15/10/2019 16:06:15

Σαρωτική νίκη Μοράλες στη Βολιβία

Σαρωτική νίκη Μοράλες στη Βολιβία - Media

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κέρδισε χθες, Κυριακή, με μεγάλη διαφορά την επανεκλογή του και χαιρέτισε τη νίκη του ως ένα θρίαμβο για τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του που έχουν μειώσει τη φτώχεια και έχουν επεκτείνει σημαντικά τον ρόλο του κράτους στην ανθούσα οικονομία. Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας, επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των ψήφων και κερδίζει εύκολα μια τρίτη θητεία στην προεδρία.

Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να επεκτείνει τη σοσιαλιστική πολιτική του, στο πλαίσιο της οποίας έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία. «Αυτή η νίκη είναι ένας θρίαμβος για τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες» τόνισε ο Μοράλες. Η γοητεία που ασκεί στο λαό και η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση προνοιακών προγραμμάτων, δρόμων και σχολείων έχουν χαρίσει στον 54χρονο Μοράλες ευρεία υποστήριξη σε μια χώρα που για καιρό μαστιζόταν από την πολιτική αστάθεια.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.