search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:53
MENU CLOSE

Αμερικανογερμανικό ντιλ για παρακολουθήσεις

12.10.2014 21:00
oldphotospn0910merkel1412957761.jpg

Θυμάστε το «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» που οδήγησε σε «ρήξη» τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις; Ήταν τότε που η Άνγκελα Μέρκελ τα είχε πάρει στο κρανίο και απειλούσε θεούς και δαίμονες κουνώντας το δάχτυλο στους Αμερικανούς που τόλμησαν να παρακολουθούν – μεταξύ άλλων – τον γερμανικό λαό.

Θυμάστε το «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» που οδήγησε σε «ρήξη» τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις; Ήταν τότε που η Άνγκελα Μέρκελ τα είχε πάρει στο κρανίο και απειλούσε θεούς και δαίμονες κουνώντας το δάχτυλο στους Αμερικανούς που τόλμησαν να παρακολουθούν – μεταξύ άλλων – τον γερμανικό λαό.

Είχε θυμώσει πολύ η καγκελάριος. Πάρα πολύ. Τόσο που, από τη θολούρα, ξέχασε να πει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέκτησαν, εξ αρχής, πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, όχι μόνο των Γερμανών, αλλά όλων των Ευρωπαίων. Ξέχασε να αναφέρει τη… μυστική συμφωνία που είχαν υπογράψει οι… μυστικές υπηρεσίες Γερμανίας – ΗΠΑ και η οποία άνοιγε την πόρτα του ευρωπαϊκού διαδικτύου στους Αμερικανούς. Λεπτομέρειες…

Όπως αποκάλυψε προ ολίγων ημερών η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η ειδική εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε από τη γερμανική Βουλή για να βγάλει άκρη με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που σόκαρε τη χώρα (και περισσότερο από όλους τη Μέρκελ φυσικά) δεν προλαβαίνει να… «ενημερώνεται» από τους αξιωματούχους της BND (της αντίστοιχης γερμανικής NSA).

Και τι μαθαίνει; Ψιλά γράμματα, όπως ότι οι Γερμανοί πρώτοι ήταν αυτοί που πλησίασαν τους Αμερικανούς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ζητώντας τους να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» στον τομέα των παρακολουθήσεων.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είχαν «τραυματιστεί» από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους και θεωρούσαν ότι δεν έχουν την τεχνολογική επάρκεια για να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, αυτό που είχαν όμως ήταν ο έλεγχος ενός εκ των σημαντικότερων πληροφοριακών – διαδικτυακών κόμβων του κόσμου στη Φρανκφούρτη.

Πήγαν γυρεύοντας

Την τεχνογνωσία θα την έφερναν οι Αμερικανοί και αυτοί, σε αντάλλαγμα, θα τους «μετέφεραν» πληροφορίες που θα ψάρευαν από τον κόμβο. Με άλλα λόγια, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι.

Έτσι κι έγινε, και η συμφωνία υπογράφηκε το 2004 με κωδική ονομασία «Eikonal», ενώ στα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της εξεταστικής επιτροπής υπάρχει και το όνομα της εταιρείας που θα «βοηθούσε» στην καταγραφή των δεδομένων. Ποια ήταν αυτή; Παρά το γεγονός ότι το όνομα είναι «μαυρισμένο», η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρόκειται για την Deutsche Telekom, το καμάρι των τηλεπικοινωνιών. Τώρα, εάν οι Αμερικανοί (οι οποίοι πράγματι υπερέχουν τεχνολογικά σε αυτόν τον τομέα) κατάφεραν στο άψε σβήσε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παίρνουν οι ίδιοι όσες πληροφορίες τους κάπνιζε είναι άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι ότι ο λύκος μπήκε στο μαντρί κατόπιν πρόσκλησης. Ποιοι γνώριζαν για τη συμφωνία που έληξε για άγνωστους ακόμη λόγους το 2008; Αυτό μένει να φανεί… Λέτε να έλεγε ψέματα η Μέρκελ;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:52