search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:31
MENU CLOSE

Ο Μάκης στην αγορά Μοδιάνο…

19.10.2014 21:00
Ο Μάκης στην αγορά Μοδιάνο... - Media

Οι δυο ειδήσεις έγιναν γνωστές την ίδια ημέρα με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους…

Οι δυο ειδήσεις έγιναν γνωστές την ίδια ημέρα με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους…

Η μία, η «σπουδαία», έλεγε ότι απονεμήθηκε στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ότι η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε ως τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».

Η άλλη, η «μικρότερη», που πέρασε στη σκιά της πρώτης, ήταν η είδηση της βράβευσης του συγγραφέα Μάκη Τσίτα για το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδ. Κίχλη, 2013), που έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014. Η επιλογή έγινε από 13 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Ο κάθε νικητής λαμβάνει χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ. Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόσθετη προώθηση και η διεθνής προβολή που αποσπά. Οι εκδότες τους ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης από την Ε.Ε., ώστε τα βραβευθέντα έργα να μεταφραστούν σε άλλες γλώσσες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές.

Στον 69χρονο Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό – που, ειρήσθω εν παρόδω, είναι από τους αγαπημένους μου – απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την τέχνη της μνήμης με την οποία ζωντάνεψε τις πιο ακατάληπτες ανθρώπινες μοίρες και αποκάλυψε τη ζωή στην Κατοχή», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία. Έχει βραβευτεί επίσης το 1972 από τη Γαλλική Ακαδημία για το «Χαμένη γειτονιά», ενώ το 1978 κέρδισε το Βραβείο Gongourt για το μυθιστόρημά του «Οδός σκοτεινών μαγαζιών». Το 2010 τιμήθηκε από το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Βραβείο Cino Del Duca ενώ το 2012 κέρδισε το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. «Ο μήνας του μέλιτος», «Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά…», «Η χαμένη γειτονιά», «Στο cafe της χαμένης νιότης», «Νυχτερινό ατύχημα» είναι μερικά από τα έργα του Μοντιανό.

Ο Μάκης Τσίτας, από την άλλη, γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Σπούδασε δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Περίπλους» (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού «Index» (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) συμπεριλήφθηκαν σε ανθολογίες και δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο Θέατρο των Καιρών. Διηγήματά του μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά. Επίσης, έχει γράψει δεκατρία βιβλία για παιδιά.

Μπράβο και στους δυο, αλλά περιμέναμε από τους «ειδικούς», ειδικά τους συναδέλφους της Βόρειας Ελλάδας λίγο περισσότερη προσοχή στον Μάκη. Λίγο θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αν ο Μοντιανό (ιταλικής καταγωγής με εβραϊκές ρίζες, αλλά Γάλλος πολίτης) έχει σχέση με τη Θεσσαλονίκη – γιατί ο προπάππους του έζησε εκεί – ή αν οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί ζήλεψαν. Πιο πολύ θα έπρεπε να μας απασχολεί το παιδί από τα Γιαννιτσά και η σπουδαία διάκρισή του.

Μάκη, μπράβο, και πάμε να πιούμε ένα τσίπουρο στην υγειά σου στην Αγορά Μοδιάνο!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 15:31