search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:32
MENU CLOSE

Αμερικάνικο δώρο ή δόλωμα;

20.10.2014 21:00
oldphotospod_1610_013_cmyk1413792695.jpg

Εγγυήσεις για τις ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου προσφέρουν οι ΗΠΑ για να πιέσουν τους Τούρκους

Εγγυήσεις για τις ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου προσφέρουν οι ΗΠΑ για να πιέσουν τους Τούρκους

Στη χοάνη της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή τοποθετεί η Ουάσιγκτον την Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να αξιοποιήσει τις δύο χώρες ως μοχλό πίεσης και συνετισμού της «ανυπάκουης» Τουρκίας, η οποία επιμένει να αγνοεί τους αμερικανικούς σχεδιασμούς στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Για τον λόγο αυτόν οι ΗΠΑ φέρεται να προσφέρουν εγγυήσεις ασφάλειας για την απρόσκοπτη συνέχιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και να ανάβουν το πράσινο φως σε Αθήνα – Λευκωσία – Κάιρο να προχωρήσουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών. Και οι δύο αυτές αμερικανικές «προσφορές» είναι άκρως ενοχλητικές για την Άγκυρα…

Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Κασουλίδη στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο, ανακοινώθηκε πως προετοιμάζεται μια τριμερής (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) συνάντηση κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Στόχος αυτής της συνάντησης είναι η επανεκκίνηση της συζήτησης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε είχε παγώσει ύστερα από σφοδρές τουρκικές αντιδράσεις και τη σαφή αμερικανική απαγόρευση που – σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού» – είχε διατυπωθεί ωμά προς την κυβέρνηση Σαμαρά με την ανάληψη της εξουσίας. Τότε, η Ουάσιγκτον είχε βάλει πάγο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας τον κίνδυνο της βέβαιης θερμής (στρατιωτικής) τουρκικής αντίδρασης. Τώρα, ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει..

Κλειδί το Καστελόριζο

Οι τουρκικές αντιδράσεις σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου έχουν να κάνουν με την αντίληψη ότι το Καστελόριζο αποτελεί ειδική περίπτωση και δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Με βάση αυτήν τη λογική – η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε δεν στερείται νομικών επιχειρημάτων –, η ελληνική ΑΟΖ δεν συνορεύει με την κυπριακή και καθιστά άνευ ουσίας την όποια τριμερή (Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου) συνεννόηση. Με τη θέση αυτή συμφωνούσε και η Ουάσιγκτον, η οποία, όπως είπαμε, είχε απαγορεύσει στην κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της.

Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης συμπίπτει με την κλιμάκωση των τριβών στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εκδηλώθηκε προ δεκαημέρου στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Εκεί οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου πραγματοποίησαν την πρώτη τους συζήτηση, η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, θα οδηγήσει στη συνάντηση της κορυφής τη ηγεσίας των τριών χωρών στο Κάιρο, πιθανότατα στις 9 Νοεμβρίου.

Ευκαιρία;

Οι έντονες και απ’ ό,τι φαίνεται αξεπέραστες τριβές στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ εμφανίζονται ως παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο έσπευσαν να εκμεταλλευτούν Αθήνα και Λευκωσία. Έτσι, την περασμένη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου κατά τη συνάντησή τους, εκτός των άλλων, υπέγραψαν και μια συμφωνία για συνεργασία στην έρευνα και διάσωση. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο πλευρές επαναφέρουν στο προσκήνιο το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, το οποίο στην πράξη είχε εγκαταλειφθεί έπειτα από αμερικανικές υποδείξεις οι οποίες οδήγησαν στο σιωπηρό πάγωμα των κοινών ελληνοκυπριακών αεροναυτικών ασκήσεων.

Όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, με την ελληνοκυπριακή συμφωνία για συνεργασία στην έρευνα και διάσωση επανεμφανίζεται έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο η βούληση των δύο πλευρών για αμυντική συνεργασία στον ενιαίο θαλάσσιο χώρο που προκύπτει αν συνυπολογιστούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου στην ΑΟΖ. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο αεροναυτικών δυνατοτήτων, Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τουρκικές αντιδράσεις δίχως τη συνδρομή «συμμάχων» που η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει.

Η τουρκική αντίδραση

Το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, είναι αντικείμενο μελέτης σεναρίων, τα οποία έχουν να κάνουν με το μεγάλο διπλωματικό παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά ολόκληρη την περιοχή.

Προς το παρόν πάντως οι τουρκικές κινήσεις είναι άκρως αποφασιστικές και έχουν καταγραφεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου:

• Η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

• Απειλεί να εγκαταστήσει πλατφόρμα ερευνών σε περιοχές εντός κυπριακής ΑΟΖ.

• Έχει εξαγγείλει αεροναυτικές ασκήσεις στα οικόπεδα 2, 3 και 9.

Στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, όπου πραγματοποιούνται ήδη έρευνες. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση Ερντογάν υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει μερίδιο του πλούτου και εκβιάζει με στόχο να επιβάλει μια λύση για το Κυπριακό, η οποία σε τελική ανάλυση θα της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Επικίνδυνο παιχνίδι

Αν και είναι γνωστή η τύχη του βάτραχου που του έτυχε ή – ακόμα χειρότερα – από περιέργεια βρέθηκε εκεί ακριβώς όπου συγκρούονται τα βουβάλια, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου εμφανίζονται πρόθυμες να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι που οι διαστάσεις του είναι τεράστιες και επικίνδυνες.

Ήδη η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό κέντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων των δυτικών συμμάχων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση επίσης έχει προσφέρει ό,τι της έχει ζητηθεί από τους Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων και αεροδρομίων που θα φιλοξενούν Μη Επανδρωμένα Βομβαρδιστικά, τα οποία χρησιμοποιεί η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

Για αυτήν την πρόθυμη συμμετοχή τους στην αμερικανική σταυροφορία στη Μέση Ανατολή οι κυβερνήσεις Αθήνας και Λευκωσίας ελπίζουν να λάβουν κάποια ανταλλάγματα, τα οποία οι Αμερικανοί δεν έχουν κανέναν λόγο να μην τα υποσχεθούν.

Άλλωστε οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν απολύτως τίποτε…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:32