search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:50
MENU CLOSE

Επετειακή έκθεση τιμά τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα

14.10.2014 15:37
Επετειακή έκθεση τιμά τον Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα - Media

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νεοέλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει ημερίδα και έκθεση, με τίτλο «Γκίκας – Fermor – Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί».
 

Με αφορμή τα είκοσι χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου νεοέλληνα ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει ημερίδα και έκθεση, με τίτλο «Γκίκας – Fermor – Craxton: 3 τόποι, 3 δημιουργοί».
 
Η έκθεση, που έρχεται είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, είναι αφιερωμένη σε τρεις δημιουργούς που οι ζωές τους συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους έμπνευσης: Ύδρα, Καρδαμύλη, Κέρκυρα. Τρία σπίτια – καταφύγια, αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και στέγασαν μια φιλία που διήρκεσε περισσότερα από 40 χρόνια.
 
Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι επιστολές, χειρόγραφα, εκδόσεις και φωτογραφίες που μαρτυρούν την πολύχρονη φιλία και τη συνεργασία των τριών καλλιτεχνών, Γκίκα – Φέρμορ – Κράξτον. Ενώ ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα έργα του Γκίκα και του Κράξτον από την οικία του Φέρμορ στην Καρδαμύλη. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο οι επισκέπτες θα μπορούν να διαβάσουν αντίγραφα των επιστολών, εισχωρώντας έστω και για λίγο στη ζωή τους.
 
Την ημέρα των εγκαινίων (Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 20.00) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που θα συμμετέχουν παλιοί και νέοι γνώριμοι, φίλοι και συνεργάτες, μελετητές και ιστορικοί τέχνης για να τιμήσουν και εκείνοι με τον τρόπο τους τον μεγάλο ζωγράφο. Οι ομιλητές, μέσα από μελέτες ή προσωπικές αναμνήσεις θα επικεντρωθούν στις αναζητήσεις του Γκίκα στη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία, προσεγγίζοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του δράσης.
 
Ιnfo: Κτήριο Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μουσείο Μπενάκη (Κριεζώτου 3, Αθήνα), 17/10 – 10/01,  210 – 3615702.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:49