search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:54
MENU CLOSE

Αποκαλύπτεται πλήρως η Αμφίπολη – Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η ανασκαφή

27.10.2014 08:19
Τα πάντα γύρω από την Αμφίπολη - Αναλυτική παρουσίαση της ανασκαφής  - Media

Τελειώνει τις επόμενες ημέρες η ανασκαφή στην Αμφίπολη, καθώς ολοκληρώνεται η αποχωμάτωση σε όλους τους θαλάμους.

 
Τελειώνει τις επόμενες ημέρες η ανασκαφή στην Αμφίπολη, καθώς ολοκληρώνεται η αποχωμάτωση σε όλους τους θαλάμους.
 
Η επόμενη επίσημη ενημέρωση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στις 4 το απόγευμα.
 
Ο χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου του ΥΠΠΟ και υπήρξε συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Λαζαρίδη, δίνει απαντήσεις για το θέμα της άμμου που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο και τη δράση των τυμβωρύχων.

Ο κ. Μπελογιάννης, όπως γράφει η εφημερίδα το Έθνος, θεωρεί πως μεγάλο ρόλο στην πλήρωση του τάφου με άμμο παίζει η γειτνίασή του με τη λίμνη Κερκίνη, δίπλα στην οποία είχε κατασκευαστεί ο τάφος. «Οπότε οι τυμβωρύχοι μπαινόβγαιναν χωρίς πρόβλημα, ώσπου χτίστηκε, επί Θεοδωσίου Α ή Β ή Ιουστινιανού, ο σφραγιστικό τοίχος μπροστά».
 
«Το 597, επί Αυτοκρατορίας Μαυρικίου, γίνεται σεισμός 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στους Φιλίππους, που αλλάζει την κοίτη του Στρυμόνα. Ο Στρυμόνας πλημμυρίζει τη λίμνη, ο τάφος βρίσκεται κάτω από το νερό και αρχίζει να μαζεύει μεγάλες ποσότητες άμμου. Ο σφραγιστικός τοίχος άφηνε κενό και δεν εμπόδισε τα νερά και τις λάσπες.
 
Κάποιοι μεταγενέστεροι τυμβωρύχοι γκρέμισαν πιο ψηλά τον σφραγιστικό τοίχο, καθώς και τον διαχωριστικό πιο μέσα, στο ύψος όπου έφταναν ήδη τα χώματα. Έτσι τα χώματα ακόμη πιο μέσα είναι αισθητά λιγότερα, αφού χρειαζόταν να φτάσει πολύ ψηλά η στάθμη της λίμνης.
 
Το 1830 η στάθμη έχει κατέβει αρκετά, ώστε τα νερά να φτάνουν ακριβώς μπροστά στον τάφο και το 1930 η αποξήρανση περιελάμβανε επαναφορά του ποταμού στην αρχαία του κοίτη, εξ ου και η ξύλινη γέφυρα που βρέθηκε ξανά μέσα στο νερό.
 
Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:46