search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:52
MENU CLOSE

Στο μυαλό της Γιάννας Αγγελοπούλοβιτς…

23.10.2014 21:00
oldphotossp2310adonis1414085509.jpg

Το πλάνο εμφανώς πειραγμένο στον υπολογιστή, τόσο σουρεαλιστικό όσο και η συνέντευξή της: η Γιάννα και ο Θόδωρος εισέρχονται σε δεξίωση, εκείνος ντυμένος πλούσιος, εκείνη με μια εντυπωσιακή κόκκινη τσιντσιλά και ένα απλό μπλουζάκι με την εικόνα του Τσε Γκεβάρα στο στήθος. «Στα γουναράδικα είναι το ραντεβού;» είναι η λεζάντα της εμφανώς παραποιημένης φωτογραφίας, που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Το πλάνο εμφανώς πειραγμένο στον υπολογιστή, τόσο σουρεαλιστικό όσο και η συνέντευξή της: η Γιάννα και ο Θόδωρος εισέρχονται σε δεξίωση, εκείνος ντυμένος πλούσιος, εκείνη με μια εντυπωσιακή κόκκινη τσιντσιλά και ένα απλό μπλουζάκι με την εικόνα του Τσε Γκεβάρα στο στήθος. «Στα γουναράδικα είναι το ραντεβού;» είναι η λεζάντα της εμφανώς παραποιημένης φωτογραφίας, που εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Όμως ο Τσε δεν ήταν το μόνο σουρεαλιστικό στοιχείο στη συνέντευξη της Γιάννας Αγγελοπούλου. Σουρεαλιστικό ήταν και το όλο «κόνσεπτ» της παρέμβασής της.

Η πρώην «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων, ύστερα από δέκα χρόνια σιωπής, προτίμησε να δώσει την πρώτη της συνέντευξη σε ελληνικό έντυπο στην πιο συντηρητική και ενδεχομένως πιο μαχητική – κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης – εφημερίδα του ομίλου Αλαφούζου για να μας πληροφορήσει ότι αισθάνεται… κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ!

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επέλεξε να συνεντευξιαστεί με τον πιο καυστικό – κατά του ΣΥΡΙΖΑ – επιφυλλιδογράφο της «Καθημερινής». Το στήσιμο της συνέντευξης, οι απαντήσεις και οι θέσεις της Αγγελοπούλου γλιστρούν σε ένα είδος εκκεντρικότητας, το οποίο προκαλεί μια εύλογη απορία: Πλάκα μας κάνει;

Ευφυΐες

Η ίδια κολυμπάει στον πλούτο, ζει σε παλάτια στο Λονδίνο, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, ντύνεται μόνο στους ακριβότερους οίκους μόδας, τα πούρα της αξίζουν το καθένα όσο ο μισθός μίας από τις καθαρίστριές της και δεν κάνει ρούπι χωρίς τον χειροπράκτη της. Και μόνο το ότι σκέφτηκε να πει ότι είναι αντισυστημική, αν δεν πρόκειται περί λεπτής ειρωνείας, τότε είναι μια αμήχανη προσέγγιση του κλισέ «και οι ζάμπλουτοι έχουν ψυχή».

Βέβαια η κυρία είναι έξυπνη, πολύ έξυπνη. Η καριέρα της στη ζωή και η επαγγελματική ανέλιξη και μετεξέλιξή της το βροντοφωνάζει. Είναι ευφυής πάνω από τον μέσο όρο.

Όταν λοιπόν επιλέγει να μας κοινολογήσει την αλήθεια της ότι «είναι απέναντι στο σύστημα», προφανώς στέλνει μηνύματα. Και οι αποδέκτες τα λαμβάνουν. Θεωρεί προφανώς ότι το εγχώριο πλουτοκρατικό σύστημα την έχει αδικήσει, πολεμήσει, υπονομεύσει ή απαξιώσει.

Βλέποντας λοιπόν την αλλαγή να έρχεται, στέλνει κι αυτή τα δικά της μηνύματα. Προφανώς υπολογίζει σε μια νέα τάξη πραγμάτων: «Ελπίζω σε οτιδήποτε είναι νέο και κινεί τα πράγματα προς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που υπάρχει τώρα και η οποία δεν είναι καλή. Οι άνθρωποι αυτής της χώρας βλέπουν πώς τους συμπεριφέρεται το πολύπλοκο πολιτικό – μιντιακό – επιχειρηματικό σύστημα και δεν είναι ευχαριστημένοι. Οτιδήποτε τέτοιο νέο θα πίστευε ο κόσμος ότι μπορεί να κινήσει τα πράγματα διαφορετικά, ναι, θα το ψήφιζα. Θα ψήφιζα για να έρθει αυτό το νέο».

Το μήνυμα μοιάζει σαφές και με συγκεκριμένους αποδέκτες. Σε ανοιξιάτικη εμφάνισή της στον τηλεοπτικό Alpha είχε μιλήσει και με ονόματα. Τώρα ήταν πιο γενική, ίσως και πιο προσεκτική…

Το μητρικό φίλτρο

Υπάρχουν πάντως κάποιοι που βλέπουν πίσω από την «πολιτική μετάλλαξη», από την πολιτική «ριζοσπαστικοποίησή» της, το… μητρικό φίλτρο. Αναγνωρίζει λοιπόν, λένε «άσπονδοι φίλοι» της, ότι οι γιοι της μπορούν και πρέπει να έχουν «επαναστατικά» χρόνια. Και τους συμπαραστέκεται στα νεανικά ιδεολογικά παραστρατήματά τους, αντί να μπει σε μια άγονη αντιπαράθεση, και επιχειρεί την «καπιταλιστική» τους επανένταξη, μέσω της αποδοχής και της συμμετοχής. Άλλωστε δεν ξεχνά ότι το μισό σχεδόν μνημονιακό πολιτικό προσωπικό πέρασε κάποτε από τα αμφιθέατρα της Αριστεράς.

Υπάρχει και μια τρίτη, πιο χολερική εκδοχή: Με την αρχή της κρίσης, αν και βρισκόταν στην Αμερική, κατάλαβε ότι το μεταπολιτευτικό σύστημα, το οποίο και η ίδια υπηρέτησε ως δημοτική σύμβουλος, ως βουλευτής και αργότερα ως επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων και της Οργανωτικής Επιτροπής, κατέρρεε και το νέο, έστω και επώδυνα, γεννιόταν με εμβρυουλκό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μήπως λοιπόν επιχειρεί να ανέβει στο πλοίο της νέας εποχής; «Πολιτεύθηκα με τη Ν.Δ., αλλά ποτέ δεν ήμουν εγκλωβισμένη στο κόμμα. Η διαδρομή μου συντίθεται από πολλές μικρές αντιδράσεις έως και μικρές επαναστάσεις. Η νοοτροπία can do ήταν μια τέτοια μικρή επανάσταση: κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κόσμος, όλοι μαζί σε μια κοινή προσπάθεια για τους Αγώνες». Αυτό πιστεύει για τον εαυτό της η Γιάννα, επιχειρώντας να αποτινάξει τη… «ρετσινιά» ότι είναι δεξιά.

Άλλωστε ποιος θυμάται τη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «Είναι πολιτικό παιδί μου η Γιάννα, όπως και ο Αβραμόπουλος»; Έχουν περάσει πια 20 χρόνια.

Η παρέμβαση της Αγγελοπούλου σκόρπισε αμηχανία στα πιο ριζοσπαστικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και οργή στους συγκυβερνώντες, κάποιοι από τους οποίους συνέδραμαν προσωπικά στη διοργάνωση των υπερβολικά λουσάτων Αγώνων που έκανε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

Τη συγκυβέρνηση ανέλαβαν να εκπροσωπήσουν οι συνήθεις τηλεοπτικοί σχολιαστές: Άδωνις Γεωργιάδης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο Άδωνις με τρολιές στο Twitter και μέσα από τον Βήμα FM ήταν χειμαρρώδης:

«Δεν έχει πλάκα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είναι αντισυστημική; Ότι ένας άνθρωπος που είναι δισεκατομμυριούχος και ζει τη μισή ζωή του στο Γκστάαντ και την άλλη μισή στον Πύργο στο Λονδίνο, και στο ενδιάμεσο κάνει μια βόλτα στην Αράχοβα για να ξεσκάσει, δηλώνει ότι θα ψηφίσει Τσίπρα γιατί δεν τον φοβάται και δηλώνει αντισυστημική; Απ’ ό,τι μαθαίνω, ο γιος της κάνει μεγάλη εκστρατεία στο Χάρβαρντ, με διάφορα άλλα φτωχόπαιδα των λαϊκών συνοικιών. Μάχονται για το κατώτατο εισόδημα και τη φτώχεια, σκληρά. Έχουν ταράξει το αμερικανικό κατεστημένο αυτοί οι αντισυστημικοί!».

Αν είναι αλήθεια ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κάνει τη «βρόμικη δουλειά» για το Μαξίμου, η ενόχληση είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας Λ. Γρηγοράκος ήταν κι αυτός οξύς: «Αυτοί που συμμετείχαν στο πάρτι, τώρα δηλώνουν αντισυστημικοί. Είδα μια δήλωση μιας κυρίας που δηλώνει αντισυστημική… Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι. Αν δεν είναι συστημική αυτή η κυρία που έκανε αυτές τις δηλώσεις ποιος είναι; Ο πατέρας μου από το χωριό; Αυτό έχουμε να πούμε στους πολίτες; Μήπως ήμουν εγώ πρόεδρος των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ολυμπιακής Επιτροπής και δεν το θυμάμαι; Δεν ζούμε σε χώρα λωτοφάγων. Εγώ δεν είμαι λωτοφάγος, δεν ξέρω μήπως αυτή η κυρία θεωρεί λωτοφάγους τους Έλληνες».

Όπως και αν το δει κάποιος, ήταν όντως μια σουρεαλιστική συνέντευξη, που πρoκάλεσε και την οργίλη αντίδραση του Βενιζέλου, o οποίος μίλησε για «πάμπλουτους χομπίστες».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:52