search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:24
MENU CLOSE

Η τραγική ειρωνεία του θανάτου του «Big Moustache» της γαλλικής πετρελαϊκής Total

21.10.2014 15:23
Η τραγική ειρωνεία του θανάτου του «Big Moustache» της γαλλικής πετρελαϊκής Total  
 - Media

Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total, βρήκε τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας.
 

(Αναδημοσίευση από το ethnos.gr)
 
Τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα βρήκε ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί, όπως επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες η εταιρεία. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι.
 
«Η Total Group επιβεβαιώνει με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Κριστόφ ντε Μαρζερί πέθανε χθες το βράδυ λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Παρισιού) σε αεροπορικό δυστύχημα στο αεροδρόμιο Βνούκοβο στη Μόσχα μετά από σύγκρουση του αεροσκάφους με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του γαλλικού πετρελαϊκού ομίλου.
«Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα τρία άτομα από το πλήρωμα του αεροσκάφους ο οδηγός του οχήματος και ο Κριστόφ ντε Μαργκερί» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
 
«Οι πρώτες σκέψεις της διοίκησης και των εργαζομένων του ομίλου Total είναι στη σύζυγο, τα παιδιά και τους φίλους του Κριστόφ ντε Μαρζερί και στις οικογένειες των τεσσάρων άλλων θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση της Total.
 
Η γαλλική εταιρεία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανότατα αυτό να προκλήθηκε λόγω της ομίχλης που επικρατούσε τη στιγμή της απογείωσης του ιδιωτικού αεροσκάφους τύπου Falcon jet-50.
 
Οι αρχές του ρωσικού αεροδρομίου πάντως ανέφεραν ότι τη στιγμή της απογείωσης του αεροσκάφους το οποίο θα μετέβαινε στο Παρίσι η ορατότητα ήταν στα 350 μέτρα.


 
Η επιτυχημένη πορεία και η τραγική ειρωνεία
 
Ο Κριστόφ ντε Μαρζερί που ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Big Moustache» λόγω του πάχους που είχει το χαρακτηριστικό του λευκό μουστάκι ανέβηκε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Total το 2010, μετά από μια σημαντική καριέρα στο γαλλικό γίγαντα του πετρελαίου.
 
Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Εμπορικών Επιστημών στο Παρίσι, ο ντε Μαρζερί έγινε διευθύνων σύμβουλος της Total Group το Μάιο του 2010 ανέλαβε τον επιπλέον ρόλο του προέδρου, αφότου προηγουμένως ηγήθηκε με επιτυχία του τμήματος ερευνών και παραγωγής.
 
Δεινός υπερασπιστής της Ρωσίας και της ενεργειακής πολιτικής της εν μέσω της διαμάχης με την Ουκρανία, ο ντε Μαρζερί είχε δηλώσει στο Reuters τον Ιούλιο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται τη διακοπή της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο και να εστιάσει στους τρόπους που αυτή η μεταφορά θα γινόταν ασφαλέστερη.
 
Είχε τονίσει ακόμη ότι οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έφερναν τη Μόσχα πιο κοντά στην Κίνα, όπως φάνηκε και από τη συμφωνία των 400 δισ. δολαρίων το Μάιο για τον εφοδιασμό του Πεκίνου με αέριο.
 
«Θα φτιάξουμε ένα νέο τείχος του Βερολίνου; Η Ρωσία είναι σύμμαχος και δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο προστατεύοντας τον εαυτό μας από έναν γείτονα… Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μην είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από οποιαδήποτε χώρα, όποια κι αν είναι. Όχι από τη Ρωσία, η οποία μας έχει σώσει πολλάκις», είχε πει.


 
Ο κολοσσός Total είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στη Ρωσία, αλλά το μέλλον της διαγράφεται νεφελώδες μετά την τραγωδία με το μαλαισιανό boeing πάνω στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, κάτι που επιδείνωσε τις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση και απείλησε με την επιβολή νέων κυρώσεων.
 
Τον περασμένο μήνα η Total ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν την πρόοδο του σχεδίου Yamal, μία επένδυση υψηλού ρίσκου 27 δισ. δολαρίων για την αξιοποίηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Σιβηρία με στόχο να διπλασιάσει το μερίδιο της Ρωσίας στην αναπτυσσόμενη αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο ντε Μαρζερί τότε είχε πει ότι η Ευρώπη δεν θα μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει και λόγος να το κάνει.
 
Και εδώ είναι η τραγική ειρωνεία: ένας δεινός υποστηρικτής της Ρωσίας αφήνει την τελευταία του πνοή σε ρωσικό έδαφος…
 
Πούτιν: Ενας άνθρωπος με βαθειά προσήλωση σε όλα
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την προσήλωση στην ανάπτυξη των γαλλο-ρωσικών σχέσεων του προέδρου της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί, που σκοτώθηκε τη νύχτα στην πίστα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας.
 
«Ο πρόεδρος Πούτιν εκτιμούσε στον υψηλότερο βαθμό τα προτερήματα του επιχειρηματία ντε Μαρζερί, τη συνεχή προσήλωσή του όχι μόνο στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις, αλλά σε όλες τις μορφές συνεργασίας», δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27