search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:18
MENU CLOSE

Τα 3+1 μέτωπα της κυβέρνησης που κρίνουν την τελική αξιολόγηση

26.10.2014 08:55
Bloomberg: «Ο Σαμαράς θα υποκύψει στο ΔΝΤ» - Media

Ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά και μισθολόγιο στο Δημόσιο. Τέσσερα μέτωπα για τα οποία οι δανειστές περιμένουν τις προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αποφασιστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

(Αναδημοσίευση από kathimerini.gr – Ρεπορτάζ Βασίλης Ζήρας)
 
Προτάσεις από την κυβέρνηση εντός της εβδομάδας για όλα τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης, ακόμη και αυτά που η Αθήνα θέλει να μεταθέσει για αργότερα, όπως το ασφαλιστικό, περιμένουν οι πιστωτές, προκειμένου να προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας και να αρχίσει η διαπραγμάτευση. Προς το παρόν και με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, το μόνο που έχει καθοριστεί είναι ότι στις 4 Νοεμβρίου θα έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να επανεκκινήσει ο έλεγχος και κυρίως να μη δημιουργηθεί η εικόνα της εμπλοκής.
 
Ωστόσο, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και κυρίως το ΔΝΤ διεμήνυσαν στην κυβέρνηση πως οι επικεφαλής δεν θα επιστρέψουν, εάν από τις προτάσεις δεν διαφαίνεται προοπτική σύγκλισης. Επίσης, ξεκαθάρισαν πως δεν μπορεί να μείνει εκτός της τρέχουσας αξιολόγησης κανένα από τα καυτά θέματα του Μνημονίου. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, επιδιώκει να αφαιρέσει από την ατζέντα το ασφαλιστικό, κάτι που μέχρι στιγμής αρνείται η τρόικα και πρωτίστως το ΔΝΤ.
 
Σύμφωνα με πηγή, που είναι σε θέση να γνωρίζει τη γραμμή στην οποία κινείται αυτή τη στιγμή η τρόικα, «αντιλαμβάνονται τα οικονομικά και τα πολιτικά δεδομένα. Αλλά η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει κάτι σε όλα τα πεδία». Η ίδια πηγή σημειώνει πως η Ευρωζώνη είναι πιο ευέλικτη, αλλά το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο σκληρό. «Τα στελέχη του Ταμείου δεν μπορούν να πάνε στο διοικητικό συμβούλιό του και να εισηγηθούν την καταβολή της δόσης, εάν υπάρχουν δεσμεύσεις του Μνημονίου, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα» λέει.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, το ποσοστό συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου είναι λίγο υψηλότερο του 50%, αφού ουσιαστικά από τον Ιούλιο – Αύγουστο έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα. Το ποσοστό θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς προωθούνται διάφορες ρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτή η αξιολόγηση, η τελευταία με το υφιστάμενο καθεστώς τρόικας και Μνημονίου, δεν θα κριθεί τόσο από το ποσοστό συμμόρφωσης, αλλά από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί σε κάποια θέματα, τα οποία στη γλώσσα του Μνημονίου αποκαλούνται διαρθρωτικά ορόσημα (structural benchmarks). Αυτά είναι:
 
1. Ασφαλιστικό: η κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τις παρεμβάσεις μόνο σε κάποιες λειτουργικές ενοποιήσεις επικουρικών Ταμείων, αλλά αρνείται κατηγορηματικά λήψη μέτρων που θα θίξουν το ύψος των συντάξεων ή τις παραμέτρους συνταξιοδότησης. Η τρόικα από την άλλη πλευρά, έχει στα χέρια της τις αναλογιστικές μελέτες που διενήργησε το υπουργείο Εργασίας και οι οποίες δείχνουν ότι το αναλογιστικό έλλειμμα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που προέκυπτε σε προηγούμενες μελέτες, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πολύ μεγάλες τις επόμενες δεκαετίες. Ετσι, αν και δεν ζητάει συνολική παρέμβαση, θέλει να αρχίσει μια σταδιακή άρση των στρεβλώσεων, που λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Ενα από αυτά είναι η θεμελίωση συνταξιοδότησης και η απονομή σχετικά υψηλής κατώτατης σύνταξης (ειδικά μαζί με το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης. Το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθεί το όριο στα 20 έτη.
 
2. Εργασιακά: Η κυβέρνηση με την υποστήριξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας εκτιμά ότι θα αποφύγει νέες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, όπου η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ θέλει να θεσπιστεί με νόμο όσα ισχύουν σήμερα με υπουργικές αποφάσεις. Από την άλλη, δέχεται περιορισμένες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (π.χ. μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, μείωση συνδικαλιστικών αδειών). Στο ζήτημα του τρόπου λήψης απόφασης για απεργία, όπου το ΔΝΤ ζητεί να εγκρίνεται από το 50%+1 των εργαζομένων, η κυβέρνηση λόγω της διαφωνίας του ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει μικρές αλλαγές, που αφορούν τον χρόνο προειδοποίησης κ.λπ.
 
3. Δημοσιονομικά: Η κυβέρνηση απορρίπτει τη λήψη οποιουδήποτε δημοσιονομικού μέτρου. Η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό δημοσιονομικό κενό (μικρότερο πάντως των 2 δισ. που έλεγε αρχικά), το οποίο διευρύνεται μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
4. Μισθολόγιο στο Δημόσιο: το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δώσει στην τρόικα μόνο μια μελέτη του υφιστάμενου μισθολογίου, αλλά όχι προτάσεις, καθώς στο σημείο αυτό υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η τρόικα περιμένει την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά αυτό που θέλει είναι η μείωση των αμοιβών των νεοεισερχόμενων και των υπαλλήλων με χαμηλά προσόντα και αύξηση των αποδοχών αυτών με υψηλά προσόντα.
 
Η εκτίμηση είναι πως υπάρχει ακόμη χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Εάν χαθεί αυτό το ορόσημο, υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής στις 18 του μήνα, ενώ οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup ή το Euroworking Group.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10