search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:44
MENU CLOSE

Τσίπρας καλεί Πεντάγωνο και «ακούει» τις αγορές

23.10.2014 21:00
oldphotossp2310syriza1414085178.jpg

Στοιχεία προσαρμογής στον… «ρεαλισμό» περιείχαν οι κινήσεις και ορισμένες επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες μέρες.

Στοιχεία προσαρμογής στον… «ρεαλισμό» περιείχαν οι κινήσεις και ορισμένες επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες μέρες.

Με την επίσκεψη στο Πεντάγωνο θέλησε να σηματοδοτήσει μια σειρά από πράγματα, κυρίως όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό προϋποθέσεις, δεν είναι κλειστός στην «εθνική συνεννόηση» όπως θέλει να τον παρουσιάζει το κυβερνητικό στρατόπεδο και πως, αντίθετα με τον πρωθυπουργό, προωθεί τη θεσμικού χαρακτήρα επικοινωνία με την κυβέρνηση, ειδικά σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα εθνικά θέματα και η εξωτερική πολιτική.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματος το περασμένο Σάββατο έδειξε να αναγνωρίζει ότι τα μηνύματα των αγορών στρέφονται και – αν όχι κυρίως – προς την επόμενη κυβέρνηση, αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στρώνοντας τον «κυβερνητικό» του δρόμο με εμπόδια, δυσκολίες, ασφυκτικές πιέσεις και γενικώς ποικίλα δεινά.
«Ξέρουμε» επισήμανε «ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα». Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον: στενεύουν τα περιθώρια για αξιοποίηση των «αντιθέσεων» στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, κορυφαία εκδήλωση των οποίων κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι (αναφορά που έχει αποσυρθεί τις τελευταίες μέρες από τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα). Με άλλα λόγια, ο Τσίπρας προτίμησε αυτήν τη φορά να χτυπήσει το καμπανάκι, καλώντας παράλληλα με αυτόν τον τρόπο σε εγρήγορση και συσπείρωση, παρά να καλλιεργήσει ελπίδες για τις διαθέσεις των δανειστών.

Επιστρέφοντας στην επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αξίζει να επισημανθεί ότι τόσο αυτό καθεαυτό το γεγονός όσο και η πολύωρη ενημέρωση (τρεισήμισι ώρες) από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και βέβαια το κλίμα αβροφροσύνης με τον Αβραμόπουλο προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου (ο οποίος εκνευρισμός πιθανότατα θα εκτονωθεί στον… πάντα κομψό και υπεράνω παρατάξεων υπουργό).

Βασικός στόχος πάντως της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να υπογραμμιστούν τα εξής:

Ο Τσίπρας επιχειρεί να απαντήσει σε κατηγορίες προερχόμενες από το κυβερνητικό στρατόπεδο και διάφορους θιασώτες της εθνικής συνεννόησης για το χρέος και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πετώντας το μπαλάκι στους αντιπάλους του. Τι λέει ουσιαστικά; Όταν ο Σαμαράς δεν συνομιλεί με την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε καν σε θεσμικό επίπεδο παρά διακηρύσσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα «περιθωριακό κόμμα», για ποια «εθνική συνεννόηση» μιλάμε; Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το μπαλάκι στον Σαμαρά, δείχνοντάς τον ως υπεύθυνο για απουσία κάθε συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς σε επίπεδο θεσμικών οργάνων, όπως το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής κ.λπ.

Ωστόσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η θεσμική επικοινωνία δεν ταυτίζεται με την πολιτική συνεννόηση στην ατζέντα που βάζει το κυβερνητικό δίδυμο.

Στην Κ.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «εθνική συνεννόηση», αλλά υπό όρους πολιτικής ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ και γύρω από το δικό του πρόγραμμα σχετικά με τη σκληρή διαπραγμάτευση, τη διαγραφή του χρέους, την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η συνεννόηση που επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ είναι για την Κουμουνδούρου προσπάθεια διάχυσης ευθυνών για την καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε, «συνενοχή στο έγκλημα» και συναίνεση στην παράταση της εξουσίας των Σαμαρά – Βενιζέλου και του μνημονίου.

Σε ένα άλλο επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπογραμμίσει ενώπιον του εθνικού ακροατηρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προασπίζεται τα «συμφέροντα της χώρας» και δεν είναι μια δύναμη που απαξιώνει ή αντιστρατεύεται τα εθνικά θέματα, κάνοντας άνοιγμα στο πιο συντηρητικό κοινό.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Πεντάγωνο: περιείχαν αναφορές στην τουρκική πρόκληση στην Κύπρο, στο αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην «ισχυρή» αποτρεπτική δύναμη της χώρας, στις μισθολογικές αδικίες που υφίστανται οι Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες και στην ανάγκη μιας νέας αντίληψης στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και στο εξοπλιστικό μοντέλο.

Εν γένει έδωσε το σήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, άμυνας κι εξωτερικής πολιτικής – «η ασφάλεια τη χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, αν η χώρα δείχνει σήμερα το κλοτσοσκούφι της Μέρκελ και των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στην Κ.Ε. μίλησε για την ανάγκη μιας νέας εξωτερικής πολιτικής η οποία όχι μόνο προωθεί «ενεργά» τα συμφέροντα της χώρας, αλλά επιπλέον ενισχύει τον διεθνή της ρόλο, ιδιαίτερα στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03