search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:52
MENU CLOSE

Αύξηση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ, της πόλωσης και των αναποφάσιστων

22.10.2014 21:00
oldphotospinakas11414047084.jpg

Η έρευνα «Δείκτες» του Οκτωβρίου, από την Pulse RC, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αυτής της σειράς διμηνιαίων δημοσκοπήσεων, για την εφημερίδα «Tο Ποντίκι» – κρίνοντας από τα ερωτήματα και τα αποτελέσματά της

Το σχόλιο της Pulse RC

Η έρευνα «Δείκτες» του Οκτωβρίου, από την Pulse RC, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αυτής της σειράς διμηνιαίων δημοσκοπήσεων, για την εφημερίδα «Tο Ποντίκι» – κρίνοντας από τα ερωτήματα και τα αποτελέσματά της. Αρχίζοντας από την «πρόθεση ψήφου»:

♦ Ν.Δ. (22%, +1%) και ΣΥΡΙΖΑ (27%, +3%) καταγράφουν βελτίωση των ποσοστών τους, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα της εταιρείας μας, τον Ιούλιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει μεγαλύτερη δυναμική και διευρύνει τη διαφορά του από το δεύτερο, σε 5%.

♦  Η αξιόλογη κάμψη της Χρυσής Αυγής (7%, -2%) «βάζει» στο παιχνίδι για την 3η θέση, το ΠΑΣΟΚ (6,5%), το Ποτάμι (6%), αλλά και το ΚΚΕ (5,5%).

♦  Ευδιάκριτη αύξηση παρουσιάζει η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη» ψήφος.

♦  Εκτός των τριών πρώτων, τα υπόλοιπα κόμματα διατηρούν παραπλήσιες, με τον Ιούλιο, επιδόσεις.

Το κλίμα πόλωσης ενισχύεται ενώ παράλληλα διευρύνεται ο κύκλος των αναποφάσιστων, καθιστώντας κάθε πρόβλεψη, για το άμεσο μέλλον, επισφαλή. Εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών και των ερωτημάτων επικαιρότητας:

♦  «Καταλληλότερος για πρωθυπουργός» παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, σε επίπεδα άνω του 30%. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας τον πλησιάζει, καταγράφοντας το υψηλότερο μέχρι σήμερα – σε δημοσκόπηση της εταιρείας μας – ποσοστό.

♦ Οι οικονομικοί δείκτες «κατεύθυνσης των πραγμάτων» και «προσωπικής οικονομικής αδυναμίας» συνεχίζουν αργά, αλλά ξεκάθαρα, να βελτιώνονται.

♦  Η πλειονότητα του εκλογικού σώματος (54%) εκφράζει φόβους ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση δεν εγγυάται τη σταθεροποίησή της πολιτικά, ενώ το 37% απαντά αντίθετα.

♦  Στη Νέα Δημοκρατία (κυρίως) ή και «στα δύο πρώτα κόμματα» (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ), αποδίδουν οι περισσότεροι την κύρια ευθύνη για την πρόσφατη οικονομική αναταραχή που χαρακτηρίστηκε από την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την άνοδο των επιτοκίων – spreads.

♦  Οι μοιρασμένες απαντήσεις στα ερωτήματα: «πότε είναι καλύτερα να ψηφιστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας», «ποια κυβέρνηση μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί το χρέος της χώρας» και «με ποια κυβέρνηση είναι πιθανότερο η χώρα μας να βγει από τα μνημόνια», επιβεβαιώνουν τον «διχασμό» της ελληνικής κοινωνίας.

Σημαντικό μήνυμα στέλνει το ποσοστό των απορριπτικών (και για τα δύο πρώτα κόμματα) απαντήσεων, στα δύο τελευταία από τα προαναφερθέντα ερωτήματα: «κανένας από τους δύο» (25%) και «με καμία κυβέρνηση» (30%). Ίσως αυτό είναι το στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει πιο έντονα, όχι μόνο τους δύο «μονομάχους», αλλά το σύνολο της πολιτικής μας σκηνής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης!

ΥΓ. 1: Επειδή συνεχίζεται η συζήτηση για τις δημοσκοπήσεις, θα θέλαμε να επαναλάβουμε εν συντομία ότι:

♦  Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, αλλά μια προσπάθεια αποτύπωσης των απόψεων μιας ομάδας ατόμων (καταναλωτές, εκλογικό σώμα κ.λπ.) και των τάσεων που διαμορφώνονται σε αυτές, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

♦  Τα αποτελέσματα δεν προκύπτουν από την πλήρη αποτύπωση όλων των στοιχείων ή προθέσεων (όπως σε μια απογραφή ή στις εκλογές), αλλά από δειγματοληπτική επιλογή και στατιστική επεξεργασία. Για αυτόν τον λόγο καταλήγουν πάντα να αποτελούν μια «εκτίμηση» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

♦  Εν τέλει, όλοι κρίνονται σε βάθος χρόνου.

ΥΓ. 2: Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία εκτίμηση της εταιρείας για τις ευρωεκλογές, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», το μεσημέρι της Παρασκευής πριν από τις εκλογές, σε σύγκριση με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ήταν η ακόλουθη:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Επωνυμία Εντολέα: Εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.) με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και πολιτική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 17 – 21 Οκτωβρίου 2014.
Μέγεθος δείγματος: 1.222 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου.
Γεωγραφική κάλυψη: Πανελλαδική.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 3%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή επί των εγκύρων» αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Πρόθεσης Ψήφου» και στην «Εξέλιξη Εκτίμησης Καταλληλότερου για Πρωθυπουργός» προέρχονται από δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας και στα Action24, «6 μέρες», bankingNews.gr.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:51