντονα ως μια κίνηση για να «μαζευτεί» το στράτευμα και να τονωθεί το ηθικό των στελεχών, καθώς θα πρέπει να γίνει διαχείριση και των μειωμένων αναδρομικών, αλλά και της ψαλιδισμένης αύξησης που θα πάρουν οι ένστολοι.

Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι θεωρούν πως ο Φράγκος μπορεί να μαζέψει δεξιές ψήφους, αφού λένε πληροφορίες πως υπήρχε σχέδιο και με πρωτοβουλία Μπαλτάκου για δημιουργία δεξιού κόμματος με επικεφαλής τον πρώην στρατηγό.
Πάντως, ο Σαμαράς δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, καθώς μέσα σε αυτό το σκηνικό οι ελπίδες βουλευτών για υπουργοποίηση αναπτερώνονται. Το χαρτί του ανασχηματισμού έχει πέσει στην πολιτική αγορά και εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές.

Όπως σημειώνουν πολλά στελέχη, στο παιχνίδι αυτό παίζει και το ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχουν ανοιχτές κόντρες μεταξύ των στελεχών του και για την επόμενη μέρα, όπως μεταξύ των Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη, με καταγεγραμμένες τις φιλοδοξίες και της Φώφης Γεννηματά. Αν, τελικώς, ο Σαμαράς αποφασίσει να κάνει «διορθωτικές» κινήσεις, τότε είναι πιθανόν και ο Βενιζέλος να μπει σφήνα για να αλλάξει κάποιο στέλεχος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:51